Pereiti į pagrindinį turinį

Ne menininkei atminti, o prisiminti

2009-02-05 09:00
Ne menininkei atminti, o prisiminti
Ne menininkei atminti, o prisiminti / Nuotraukoje - Evelina Strigauskaitė

Evelinos Strigauskaitės (1967–2004) tapybos ir grafikos paroda „Veidų paslaptys 2” klaipėdiečiams primins jų autorę.

Prieš penkerius metus Klaipėdos dailės parodų rūmuose eksponuota E.Strigauskaitės kūrybos paroda „Veidų paslaptys“ buvo dedikuota atsisveikinimui su nužudyta jauna menininke.

Pirmajai in memoriam parodai ruošusi Evelinos paveikslus jos mama Ona N.Strigauskienė pastebėjo, kad produktyvioje dukters kūryboje, persmelktoje mistiniais bei kosmologiniais motyvais, galima rasti nesąmoningai užkoduotų tragiškos lemties ženklų. Tačiau pomirtinėje Evelinos parodoje buvo pristatyta tik dalis jos įgyvendintų kūrybinių vizijų.

Praėjus penkeriems metams po Evelinos mirties pristatomas jos kūrybinis palikimas skirtas ne menininkei atminti, bet prisiminti... Evelina savo kartos kontekste pasižymėjo unikaliomis idėjomis, temomis, novatoriškomis išraiškos formomis bei jų įvairove. Dėstytojų ir kolegų Evelina apibūdinama kaip jautusi savo laikmečio dvasią kūrėja, pralenkusi bendraamžius ir metusi iššūkį aplinkai. Pabrėžiamas jos užsidegimas ir perspektyvumas kuriant videofilmus.

Menotyrininkė Goda Giedraitytė apžvelgdama kataloge pristatomą „Veidų paslaptys 2“ ekspoziciją pastebėjo: „Naujausioje Evelinos Strigauskaitės parodoje ir vėl skleidžiasi kūrybinis visapusiškumas ir produktyvumas. Iš esmės ši paroda nedaug skiriasi nuo pirmosios pomirtinės – eksponuojami grafikos darbai bei eskizai, „kompiuteriniai” ieškojimai, tapybos plokštumos. Nesistengiama laikytis ir chronologinio vientisumo – daug svarbiau dar kartą parodyti plačiabriaunį menininkės talentą ir savitos stilistikos raidą. Įdomu, kad varijuodama formatais ir technikomis, temos kontekste E.Strigauskaitė išliko pastovi. Kūrybos ašis – pamėgta veido tematika. Tiksliau – veidų metamorfozės. Lietuvos dailės kontekste – tai gana retai eksploatuojamas siužetas.“

E.Strigauskaitės „Veidų paslaptys 2” visuomenei bus pristatytos rytoj 17 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2). Per vernisažą bus demonstruojamas diplominis menininkės videodarbas „Šviesa – Žemė – Vanduo”, sukurtas 1998 m. Paroda veiks iki 2009-ųjų kovo 16 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų