Pereiti į pagrindinį turinį

Nemokamai su „Vilniaus diena“ - į Nacionalinę dailės galeriją

2012-04-27 17:11
Nemokamai su „Vilniaus diena“ - į Nacionalinę dailės galeriją
Nemokamai su „Vilniaus diena“ - į Nacionalinę dailės galeriją / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Dienraštis „Vilniaus diena“ ir Nacionalinė dailės galerija tik šį savaitgalį kviečia nemokamai susipažinti su žymios JAV lietuvių menininkės Lietuvai dovanota darbų kolekcija, iš arti apžiūrėti 450 lietuvių dailininkų kūrinių ir pasivaikščioti po Michało Budny „Didelę šalį“.

Dovanota darbų kolekcija

Nacionalinėje dailės galerijoje pristatoma Elenos Urbaitytės-Urbaitis kūrybos paroda „Pasirinkimai“, pristatanti žymios JAV lietuvių menininkės Lietuvai dovanotą darbų kolekciją ir jos išgyventą laiką liudijančius Kazio Daugėlos, Algimanto Kezio ir Jono Meko kūrinius.

Minint E.Urbaitytės-Urbaitis devyniasdešimtmetį, pirmą kartą išsamiai pristatoma šios menininkės kūrybos raida, susijusi su tam tikra istorine aplinka, – tarpukario Lietuvoje, pokario Europoje, XX a. 6–10 dešimtmečiuose Niujorke plėtoti kūrybiniai ieškojimai ir vėlyvieji darbai, sukurti nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje. Parodoje galima išvysti per 120 menininkės kūrinių iš Lietuvos literatūros ir meno archyvo, Lietuvos dailės muziejaus, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejaus, Šiaulių „Aušros“ muziejaus ir Lietuvos technikos bibliotekos.

Parodos pavadinimas „Pasirinkimai“ žymi dramatiškų XX a. istorinių lūžių kryžkelėje atsidūrusios menininkės su pasaulėžiūra susijusius ir kūrybinius sprendimus. Ekspozicija – tarsi įvaizdinta penkių dalių novelė, konstruojama gretinant asmeninį, menininkės išgyvenimų, kūrybinių ieškojimų, ir istorinį – laiko liudijimų – lygmenis.

E.Urbaitytės-Urbaitis tapyba, skulptūra, šviečiančiais objektais, grafika, piešiniais, koliažais kuriamą pasakojimą papildo nuotraukos ir dienoraščių, laiškų, atsiminimų, kritikų atsiliepimų ištraukos. Jos patirtis parodoje įrėmina istorinį laiką įamžinę laiko liudijimai, fotografų K.Daugėlos, A.Kezio ir amerikietiškojo avangardinio kino krikštatėvio J.Meko darbai.

Pažintis su Lietuvos daile

Antroji Nacionalinėje dailės galerijoje pristatoma paroda kviečia artimiau susipažinti su Lietuvos daile. 11-oje rekonstruotos galerijos salių eksponuojama puspenkto šimto 180-ies žymiausių Lietuvos dailininkų kūrinių. Tai tapyba, skulptūra, grafika, fotografija, šiuolaikinis menas – nuo XX a. pradžios iki šių dienų.

Čia galima susipažinti su XX a. pradžios Vilniaus dailininkų (M.K.Čiurlionio, P.Rimšos, A.Žmuidzinavičiaus ir kt.) kūriniais, moderniąja XX a. pirmosios pusės Lietuvos ir Vilniaus krašto daile (M.Dobužinskio, V.Eidukevičiaus, R.Jakimavičiaus, V.K.Jonyno, V.Kairiūkščio, V.Vizgirdos ir kt. darbais), modernizmo tradiciją tęsiančių XX a. antrosios pusės Lietuvos dailininkų, fotografų ir lietuvių išeivijos menininkų (V.Antanavičiaus, K.Dereškevičiaus, S.Džiaukšto, S.Krasausko, P.Repšio, Š.Saukos, A.Sutkaus, A.Šaltenio, S.Veiverytės ir kt.) kūryba ir šiuolaikinių menininkų (D.Narkevičiaus, M.Navako, A.Railos, E.Rakauskaitės ir kt.) darbais.

„Didelė šalis“

Užsukę į galeriją turės galimybę susipažinti su lenkų menininko M.Budny kūriniais. Čia pristatoma jo personalinė paroda „Didelė šalis“.

M.Budny debiutas meno pasaulyje įvyko 2003 m., kai jis surengė parodą tuomet dar neseniai atsidariusioje Varšuvos galerijoje „Raster“. „Iš niekur“ atsiradusio menininko paroda buvo netikėta – nestudijavęs dailės akademijoje, jis nepriklausė tuomečiam Varšuvos menininkų būriui. Nuo to laiko susidomėjimas M.Budny kūryba sparčiai auga.

Per kelis galerijos aukštus pasklidusioje parodoje „Didelė šalis“ pristatomi pastaraisiais metais menininko sukurti darbai, susiformuoja dialogas tarp jo kūrinių ir galerijos, kaip pastato ir institucijos.

Paroda pavadinta pagal kūrinį „Didelė šalis“. Joje eksponuojami lakoniškos formos, ties abstrakcijos riba balansuojantys skulptūriniai objektai, kurie gali būti interpretuojami apmąstant tiek asmens vidinio pasaulio vyksmus, tiek bendruomenėse (institucijose, šalyse ir t. t.) vykstančius procesus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų