Pereiti į pagrindinį turinį

Tūkstantmečiui – 100 metų laukta galerija

2009-06-23 09:26
Bendradarbiavimas: L.Jablonskienė sako, kad Nacionalinė dailės galerija su kitais meno centrais ir muziejais neketina konkuruoti dėl lankytojų dėmesio, tik stengsis kartu praplėsti Vilniaus...
Bendradarbiavimas: L.Jablonskienė sako, kad Nacionalinė dailės galerija su kitais meno centrais ir muziejais neketina konkuruoti dėl lankytojų dėmesio, tik stengsis kartu praplėsti Vilniaus... / Gedimino Bartuškos ir BFL nuotr.

Nuo XX a. pradžios šviesuolių brandintai nacionalinio modernaus meno muziejaus idėjai įgyvendinti prireikė šimtmečio. Nacionalinė dailės galerija Vilniuje atidaryta tik šeštadienį.

Suspėjo į traukinį

Nacionalinę dailės galeriją ne vienas pavadina bene sėkmingiausiu Lietuvos tūkstantmečio programos projektu. Grandioziniai planai atkurti ir visiškai įrengti LDK valdovų rūmus iki Lietuvos tūkstantmečio jubiliejaus oficialaus minėjimo dienos prigeso pakliuvę ne tik į biurokratijos, bet ir į finansų trūkumo spąstus. Nors šie rūmai vis dėlto bus simboliškai atidaryti, liepos pabaigoje vėl neribotam laikui užvers vartus rekonstrukcijai. Kitas tūkstantmečio užmojis – Tautos namai – subliūško dar nė nepradėtas.

Nacionalinei dailės galerijai pavyko peršokti visas kliūtis ir po penkerius metus trukusios rekonstrukcijos prisistatyti visuomenei. "Mes su projektu patekome į vadinamųjų gerųjų laikų pabaigą ir krizės pradžią – Lietuvos dailės muziejus paramą gavo dar 2008-ųjų pradžioje. Be to, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir jo amžininkų parodą parėmė nacionalinė programa "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009". Tačiau jei būtume nors kiek pavėlavę, nors truputį patinginiavę, nemanau, kad birželio 20-tąją būtų įvykęs galerijos atidarymas", – neslėpė galerijos vedėja Lolita Jablonskienė.

Pradžia – įkvepianti

L.Jablonskienė turi ambicijų Nacionalinę dailės galeriją paversti ją vienu lankomiausių sostinės objektų. Optimizmo teikia ir pirmosios galerijos darbo dienos rezultatai – sekmadienį (kai galima buvo tikėtis, kad Vilnius miega po renginio "Tebūnie naktis!") į muziejų užsuko net 850 lankytojų.

Tai, kad galerija įsikūrė toliau nuo senamiesčio, tad regis, ne itin patrauklioje turistams vietoje, L.Jablonskienei atrodo tik pranašumas. "Tai, kad galerija yra ne įprastame turistų maršrute, yra pranašumas. Juk turistai dažnai atvažiuoja keletą kartų, o sukinėtis tarp tų pačių pastatų senamiestyje ne visuomet įdomu. Kuo daugiau institucijų atsiras už senamiesčio, tuo labiau praplatės Vilniaus kultūrinė erdvė. Be to, dešinioji upės pusė tampa atradimų vieta Vilniaus lankytojams. Kad ir visai neseniai rekonstruotas Technikos muziejus, įsikūręs vos keli žingsniai nuo galerijos, taip pat naujoji Teatro arena, kurioje darbuojasi Oskaro Koršunovo teatras, Andželikos Cholinos šokio teatras", – vardijo galerijos vedėja.

Dideliu pranašumu laikomas ir įspūdingas galerijos dydis – bendras pastato plotas –siekia per 10 tūkst. kv. m. Vien ekspozicijos salių plotas – daugiau kaip 2 tūkst. kv. m. Dešimtyje salių atidaryta nuolatinė XX a. dailės ekspozicija, viena skirta keičiamoms parodoms.

Žada nuolaidų

Lankytojų bent pirmomis dienomis netrūksta ir dėl "krizinės" bilieto kainos – 10 litų. Jis leidžia aplankyti visas 10 ekspozicijos salių, M.K.Čiurlionio parodą, veiksiančią iki rugpjūčio 23 d., taip pat dalyvauti tą dieną visuose galerijoje vykstančiuose renginiuose, konferencijose. Tarptautinę parodą lydės filmai apie M.K.Čiurlionį ir jo amžininkus, edukacinė programa ir muzikos koncertai.

L.Jablonskienė prasitarė, kad ateityje planuojama daryti įvairių akcijų: nuolatiniams lankytojams siūlyti abonementų, nuolaidų ir pan.

Galerijoje jau veikia kavinė, o netrukus duris atvers ir knygynas, siūlysiantis ir parodoms skirtus albumus, ir įvairius suvenyrus.

Nacionalinė dailės galerija dirba antradieniais–šeštadieniais nuo 10 iki 19 val., sekmadieniais – nuo 11 iki 17 val. Nedirba pirmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų