Pereiti į pagrindinį turinį

Neringoje – "Nepaklusniųjų žemė"

2009-07-03 23:59
Rengėjai: Sonata ir Rokas Zubovai festivalį "Nepaklusniųjų žemė" Kuršių nerijoje organizuoja jau penktąsyk.
Rengėjai: Sonata ir Rokas Zubovai festivalį "Nepaklusniųjų žemė" Kuršių nerijoje organizuoja jau penktąsyk.

Liepos 4–10 dienomis iš sostinės į Neringą kūrybingi nepaklusnumo vėjai atneš penktąjį muzikos ir ekologijos festivalį "Nepaklusniųjų žemė".

Raginančio saugoti gamtą festivalio rengėjų vilniečių pianistų Sonatos ir Roko Zubovų sudarytoje programoje šiemet – 10 renginių, kuriuose vyraus nenuspėjami žanriniai ir stilistiniai viražai, susipins teatras, kinas ir muzika, skambės autentiški, archajiški instrumentai, netikėti jų deriniai, vėl bus atvertos durys į retai girdimos muzikos erdves.

Į festivalį kūrybingai įpintos jaunųjų Lietuvos talentų pastangos. Jau pirmasis jo renginys kuria intrigą – liepos 4-ąją "Agilos" kultūros centre bus pristatytas naujas tarp Vilniaus kolegijos sienų gimęs judesio, dainos, ritmo ir minties spektaklis "Kalnas", režisuotas Valentino Masalskio. Festivalyje jaunieji Rostropovičiaus fondo stipendininkai pasirodys drauge su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Vilniaus kolegijos aktoriais, jaunaisiais kompozitoriais ir etnomuzikais bei "Nepaklusniųjų" ansamblio nariais. Jie liepos 6-ąją Lietuvos tūkstantmečio proga taip pat "Agilos" scenoje, diriguojant Mirgai Gražinytei, atliks dvi Broniaus Kutavičiaus oratorijas – "Iš jotvingių akmens" ir "Panteistinė oratorija", prieš tris dešimtmečius rimtai supurčiusias Lietuvos kultūros gyvenimą.

Bus ir premjerų. Festivalio ir "Nepaklusniųjų" ansamblio užsakymu gimė naujas pasaulinio garso vokiečių kompozitoriaus Berndo Franke’o kūrinys nepaklusnumo tema. Jis liepos 7 ir 8 dienomis skambės evangelikų liuteronų bažnyčiose Juodkrantėje bei Nidoje. Goethe’s institutas Vilniuje pasirūpino, kad į premjerą specialiai iš Vokietijos atvyktų pats autorius.

Antroji šiemečio renginio premjera – lietuvių kompozitoriaus A.Bružo naujas opusas "1911-ųjų M.K.Čiurlionio modusas" klarnetui, violončelei ir fortepijonui – skambės Tomo Collingvoodo (violončelė, Anglija), Juliaus Černiaus (klarnetas) ir R.Zubovo (fortepijonas) atliekamoje programoje Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje liepos 9-ąją.

Plėsdami muzikinę paletę Lietuvoje, "Nepaklusniųjų žemės" muzikantai prisilies prie "autentiško atlikimo" tėkmės. Tris vakarus renginyje koncertuos svečias iš Vokietijos Aleksandras Puliajevas. Jis atsiveš ir savo autentišką XIX a. pradžios hamerklavyrą. Programose liepos 7, 8 ir 9 dienomis skambės Vienos klasikų kūriniai. Koncertuose kartu muzikuos kasmetė festivalio dalyvė smuikininkė iš Anglijos Mia Cooper, baritonas iš Norvegijos Steinas Skjervoldas bei violončelininkas Mindaugas Bačkus.

"Nepaklusniųjų žemę" vainikuos dar vienas netikėtas stilistinis "Nepaklusniųjų" žingsnis. Šįsyk – kabareto ir gatvės muzikos link. Koncerte liepos 10-ąją "Agiloje" baritonas S.Skjervoldas su "Nepaklusniųjų" ansambliu atliks B.Britteno, W.Bolcomo, K.Weilio kabareto dainas. Taip pat skambės mažai kam žinomos garsių Lietuvos kompozitorių O.Balakausko, F.Bajoro, V.Barkausko estradinės dainos bei V.Bartulio ir D.Milhaudo instrumentinė muzika.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų