Pereiti į pagrindinį turinį

Nevaržomos energijos muzika

2013-07-11 23:59

Babtyno-Žemaitkiemio dvare – išskirtine charizma pasižyminčioje koncertinėje erdvėje – festivalio klausytojų laukia karališkas vizitas. Į Lietuvą pirmą kartą atvyksta svečias iš Nyderlandų geriausiu pasaulio cimbolininku pripažintas ir čardašo karaliumi tituluojamas Gianis Lincanas.


Kas: koncertas "Karmen kodas".

Kur: Zyplių dvare.

Kada: liepos 13 d. 17 val.

Širdis laisva kaip vėjas

Zyplių dvare nuskambės aistra alsuojanti programa "Karmen kodas", kurią Pažaislio muzikos festivalio klausytojams dovanos spalvingoji solistė Ieva Prudnikovaitė ir grupė "4tango": Kristina Žebrauskaitė (akordeonas), Feliksas Zakrevskis (fortepijonas), Darius Dikšaitis (smuikas), Donatas Bagurskas (kontrabosas).

Išnaršę tango muzikos gelmes ir išbandę įvairias stilistines avantiūras, atlikėjai šįkart įkvėpimo ieško ispaniškos muzikos lobyne. Žymiausios ispanų moters prototipo Karmen lūpose skambantys žodžiai "mano širdis laisva kaip vėjas" tapo jų naujos programos raktu: atlikdami ryškiausius ispaniškos muzikos šedevrus muzikantai siekia atskleisti visus pietietiško temperamento bruožus.

Karingieji ispanai per ilgus amžius savo kraują atskiedė maurų, arabų ir Lotynų Amerikos esencijomis, todėl jų muzikoje girdime tiek rytietiškų, tiek kubietiškų elementų. Ispaniška muzika – tai ne lygumų upė, o almantis kalnų upokšnis, ledinius vandenis nešantis per įkaitusius akmenis, kartais pranykstantis įduboje ir vėl krentantis kaskadomis. Tai – Karmen žvilgsnis, širdį paverčiantis išdegusia dykuma. Tai – pavydi muzika, mirtį ir sielvartą skelbiančius žodžius užtvindanti nuožmaus linksmumo lavina. Tai – šalis, kurios tikrasis gyvenimas prasideda nusileidus saulei, o per blyškiai apšviestas sienas virpuliais nubėgantys šešėliai išduoda slepiamas aistras, kurios išsilieja temperamentinguose šokiuose ir ilgesingose dainose prie laužo.

Koncerte muzikantai savita maniera atliks ryškiausiais ispaniškos muzikos įvaizdžiais tapusius kūrinius: garsųjį Maurice'o Ravelio "Bolero", kurį pats kompozitorius vadino "kūriniu be muzikos", melodingąją "Pavaną", čigoniškos meilės peripetijas pasakojančius Manuelio de Fallos baleto "Meilė burtininkė" dainas ir šokius, fatališką Karmen habanerą. Greta skambės aistringojo flamenko atmaina farruca, venesueliečių liaudies daina malagueña ir kiti kompozitorių Eriko Satie, Isaaco Albénizo, Xaviero Montsalvatge'o, José Maríos Cano, Ernesto Lecuonos kūriniai.

Cimbolų karaliaus vizitas

Šis atlikėjas pasižymi išskirtiniu muziko talentu, o jo kūrybos autentiškumo paslaptis – naujų muzikinių formų atskleidimas grojant cimbolais, tradiciniu Vidurio ir Rytų Europos tautų instrumentu. Pradėjęs groti sulaukęs vos penkerių, atlikėjas paskyrė šiam instrumentui visą savo gyvenimą, todėl klausytojus stebina ne tik virtuoziškumas, rodos, peržengiantis žmogiškų galimybių ribas, bet ir neįtikimai platus atlikėjo repertuaras: nuo čigoniškų ar balkanų tautų melodijų iki klasikos šedevrų ir džiazo standartų.

Nepakartojamą G.Lincano atliekamos cimbolų muzikos žavesį geriausiai charakterizuoja tradicinės rumunų muzikos gaiva ir energija. Atlikėjas gimė Rumunijos čigonų muzikantų šeimoje, kurioje muzikavimo tradicija perduodama iš kartos į kartą. Pirmąsias grojimo cimbolais pamokas gavęs iš savo senelio G.Lincanas neapsiribojo tradiciniu muzikavimu, o siekė platesnio muzikos suvokimo. Baigęs studijas Bukarešto muzikos akademijoje, jis grojo įvairiuose ansambliuose, kaupdamas muzikavimo patirtį, o 1996 m. persikėlė į Nyderlandus ir ten pradėjo solinę karjerą. Talentingas muzikantas netruko išgarsėti ir jau po keleto metų sužibėjo kaip įvairialypis atlikėjas, cimbolais atliekantis tiek tradicinę čigonų, tiek akademinę, tiek džiazo krypties muziką. 2000 m. G.Lincanas įkūrė savo vardu pavadintą ansamblį, su kuriuo koncertuoja visoje Europoje.

Garsiam atlikėjui talkins energinga Lietuvos atlikėjų komanda: kontrabosininkas Danielius Rubinas ir neseniai visu ryškumu muzikos padangėje sužibėjęs styginių kvartetas "Mettis", kurio nariai yra Kostas Tumosa (smuikas), Bernardas Petrauskas (smuikas), Karolis Rudokas (altas) ir Rokas Vaitkevičius (violončelė).

Pažaislio muzikos festivaliui parengtoje programoje atlikėjai atskleis visas savo įvairialypių talentų puses. Pribloškianti grojimo technika, nesumeluotas temperamentas, uždegančios melodijos ir autentiškas skambesys neabejotinai lydės publiką, ko gero, nuotaikingiausiame festivalio koncerte.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų