Pereiti į pagrindinį turinį

Nutilo dėdės Jurgio armonika

2009-05-27 09:00

Jo vardą dešimtmečius siejome su pagrindiniu lietuvių muzikos instrumentu armonika, uždegančia polkute ir tradicinės gausios šeimos stuburu. Jurgis Gaižauskas. Šiandien ties jo pavarde turime rašyti būtąjį laiką.

Žinomas kompozitorius, smuikininkas, dirigentas, kultūros ir meno veikėjas, vadinamas kaimo kapelų patriarchu, J.Gaižauskas mirė sekmadienį, eidamas 87-uosius metus.

Karužalaukio kaime Ukmergės apskrityje gimęs J.Gaižauskas karo metais studijavo Kauno konservatorijoje. 1943 m. vokiečiams uždarius konservatoriją, apsigyveno Vienoje, griežė altu Austrijos radiofono simfoniniame orkestre.

1945-aisiais grįžo į Lietuvą, baigė tuometinę Lietuvos valstybinę konservatoriją ir tapo diplomuotu smuikininku bei kompozitoriumi. Jurgis Gaižauskas dėstė muzikos teoriją ir kompoziciją Vilniaus J.Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje, jo klasėje mokėsi daugelis žinomų kompozitorių: Antanas Rekašius, Povilas Dikčius, Mikalojus Novikas, Algimantas Raudonikis, Genovaitė Vanagaitė, Algirdas Martinaitis, Teisutis Makačinas, Galina Savinienė.

Dėdė Jurgis, kaip jį vadino ištisos liaudies meno gerbėjų kartos, buvo visų respublikinių dainų švenčių, taip pat liaudies kapelų švenčių "Grok, Jurgeli" Kaune, panašių renginių Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose nuolatinis dirigentas. Greta daugybės įvairių apdovanojimų J.Gaižauskas buvo apdovanotas ir IV laipsnio Gedimino ordinu (1994), o kompozitoriaus kūrybinį kraitį sudaro per 1000 instrumentinių ir vokalinių įvairių žanrų kūrinių. Populiariausia ir mėgstama mažųjų muzikos mylėtojų – opera vaikams "Buratinas", sukurta ir pastatyta Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Muzika į viešumą iškėlė ir J.Gaižausko šeimą. Iki pat žmonos Zofijos mirties 2008-aisiais Vilniaus gatvėje buvo galima sutikti linksmąją Gaižauskų porą – švytinčiais veidais ir, nepaisant drauge praleistų dešimtmečių, vis dar jaunatviškai susikabinusius rankomis.

Kompozitorius bus pašarvotas antradienį, Lietuvos kompozitorių sąjungos namuose Vilniuje, A.Mickevičiaus g. 29. Velionio lankymas – antradienį nuo 11 iki 21 val., trečiadienį – nuo 9 iki 13 val. Karstas išnešamas 13 val. Laidojimas – Antakalnio kapinėse Vilniuje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų