Pereiti į pagrindinį turinį

Pasipuošti nebuvo niekada paprasta!

2009-02-10 09:00
Pasipuošti nebuvo niekada paprasta!
Pasipuošti nebuvo niekada paprasta! / Parodos rengėjų archyvo nuotr. Smalsuoliams: parodoje "Lietuvos drabužių mada la belle epoque laikotarpiu" galima pamatyti, kaip mada mūsų šalyje buvo suprantama prieš 100 metų.

Lietuvos technikos bibliotekoje veikiančioje galerijoje "Freska" eksponuojamos istorinės 1890–1940 m. fotografijos, puikiai iliustruojančios to laikotarpio madas.

Tai kostiumologės Tairos Milušauskaitės parengta ekspozicija "Lietuvos drabužių mada la belle epoque laikotarpiu". 19 nuotraukų surinkta ne tik iš įvairių valstybinių archyvų, bet ir iš privačių kolekcijų – ieškota pačių tipiškiausių.

XIX a. pabaiga–XX a. pradžia mados istorijoje dažnai vadinama la belle epoque (gražioji epocha – pranc.). Tai iki Pirmojo pasaulinio karo pradžios trukęs laikotarpis, kai visuomenėje laisvalaikio kultūra virto gyvenimo būdu. Meno istorijoje 1890–1914 m. laikotarpis laikomas atskira epocha ir įvardijamas art nouveau terminu, perimtu iš tuo metu vyravusios meno krypties, lietuviškai – naujojo meno – pavadinimo.

"XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje Lietuvoje miestiečių rūbai jau buvo aiškiai įtakojami Vakarų Europos ir Rusijos madų tendencijų. Mada moterims kategoriškai diktavo ir aprangą, ir šukuoseną, ir elgesį. Vyrai norėjo matyti moteris tiesiog gražias, jų socialinis aktyvumas buvo nepageidautinas ir smerkiamas. Romantiškas kostiumas įgalino išreikšti ypatingą moteriškumą. Moteris turėjo būti romantiška, paslaptinga, susimąsčiusi, blyški ir trapi, su labai lieknu liemeniu", – rašoma parodos pristatyme.

Beje, nors XX a. pradžioje siuvimo pramonė galėjo aprengti žmogų nuo galvos iki kojų, moterys prioritetą teikė sudėtingam, individualiai meistro siūtam kostiumui. Statistikos duomenimis, XIX a. pabaigoje išsivysčiusios pramonės šalyse 99 proc. vyrų jau dėvėjo gatavus drabužius.


VIETA: galerija "Freska", Lietuvos technikos biblioteka, Šv. Ignoto g. 6.

LAIKAS: iki vasario 27 d. šiokiadieniais 8–19 val.

KAINA: nemokamai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų