Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio muzikos dvasia – Zapyškyje ir Taujėnuose

2010-07-09 09:22
Muzika: Taujėnų dvaro svečias – A.Treikauskas su savo mokinėms.
Muzika: Taujėnų dvaro svečias – A.Treikauskas su savo mokinėms. / Organizatorių nuotr.

Zapyškio miestelis Kauno rajone ir Taujėnų dvaras Ukmergės rajone – savaitgalį XV Pažaislio muzikos festivalis keliauja į atokesnius kampelius.

Išmarginta raudonų plytų raštais ir ornamentais, atlaikiusi ne vieną potvynį senoji Zapyškio bažnyčia vietinių dažnai įvardijama kaip didžiausia miestelio vertybė.

Festivalio melomanams šį savaitgalį bus suteikta proga gotikinį architektūros paminklą pažinti iš arčiau. Šeštadienio pavakarę Zapyškio miestelio svečius sveikins dvylikos styginių instrumentų kamerinis ansamblis "Intermezzo", vadovaujamas Lioniaus Treikausko. Muzikantų kolektyvo repertuare įvairių epochų muzika: nuo žėrinčių Antonio Vivaldi simfonijų iki Scotto Joplino regtaimų, kuriuos dėl laužyto sinkopinio ritmo vadina driskių muzika.

"Klasikinę muziką šis ansamblis sugeba prakalbinti naujai, o svarbiausia – kūrybiškai", – kalbėjo festivalio vadybininkas Arnas Bartulis.

Su ansambliu tądien koncertuos solistė iš Rusijos – Lilija Gubaidulina. Ypatingo balso savininkė šiuo metu gyvena Lietuvoje, nors joje pirmą kartą apsilankė tik prieš ketverius metus. Švelnaus soprano repertuare gausu rusų ir užsienio klasikos kūrinių, operų partijų. Ypatingą vietą čia užima totorių dainos ir romansai.

Koncerto programoje skambės Antonio Vivaldi, Georgo Friedricho Händelio, Luigi Boccherini, Georges Bizet, Giacomo Puccini ir kitų kompozitorių kūriniai.

Sekmadienio vakarą Pažaislio muzikos festivalis ištikimiausius klausytojus kviečia atrasti naują koncertinę erdvę – Taujėnų dvarą. Beveik 500 metų sienas tądien virpins Algimanto Treikausko fleitos garsai ir jo mokinių – Aušros Lukoševičiūtės ir Aušros Gelusevičienės fortepijono akordai.

Kaip ir galima nuspėti, vakaro programoje dominuos kūriniai, skirti vienai ar dviem fleitoms. Greta žymių kompozitorių Georgo Philippo Telemanno, Claude Debussy, Roberto Schumanno, Hectoro Berliozo opusų atlikėjai pakvies pažinti Lietuvoje retai skambančių autorių muziką: XVIII a. pradžios vokiečių vargonininko ir kompozitoriaus Pierre Prowo, anglų vargonininko ir kompozitoriaus Samuelio Wesley ir XIX a. vokiečių–austrų kompozitoriaus, fleitos virtuozo Franzo Dopplerio kūrybą.

"Vieną ar kitą dieną širdžiai visi atras kažką artimo", – savaitgalį trumpam ištrūkti iš Kauno ragino A.Bartulis.


KAS: koncertas "Viva klasika".

KUR: Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.

KADA: liepos 10 d. 17 val.

KAS: fleitos muzikos vakaras.

KUR: Taujėnų dvare.

KADA: liepos 11 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų