Pereiti į pagrindinį turinį

Pažintis su kultūros sostinėmis – per meną

2009-01-13 09:00
Pažintis su kultūros sostinėmis – per meną
Pažintis su kultūros sostinėmis – per meną / Stilius: saksofonininkas M.Innanenas ir jo grupė "Innkvisitio" prisistato esą retro futuristai.

Vilniuje prasideda daugiau nei metus – iki 2010 m. pavasario vyksiantis meno projektas "ARTscape/MENOrama". Jis pristatys buvusių, esamų ir būsimų Europos kultūros sostinių vaizduojamojo meno, muzikos ir kino kūrėjus.

Europos meno panorama

Kiekvieną mėnesį bus pristatomi vienos iš dvylikos XXI a. Europos kultūros sostinių meno kūriniai. Savo kūrybą pristatys dvylika Lietuvos menininkų. "ARTscape/MENOrama" apims tris meno rūšis: dailę, kiną ir muziką. Dailės kūrinius pristatys galerija "Vartai", kino filmus – "Kino pavasaris", o muzikos renginius globos "Vilniaus džiazo festivalis".

Garsių užsienio ir Lietuvos menininkų jungtinė paroda bus atidaryta džiazo koncertu. Mėnesio viduryje tos pačios šalies džiazo ansamblis ar atlikėjas pristatys šiuolaikinio džiazo kūrinius. Kino programoje – įvairiose Vilniaus vietose penkis–septynis kartus per mėnesį vyksiantys kino vakarai.

Vilniečių ir miesto svečių laukia dialogas su Talino (Estija), Linco (Austrija), Roterdamo (Nyderlandai), Eseno (Vokietija), Liverpulio (Didžioji Britanija), Porto (Portugalija), Santjago de Kompostelos (Ispanija), Pečo (Vengrija), Briugės (Belgija), Genujos (Italija), Lilio (Prancūzija) kultūromis. O kelionė per Europą prasidės nuo Helsinkio – pirmosios XXI a. Europos kultūros sostinės.

Buities ir tabu atspindžiai

Rytoj, sausio 14 d. 18 val., galerijoje "Vartai" atidaroma suomių autorių Eemilo Karilos ir Auroros Reinhard bei lietuvės Jurgos Barilaitės kūrinių paroda. Ji veiks iki vasario 20 d.

E.Karilos ypatumas – vaizdu išryškinti nepastebimus visuomenės reiškinius. Tai jam pavyksta kuriant netikras reklamas, imigrantų chorus ar muziejų valytojas paverčiant tapytojomis. Savo kūriniais suomių menininkas mėgina per objektyvią perspektyvą žvelgti į kasdienį gyvenimą.

Pagrindinės A.Reinhard darbų temos – lytis, seksualumas ir įvairūs tabu. Šios menininkės fotografijos, vaizdo filmukai, performansai ir objektai jau užkariavo Peterio Ludwigo moderniojo meno muziejaus (Kelnas) bei "Fridericianum" (Kaselis) sales.

Su suomių menininkais savo vaizdo darbus pristatys ir J.Barilaitė. Jos kūrybos centras – kūno galimybės ir jo siunčiami pranešimai, varijuojantys erotika, agresyvumu, sentimentalumu ir ironija.

Gyvenimas visuomenės pakrašty

Sausio 15 d. 15 val. "Skalvijoje" suomių kiną pirmasis pristatys bendras Latvijos, Estijos, Lietuvos ir Suomijos filmas "Autobusas". Jo leitmotyvas – skirtingus žmones suartinanti kelionė autobusu iš Kaliningrado į Taliną.

Kituose į programą įtrauktuose suomių filmuose pasakojamos paprastų visuomenės pakraščiuose atsidūrusių žmonių istorijos. Programoje bus parodytas Aki Kaurismäki filmas "Nusisamdžiau žudiką". Jo siužetas apie Londone gyvenantį prancūzų emigrantą, kuris po penkiolikos metų tarnybos atleidžiamas ir nori nusižudyti.

Daug apdovanojimų pelnęs Johno Websterio dokumentinis filmas "Siurblių pardavėjai" kalba apie konkuruojančius pardavėjus, skambinančius į duris ir siūlančius siurblius.

Susannos Helke ir Virpi Suutari filmas "Dykaduoniai" – apie jaunų žmonių, pasilikusių gyventi kaime, likimą.

Perttu Leppä filmas "Perlai ir kiaulės" – komiška istorija apie keturis jaunus brolius, besikabinančius į gyvenimą po to, kai jų tėvas pasodinamas į kalėjimą dėl kontrabandos.

Šiuolaikiškas suomių požiūris į gyvenimą bus pristatytas trumpametražių filmų programoje "Kasdieniai vaizdai", jie bus rodomi "Vartų" galerijoje vasario 12 d. 19 val.

Džiazo švyturys

Suomijos naująją improvizacinę muziką pristatys viena iškiliausių Suomijos džiazo scenos asmenybių – 30-metis saksofonininkas ir kompozitorius Mikko Innanenas ir jo grupė "Innkvisitio". Po pernykščio Europos džiazo festivalio M.Innaneną kritikai skambiai pavadino Suomijos džiazo švyturiu. Pats muzikantas save laiko retrofuturistu.

Ekspresyvaus muziko kūryboje – horizontai nuo avangardo klasikos iki autentiško bliuzo bei diksilendo. Į suomių projektą įsilies ir lietuvių saksofonininkas Liudas Mockūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų