Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmasis filmo kritikas – pats režisierius

2012-10-11 10:00
Pirmasis filmo kritikas – pats režisierius
Pirmasis filmo kritikas – pats režisierius / galeria.trojmiasto.pl

„Dar būdamas vaikas mėgau rašyti dienoraščius, kurti įvairiausias istorijas, tad kino scenarijų rašymai man nėra naujiena, turiu šiokios tokios patirties“, – po filmo „Miegamajame“ susitikime su žiūrovais kalbėjo tarptautiniame Kauno kino festivalyje viešėjęs lenkų režisierius Tomaszas Wasilewkis.

Nerado aktorės

„Net sunkiai įsivaizduoju, kaip būtų galima režisuoti pagal svetimą, kito sukurtą, scenarijų, nes tai labai susiję: tu sukuri idėją ir ją įgyvendini, – svarstė lenkų kūrėjas. – Na, bet jei gaučiau labai gerą scenarijų, tuomet režisuočiau.“ Savus scenarijus T.Wasilevskis rašo gana stichiškai, niekada nežinodamas tolesnių įvykių, jie ir gimsta kūrybiniame procese, nėra iš anksto apgalvoti.

Atrodytų, kad režisierius tuomet ir aktoriams duoda didžiulę improvizacijos laisvę, tačiau taip nėra. Filmas tarsi jau yra T.Wasilewskio galvoje ir aktoriai turi tiksliai išpildyti režisieriaus vaizduotėje praktiškai sukurtą filmą, atkartoti reikalingus judesius, mimikas. Beje, debiutinio pilnametražioT.Wasilewskio filmo „Miegamajame“ būsimuosius aktorius, kam koks vaidmuo atiteks, režisierius jau žinojo dar rašydamas scenarijų.

Vis dėlto išėjo taip, kad pagrindinį vaidmenį turėjusi kurti aktorė negalėjo. „Buvo vasara, negalėjo dar kelios kitos aktorės, kurioms norėjau patikėti pagrindinį vaidmenį, – susitikime pasakojo režisierius. – Laukti negalėjau, turėjau pradėti filmuoti vasarą, ir taip filmas nebuvo greitai sukurtas, užtruko porą metų. Pagaliau pasiūliau aktorei Katarzynai Herman, ir dabar ne tik aš, bet ir kiti pripažįsta, kad be jos – filmas būtų ne tas.“

Šiais metais Lenkijos Košalino debiutinių filmų festivalyje „Jaunieji ir kinas“ filmo „Miegamajame“ aktorei K.Herman už įspūdingai suvaidintą vaidmenį įteiktas geriausios aktorės apdovanojimas.

Savo kūrinio nekentė

Lenkijos nacionalinėje kino, teatro ir televizijos mokykloje Lodzėje bei Kino ir televizijos akademijoje Varšuvoje mokslus baigusio režisieriaus T.Wasilewskio debiutinis pilnametražis filmas sukurtas praktiškai be biudžeto, aktoriai dirbo nemokamai, nes pasak T.Wasilewskio, „valstybė man nedraudė, bet ir neparėmė.“ Režisierius duonai užsidirba rašydamas scenarijus televizijos serialams.

„Ar žiūrėjote filmą drauge su mumis? Kaip vertinate savo filmą?“– domėjosi Kauno kino festivalio žiūrovai. „Ne, – šypsojosi T.Wasilewskis, – aš tuomet ėjau į barą išgerti vyno, savo filmą jau prisižiūrėjau Lenkijoje.“ Beje, iš pradžių filmas „Miegamajame“ jį sukūrusiam lenkų režisieriui pasirodė nevykęs. „Net jo nekenčiau, – prisipažino menininkas, tačiau vėliau vėl ir vėl jį žiūrint nutariau, kad vis dėlto filmas – visai geras.“

Filme atskleidžiama moters, kuri, slėpdamasi nuo savo šeimos, pabėga iš savo gimtojo miestelio į Varšuvą, o pasibaigus pinigams ima susitikinėti su vyrais susipažinusi su jais internete. Parsiduoti ji nesiryžta, užmigdžiusi juos vaistais, įmaišytais į alkoholį, Edita praleidžia naktį jų namuose, nevengia ir vagiliauti.

Širdyje trokštanti pradėti naują gyvenimą, Edita skęsta savo pačios dramoje ir neišspręstose problemose.

Iš kur toji patirtis, psichologinė moters išgyvenimų autentika? „Gal jūs studijavote psichologiją? Kodėl filmo siužetas būtent apie moterį ir jos išgyvenimus?" – aktyviai režisieriaus klausinėjo filmo aptarime likę žiūrovai.

„Tikrai ne, tiesiog įsigilinu į situaciją ir įsivaizduoju, – noriai į klausimus atsakinėjo T.Wasilewskis. – Filmo siužeto gimimas – labai paprastas: filme yra epizodas, kuris, kaip sakoma, paimtas iš gyvenimo – su interneto kavinės reklama, kurioje kviečiama intymiems pokalbiams, taip ir kilo filmo scenarijaus pradžia.“

Sukūręs naują filmą

Jaunas lenkų režisierius jau yra bendradarbiavęs su garsiais kino metrais: režisieriumi Larsu von Trieru, kuriant žymųjį „Antikristą“, taip pat filmą „Moteris, sapnavusi vyrą“, buvo režisierės Małgorzatos Szumowskos asistentu filme „33 gyvenimo scenos“, kuris 2009-aisiais buvo rodomas Tarptautiniame Kauno kino festivalyje. T.Wasilewskis patvirtino, kad darbas su garsiais režisieriais davė neįkainojamos patirties ir nors mokslai taip pat reikalingi, vis dėlto – praktinis patyrimas – svarbiausias. Beje, kino kūrėjas taip pat yra parašęs ir režisavęs keletą trumpametražių filmų.

Režisierius smalsaujantiesiems prisipažino, kad ši kino juosta ne vieno kritiko pavadinta labai nelenkiška, jaunesnieji filmą priėmė labai palankiai, tarp vyresniųjų buvo įvairių nuomonių. Vis dėlto – tai išties įdomi minimalistinė, išradingai nufilmuota, intriguojama ir psichologiškai įtempta drama, kurioje veido išraiška ir gestais pasakoma daugiau nei žodžiais, o pagrindinės aktorės vaidyba nusipelno aplodismentų.

Po kino seanso „Miegamajame“ žiūrovams režisierius atskleidė, kad šiuo metu jau praktiškai yra sukūręs ir kitą filmą, vyksta tik redagavimo darbai. „Ar atvešite jį kitąmet į Kauno kino festivalį? – iškart pasidomėjo galbūt jau T.Wasilewskio kūrybos gerbėjai. „Jei tik pakviesite“, – atsakė lenkų režisierius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų