Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmasis Pažaislio muzikos festivalio savaitgalis skirtas premjeroms

2010-06-02 10:13
Pirmasis Pažaislio muzikos festivalio savaitgalis skirtas premjeroms
Pirmasis Pažaislio muzikos festivalio savaitgalis skirtas premjeroms / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Pirmąjį Pažaislio festivalio savaitgalį tikrosios muzikos mylėtojai bus pamaloninti Lietuvoje retai skambančiais kūriniais, violončelės virtuozo naujuoju amplua ir išskirtiniu reginiu – madrigalinėmis operomis.

Bendramokslių duetas

Pristatant smuikininką Raimondą Butvilą ir pianistą Zecharią Plaviną neišvengiamai atsiskleidžia ir plati Lietuvos atlikėjų geografija. Abu muzikantai savo kūrybinį kelią pradėjo Lietuvoje, tačiau šiandien jie gimtinėje – reti svečiai: R.Butvila gyvena ir dirba Venesueloje, Z.Plavinas – Izraelyje.

Šis lietuviškas-tarptautinis duetas susibūrė 2007-aisiais, nors atlikėjai pažįstami dar nuo mokyklos suolo, kai kartu mokėsi M.K.Čiurlionio meno mokykloje.

Lietuvoje gimęs ir studijavęs Z.Plavinas Izraelyje gyvena nuo 1977 m. Aktyviai koncertuoja Europoje ir JAV su įvairiais orkestrais, rengia rečitalius, atlieka kamerinę muziką. Be to, jis yra Jeruzalės muzikos ir šokio akademijos dėstytojas, dėsto Tel Avivo "Hed" koledže, groja ir skaito paskaitas tarptautinėse konferencijose, publikuoja straipsnius, veda meistriškumo pamokas.

R.Butvila Venesuelos Karakaso menų universitete dėsto nuo 1993-iųjų. Taip pat yra Colegio Emil Friedman konservatorijos direktorius. Būdamas Lietuvoje dirbo Lietuvos kameriniame orkestre, Lietuvos valstybiniame kvartete, buvo pirmasis Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertmeisteris. Šiuo metu aktyviai koncertuoja kaip solistas su įvairiais Venesuelos orkestrais, rengia rečitalius, yra Trio Academico Emil Friedman narys.

Grodamas kartu duetas didelį dėmesį skiria šveicarų-amerikiečių kompozitoriaus Ernesto Blocho kūrybai populiarinti. Šio vakaro koncerte skambės Kazimiero Viktoro Banaičio, Johanneso Brahmso ir vėlyvojo romantizmo krypčiai atstovaujančio kompozitoriaus iš Danijos Ruedo Langaardo kūriniai.

Violončelę iškeitė į vargonus

Svečias iš Rusijos Aleksandras Kniazevas mūsų publikai gerai pažįstamas kaip charizmatiškas violončelininkas. Vargonininko amplua A.Kniazevas Lietuvoje pasirodys pirmą kartą. Atlikėjas yra pasakęs: "Dabar turiu dvi meilužes: violončelę ir vargonus."

Baigęs violončelės studijas Maskvos konservatorijoje, jis tapo keleto tarptautinių konkursų laureatu, net buvo laikomas Mstislavo Rostropovičiaus įpėdiniu. Jau pasiekęs pasaulinio pripažinimo kaip violončelininkas, ėmė studijuoti vargonus Nižnij Novgorodo konservatorijoje. Šiuo metu ne tik aktyviai koncertuoja su žymiais orkestrais, dirigentais ir kamerinės muzikos atlikėjais, bet ir dėsto Maskvos konservatorijoje, veda meistriškumo pamokas Europos ir Azijos šalyse.

Programoje skambės Johanno Sebastiano Bacho kūriniai. Tarp jų – šeši Schüblerio choralai, taip pavadinti juos atradusio ir išspausdinusio žmogaus garbei, didieji choraliniai preliudai, taip pat – viena iš šešių J.S.Bacho trio sonatų, itin sudėtingų kūrinių, kuriuose vargonai tarsi groja už tris instrumentus.

Šiemet Kauno valstybiniame muzikiniame teatre viešpataus barokas. Apie tai plačiau skaitykite trečiadienį "Kauno dienoje".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų