Pereiti į pagrindinį turinį

Poetas G. Patackas: turiu didžiausią kabinetą Kaune

2013-02-11 05:00
Poetas G. Patackas: turiu didžiausią kabinetą Kaune
Poetas G. Patackas: turiu didžiausią kabinetą Kaune / Aliaus Koroliovio nuotr.

Esama tokia nuomonės, kad menininkams pinigų nereikia. Regis, ir jie patys taip galvoja, nes, pavyzdžiui, Kauno rašytojai yra įsteigę Vieno lito premiją. Ji šiandien Kauno menininkų namuose bus įteikta poetui Gintarui Patackui.

Rimtas ir žaismingas

Tiesa, visai gali būti, kad patys menininkai taip negalvoja, o tiesiog šmaikštauja: siekiant gauti pinigų premijos materialinei išraiškai, reikia išvaikščioti daug kelių, koridorių ir institucijų, nes tuose koridoriuose sėdintieji neretai galvoja, kad menininką šildo vien šlovė. Deja, toji šlovė netrunka ilgai ir šildo tik dvasinį kūną. Ilgai trunka tą meną sukurti, nes be dvasinio turinio, jis pareikalauja ir daug darbo, profesinių bei visapusiškų žinių.

Vieno lito premija sumanyta 1999 m. Idėjos autorius – rašytojas Petras Palilionis, anuomet vadovavęs Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriui, organizacinių darbų talkininkė – skyriaus taryba, pritarusi ir labai rimtam, ir žaismingam apdovanojimui.

Labai rimtam, nes geriausią praėjusių metų knygą išrenka kolegos ir įvertinimo svarbumą nulemia ne premijos dydis, o kūrinių meninis lygis, originalumas, reikšmingumas.

Žaismingam, nes metams bėgant premijos simbolinis Vienas litas „pasišaukė“ dar 999 litus, kuriuos skiria literatūrai neabejingi rėmėjai, ir juos įteikiant renginį paįvairina įvairiausi siurprizai...

Ne tik litas, bet ir kūrinys

Iki šiol per Vieno lito premijos iškilmes laureatui buvo įteikiamas diplomas ir simbolinis vienas litas dėžutėje. Tačiau nuo šių metų, o tiksliau – šiandien vakaro, šventę lydės ne tik vienas ir 999 rėmėjo skirti litai, bet ir grakštus ta proga sukurtas kūrinys iš bronzos.

„Kažkaip nesinorėjo apsistoti vien ties tuo litu, nors ir jis menininkui, be jokios abejonės, reikalingas – kalbėjo Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Vidmantas Kiaušas-Elmiškis, – tačiau vis pagalvodavau, kad būtų gerai, jei premija turėtų ir kažkokią vaizdinę atmintį, to lito į lentyną nepasidėsi, kaip prizo, parodyto dėmesio iš kolegų, todėl lengvai radę kalbą su skulptoriumi Stasiu Žirguliu įgyvendinome sumanymą, kad premiją pažymėtų ne tik piniginė išraiška, bet ir meno kūrinys.“

S.Žirgulio sukurtoje nedidukėje, jaukioje skulptūroje – švytinčiame popieriaus lape, viršuje grakščiai kiek užsiraičiusiame, užrašytas poeto Henriko Radausko eilėraščio „Dainos gimimas“ pirmasis posmelis: „Aš nestatau namų, aš nevedu tautos,/ aš sėdžiu po šakom akacijos baltos“ – universalus menininko moto, įkvepiantis ne tik poetus, rašytojus, bet ir menininkus apskritai.

Šiuos H.Radausko žodžius užrašyti ant prizo, kurį taip pat puošia vieno lito moneta, sugalvojo pats skulptorius, kurio dirbtuvėje begalė poezijos ir prozos knygų. Yra joje ir šiųmečio Vieno lito premijos laureato – poeto G.Patacko išleistos poezijos knygos.

Beje, į akis krito, kad dirbtuvėje šalia prizo, kuris skulptoriaus jau užrašytas poetui G.Patackui, buvo ir dar vienas... Į klausimus kam? Kodėl? LRS Kauno skyriaus pirmininkas teatsakė tik mįslingai šypsodamasis. „Ateikit į iškilmes, kaip visada, bus netikėtumų“, – tepridūrė.

Didžiausias kabinetas – poeto

Vieno lito premijos nuostatuose yra užfiksuota, kad rašytojai gali būti apdovanojami už grušišką kūrybingumą, kudirkišką pilietiškumą, vaižgantišką kalbos sodrumą ir maironišką tautiškumą, tačiau įvardijimų daugėja.

Laureato G.Patacko diplome bus įrašyta – Gintarui, kuris yra Poezijos ir Laisvės alėjos Gintaras Patackas. Ir kas galėtų dėl to prieštarauti? Na, jeigu tokių yra, jie tuo labiau turėtų ateiti į Vieno lito premijos įteikimo iškilmes ir išsakyti savo nuomonę tuomet arba niekada.

„Turiu bene didžiausią kabinetą Kaune, jis prasideda nuo Soboro ir tęsiasi iki Vilniaus gatvės“, – visai rimtai apie savo darbo vietą kalba G.Patackas, o tame darbo kabinete jį rasi praktiškai kasdien, poetas dirba be išeiginių.


Ligšioliniai laureatai

Kauno rašytojų įsteigtą Vieno lito Premiją jau pelnė 13 Kauno rašytojų: Jurgis Gimberis, Markas Zingeris, Tautvyda Marcinkevičiūtė, Jonas Laucė, Violeta Šoblinskaitė, Aldona Ruseckaitė, Donaldas Kajokas, Vladas Vaitkevičius, Rimantas Marčėnas, Zita Gaižauskaitė, Vladas Kalvaitis, Aldona Elena Puišytė ir Gintautas Dabrišius.


Kas? Vieno lito premijos įteikimo vakaras. Dalyvaus: G.Patackas, bardas Alfredas Kukaitis, aktorius Petras Venslovas. Vakarą ves rašytojai Violeta Šoblinskaitė-Aleksa ir Vidmantas Kiaušas-Elmiškis.

Kur? Kauno menininkų namuose

Kada? vasario 11 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų