Pereiti į pagrindinį turinį

Poeziją dainuos parke

2009-07-03 23:59

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus į Klaipėdos skulptūrų parką kviečia dainuojamosios poezijos gerbėjus – jiems koncertuos poetas, prozininkas, dramaturgas, režisierius, aktorius ir bardas Mindaugas Valiukas.

Rašytojo keliu

Klaipėdietis rašytojas M.Valiukas laikomas vienu originaliausių Lietuvoje jaunosios kartos poetų, turinčiu savitą kalbėjimo manierą.

Jau pirmoji jo knyga "Mėnulio keramika", išleista 1998-aisiais, buvo pastebėta ir apdovanota Zigmo Gėlės premija už geriausią debiutą. Po jos pasirodė eilėraščių rinkiniai "Vogta vinis" (2003) ir "Dambrelis" (2006), taip pat pjesių knyga "Kreatyvo mirtis" (2006).

M.Valiukas gimė 1976-aisiais netoli Molėtų. Mokėsi Joniškio vidurinėje mokykloje. 1994–1996 m. Vilniaus pedagoginiame universitete studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą, 2001-aisiais Klaipėdos universitete baigė lietuvių filologijos ir režisūros studijas. Nuo tol gyvena ir kuria uostamiestyje.

Įdomu braidžioti tamsoje

Literatūrinė M.Valiuko kūryba – marga ir labai įvairi: nuo minimalistinio haiku iki ilgų siužetinių eilėraščių, esė ir groteskiškų pjesių. Margos ir temos – pažaidimą žodžiais keičia lyrizmas, ironiją atmiešia liūdesys. Jo kūrinių objektu tampa patys įvairiausi dalykai: kurioziški atsitikimai, paradoksalios mintys, asmeninis gyvenimas. Autorius tarsi kalbasi su skaitytoju, pasakoja jam istorijas, šneka atvirai, sąmojingai ir neįkyriai.

Mindaugas prasitarė, jog rašant jam svarbu, kad būtų nenuobodu ir įdomu, malonu skaityti, kad kirbėtų intriga. Paradoksas, ironija, groteskas, detektyvo elementai ir humoras yra geriausi jo kūrybos palydovai.

"Apskritai, ką galime tikro pasakyti apie savo gyvenimą ir savo kelią? Mes gi tamsoje vaikštome, ir niekas mums neaišku iki galo. Bet man įdomu taip braidžioti, tyrinėti, aiškintis. Nors kartais užtinku ir visai nelinksmų dalykų", – prisipažino jis.

Dar studijų metais Mindaugas entuziastingai brazdino gitarą: "Iš Pedagoginio per tai ir išlėkiau – nesimokiau, rašiau tekstus ir pritardamas gitara dainavau. Tai ne eilėraščiai, visai kitas stilius. Bet irgi vienas iš būdų dar kažką gyvenime išsiaiškinti".

Dainomis – į praeitį

Apie šio vakaro pasirodymą M.Valiukas sakė: "Tai ne naujas posūkis kūryboje, o tik savotiškas sugrįžimas. Nes dainas kuriu maždaug nuo 1993-iųjų. Tai bus poezijos, pirmosios knygos "Mėnulio keramika" ir dainų, sukurtų tuo pačiu periodu kaip ir knyga (1993–1997), pristatymas. Šią programėlę pavadinau "Praėjusio tūkstantmečio dainomis", nesgi visos parašytos aname tūkstantmetyje. Bet patikrinsime, ar tokios jau jos prieštvaninės. Tos mano dainos – švelniai ironiškos ir brutaliai lyriškos. Nuo savęs nepabėgsi – valiūkiškos", – šypsojosi bardas.

Be to, jis groja visai neseniai susibūrusioje roko grupėje "Kaukolėlės". Mindaugo bendražygiai – puikūs muzikantai – kontrabosininkas Tadas Jurėnas ir gitaristas Kęstutis Kaštaunas. Dar ši trijulė siejama su grupe "Zwei Wochen Bard".

M.Valiuko autorinis dainuojamosios poezijos vakaras – šįvakar 17 val. Klaipėdos skulptūrų parko centrinėje aikštelėje. Renginys – nemokamas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų