Pereiti į pagrindinį turinį

Per pusnis – stilingai!

2009-01-31 09:00
Per pusnis – stilingai!
Per pusnis – stilingai! / Rasos Zalytės nuotr. Ryšku: pasiklysti kalnuose vilkint tokius drabužius – kažin ar įmanoma.

Žiemos sporto aistruoliai gali plačiai šypsotis – slides ir snieglentes išmėginti šiemet galima ne tik kalnuotame užsienyje, bet ir Lietuvoje. Tikri sniego trasų asai nepamiršta ne tik šiltų, bet ir išskirtinumą pabrėžiančių drabužių bei aksesuarų.

Ryškių spalvų bumas

Praktiški sportininkai apranga susirūpina, kai žiemos nėra nė kvapo – tuomet galima papildyti savo garderobą perpus pigesnėmis striukėmis, kelnėmis ir džemperiais. Nesuspėjusiems į praėjusio sezono nuolaidų traukinį tenka pakloti daugiau šlamančiųjų, tačiau galima džiaugtis naujausiomis dizainerių kolekcijomis. Šiemet jos ypač spalvingos.

"Madinga elektrinė mėlyna, ryškiai raudona, rožinė. Nuoboduliu nedvelkia ne tik moterų, bet ir vyrų apranga – jie nevengia akinamai žydrų, salotinių rūbų. Aprangoje gausu kontrastų, atrodytų, nesuderinamų dalykų", – pažėrė naujų tendencijų konfeti sporto centro "X–PRO" Klaipėdos padalinio vadovė Kristina Kekytė.

Drąsius spalvinius sprendimus snieglentininkai mėgsta labiau nei slidininkai. "Tai galima paprastai paaiškinti. Nemažą slidininkų mėgėjų dalį sudaro vyresni žmonės, kurie vertina santūresnes spalvas – į tai orientuojasi ir gamintojai. Snieglentės – veržlus sportas, greitai suviliojantis jaunimą, kuris savo požiūrį į madą perteikia ir aprangos kūrėjams", – aiškino K.Kekytė.

Naujovė – paltukai

Klaipėdietė neslėpė, kad pati savo aprangai skiria nemažai dėmesio. Šiemet K.Kekytė atostogoms Austrijos Alpėse išsirinko gan tamsių atspalvių to paties rašto kelnes ir striukę. "Nusižengiau savo pačios taisyklei nesirinkti tokio derinio, tačiau man jis labai patiko ir tiko. Prie komplekto derinau akinius baltais rėmeliais, baltas pirštines, ryškiai rožinę kepurę. Mano snieglentė – žydros ir salotinės spalvų", – vardijo pašnekovė.

Klaipėdietė kalnuose pastebėjo, kad bendraminčiams patinka improvizuoti ne tik spalvomis. "Kai kurie snieglentininkai, užuot rinkęsi įprastas striukes, įsigyja žaismingus, specialiai pasiūtus paltukus – manyčiau, tai šio sezono naujovė", – sakė K.Kekytė.

Nyksta skirtumai

Slidininkų aprangai būdingas labiau prigludęs siluetas. Snieglentininkų drabužiai – laisvi, apdribę – tokie nevaržo judesių, be to, atrodo stilingai. Vis dėlto nemažai pradedančių snieglentininkų daro klaidų rinkdamiesi aprangą – išsirenka gerokai per mažus rūbus, nes jų laisvumas atrodo neįprastas.

Pirmąjį slidininkų arba snieglentininkų aprangos sluoksnį sudaro vadinamieji termo rūbai. Vilkimi ant apatinių jie – tarsi šilta antroji oda. Ant šių rūbų snieglentininkams privalu apsivilkti apsauginius šortus, užsimauti riešų apsaugas. Viršutinių rūbų rankovės neretai turi specialias apsaugas nuo sniego – nenuslysta nuo riešų.

Ties tarpkoju, pažastyse, nugaroje įsiūti užtrauktukai ilgą laiką buvo išskirtinai snieglentininkų aprangos detalės. Dabar jos taikomos siuvant drabužius ir slidininkams. Pastarųjų apranga tampa laisvesnė, tad kalbėti apie skirtumus jau nėra taip paprasta. Ir vieno, ir kito sporto garbintojams labai svarbus striukių ir kelnių atsparumas vandeniui. Medžiagos kokybę atspindi ir kaina.

Originalumo nereikia bijoti

Akiniai kalnuose – turbūt labiau būtinybė nei aksesuaras. Jie turi ne tik patikimai saugoti nuo akinančios saulės ir sniego, pagerinti matomumą apniukusią dieną, bet ir "kvėpuoti", būti labai tvirti, lankstūs. Įvertinę šiuos dalykus sportininkai šį sezoną renkasi įvairias rėmelių spalvas, raštus ir formas – firmos turi ką pasiūlyti.

Anot K.Kekytės, dauguma lietuvių kalnuose neiškrinta iš konteksto, tačiau daugelis vengia atkreipti į save dėmesį. "Vis dėlto žmonės pamato, kaip rengiasi kiti, ir nejučiomis susimąsto: "Galėjau ir aš truputį "pakreizuoti". Galima sakyti, kad šita laisvė yra tiesiogiai proporcinga apsilankymų kalnuose skaičiui", – šypsojosi K.Kekytė.


Technologijų ir sporto sąjunga

Tiems, kurie mėgsta ekstremalų slidinėjimą, kompanijos "Rossignol" atstovas Lietuvoje Uldis Perepečko siūlo atkreiti dėmesį į saugumą užtikrinančias detales.

Ekstremalioms kalnų slidinėjimo rūšims didelės reikšmės turi stabilumą ir saugumą užtikrinanti jungtis tarp slidės ir kojos – apkaustai. Amortizuojantys ir laisvai slankiojantys „Free system“ kolekcijos apkaustai akrobatinio slidinėjimo metu perstumiami labiau į priekį, kad užtikrintų kuo stabilesnę slidės ir kojos jungtį.

Pasitelkus mokslininkų bei dizainerių komandą, buvo sukurtos slidės, kurios atsižvelgiant į sniego kiekį ir tankį gali persiorientuoti į dvi skirtingas padėtis. Esant sunkesnėms oro sąlygoms, nuspaudus slidėse įmontuotą jungiklį apatinė jų dalis užsiriečia ir pakyla iki 30 cm nuo žemės paviršiaus, kad slysti sniegu būtų lengviau.

Aviacijos ar elektronikos mokslo technologijos jau gerą dešimtmetį tarnauja slidinėjimo sporte. Į originalius slidinėjimo kostiumus ties alkūnėmis įmontuojami kruopščiai apgalvoti prietaisai – elektroniniai laikrodžiai, chronometrai, barometrai ar netgi davikliai, kurie, esant reikalui, bet kuriuo metu gali pranešti, kurioje vietoje yra žmogus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų