Pereiti į pagrindinį turinį

Šedevro sugrįžimas – detektyvas su laiminga pabaiga

2008-12-23 09:00
Šedevro sugrįžimas – detektyvas su laiminga pabaiga
Šedevro sugrįžimas – detektyvas su laiminga pabaiga / Evaldo Butkevičiaus nuotr. D.Palukaitienė vakar pirmąsyk išvydo atsiradusį savo garsiojo senelio kūrinį.

Dar viena nacionalinė vertybė apsaugota nuo Rusijos kolekcininkų. 80 metų dingusiu laikytas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio šedevras "Andante" iš "Piramidžių sonatos" grįžo į Lietuvą.

"Pildosi senelių noras – kad visi senelio paveikslai būtų surinkti Tautos namuose. Ši galerija – tai juk savotiški Tautos namai", – vakar per garsiausio lietuvių dailininko tapybos darbo pristatymą sunkiai tramdydama jaudulį sakė M.K.Čiurlionio anūkė Dalia Palukaitienė.

Į detektyvą panašėjantį šedevro sugrįžimą vainikavo dvejus metus trukusios derybos su privačiu asmeniu iš Nyderlandų. Šie pokalbiai laikyti paslaptyje – kaip ir suma, už kurią muziejus įsigijo paveikslą.

"Kad ši tema nebūtų eskaluojama, pasakysiu – tikrai ne šimtai tūkstančių eurų mokėta, o daug mažiau. Paveikslo savininkas už mums neįkainojamą nacionalinę vertybę paprašė gana simbolinės kainos", – tvirtino Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis. Jis prisipažino, kad pinigų teko skolintis iš įvairių finansinių šaltinių – metų pabaigoje Kultūros ministerijos paramos nesitikėta.

Apie šį paveikslą iš septintosios, paskutinės, M.K.Čiurlionio nutapytos "Piramidžių sonatos" Lietuvoje ilgą laiką buvo beveik nieko nežinoma: tik tiek, kad jį 1910 m. parodoje Sankt Peterburge įsigijo Rusijos diplomatas Pavelas Pustoškinas, išsivežęs paveikslą į Nyderlandus.

Tarpukariu atsirado proga Lietuvai sugrąžinti šedevrą – nusigyvenęs P.Pustoškinas Lietuvos užsienio reikalų ministerijai siūlė pirkti jį už 200 dolerių. Tačiau tiek pinigų garsiam paveikslui tuomet nebuvo rasta.

"Prieš dvejus metus į mus kreipėsi Hagoje gyvenantis diplomato anūkas Paul Poustochkine, internete perskaitęs straipsnį apie ieškomus M.K.Čiurlionio darbus.
Laiške rusų kilmės olandas rašė: "Iš karto supratau, apie kokį paveikslą kalbama straipsnyje. Tai keisčiausias kūrinys senelio namuose. Jis ne mano skonio, tačiau kažkodėl neturėjau nė minties jį parduoti."

"Labai apsidžiaugėme supratę, kad tai tikrai M.K.Čiurlionis. Dažnai į galeriją žmonės "Čiurlionio" darbų atneša, bet paaiškėja, kad tai visai ne jis", – pasakojo muziejaus darbuotoja Nijolė Adomavičienė.

Prasidėjusios derybos su paveikslo savininku laikytos didžiausioje paslaptyje. "Jei dar nepasibaigus deryboms apie šį paveikslą būtų sužinota Rusijoje, kur valstybiniu lygiu skiriama daug lėšų vertinamų dailininkų darbams supirkti, jo kaina būtų išaugusi kelis kartus", – paaiškino O.Daugelis.

Muziejininkų teigimu, Rusijoje M.K.Čiurlionis laikomas savu – jo darbai eksponuojami šalia kitų rusų simbolistų, kurių daugelis patyrė lietuvio įtaką.

Prieš dvi savaites nupirktas paveikslas į Lietuvą pargabentas lėktuvu. "Į oro uostą ėjome su nerimu, juk dabar čia įtariai žiūrima į kiekvieną stiklinį buteliuką. O čia – visas paveikslas su dideliu stiklu. Kai perėjome muitinę, norėjosi šaukti iš džiaugsmo – M.K.Čiurlionis sugrįžta namo!" – prisiminė N.Adomavičienė. Paveikslas buvo gabenamas pritvirtinus jį prie dviejų lėktuvo sėdynių.

Kelias savaites "Piramidžių sonata. Andante" bus eksponuojama greta kitų M.K.Čiurlionio tapybos darbų, vėliau keliaus į restauratorių rankas, kur bus išvalyta, konservuota, ir tik tada – nuolat eksponuojama.

M.K.Čiurlionio darbus restauravusi Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centro restauratorė Nijolė Murelytė.

M.K.Čiurlionio darbų restauravimą apsunkina tai, kad jo darbai tapyti ant nekokybiško popieriaus. Dėl to negalime naudoti jokių radikalesnių priemonių. Yra nutrupėjusių, subraižytų, nuplautų dažų, nes kai kurie paveikslai buvo gelbėti iš potvynio. Yra popieriaus įplyšimų arba išplyšimų – trūksta kai kurių fragmentų, yra dėmelių. Jei tai yra juodojo pelėsio dėmės – jų visiškai išnaikinti beveik neįmanoma. M.K.Čiurlionis daug kūrė pasteliniais dažais, o pastelę atkurti sudėtinga. Be to, šis dailininkas savo paveiksluose tepė ploną dažų sluoksnį – tokius darbus restauruoti sunkiau. Kiek laiko bus restauruojamas paveikslas, priklauso nuo to, kiek jis pakenktas. Su didele baime ir pagarba imame kiekvieną M.K.Čiurlionio kūrinį. Dėl to darbas vyksta lėčiau.


Dingę ir tebeieškomi M.K.Čiurlionio darbai
Paveikslą "Juodoji saulė" 1910 m. nupirko Aleksandras Benua ir padovanojo kompozitoriui Igoriui Stravinskiui. Šį paveikslą I.Stravinskis laikė savo dvare Ustiluge Ukrainoje. Tolesnis likimas nežinomas.

"Ilgesys" buvo M.K.Čiurlionio padovanotas Onai Pleirytei–Puidienei. Ji paveikslą paliko Čeliabinske. 1920 m. paveikslas tebebuvo Čeliabinske arba Maskvoje. Tolesnis likimas nežinomas.

"Gėlės prie vandens" pateko į Paryžių. Tolesnis likimas nežinomas.

"Berželiai" buvo Vileišių šeimos nuosavybė, laikytas jų bute Kaune iki 1944 m. Paveikslas dingo per apiplėšimą.


Tapybos darbas "Piramidžių sonata. Andante" bus eksponuojamas Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje (V.Putvinskio g. 55) gruodžio 23 – sausio 18 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų