Pereiti į pagrindinį turinį

Sėkmės numylėtinė įsitikinimų neišduoda

2008-10-10 10:05
Sėkmės numylėtinė įsitikinimų neišduoda
Sėkmės numylėtinė įsitikinimų neišduoda

Kaip tapti žvaigžde nesulaukus dvidešimties? Į šį klausimą geriausiai atsakytų 24-erių britų muzikos garsenybė Katie Melua. 2003-aisiais ji buvo niekam nežinoma Britų menų mokyklos auklėtinė. Tačiau ją pastebėjo prodiuseris Mike'as Battas. Jaunutė mergina patyrusį vilką apstulbino maloniu balso tembru. Sujungęs lengvus džiazo, bliuzo ir populiariosios muzikos garsus, talentingas prodiuseris sukūrė naują scenos dievaitę.

Po trejų metų K.Melua albumus britai pirko kaip išprotėję. Ir ne tik jie. Įstabi juodaplaukė 2006-aisiais pripažinta daugiausia įrašų parduodančia atlikėja moterimi Europoje. "Manau, žmonėms reikia kitokios muzikos – melodijos su gražiais žodžiais, kurią atliktų tikri muzikantai", – vienam britų dienraščiui atviravo. Toks požiūris neapgavo. 9 mln. parduotų albumų, 18 mln. svarų sterlingų turto, tačiau romantiško hito "Nine Million Bicycles" atlikėja neišpuiko. Ji keliauja po pasaulį dainuodama, užsiima labdara ir remia giminaičius Gruzijoje.

Už kelių dienų žavios juodaplaukės dainas išgirs ir Lietuvos publika. K.Melua Vilniuje pristatys naujausio albumo "Pictures" dainas.

– Kuo išskirtinis trečiasis darbas "Pictures"?

– Šis albumas yra kitoks nei pirmieji. Jis akustinis: daugiau bliuzo, džiazo garsų bei rytietiškų motyvų. Tapau vyresnė, pasikeičiau, užaugau ir subrendau kaip artistė. Pradžioje norėjau sukurti albumą, įkvėptą Quentino Tarantino filmų. Vėliau ši užduotis pasirodė per sunki. Pakeitėme koncepciją. Žinoma, dainose vyrauja meilės tema. Kaip ir iki šiol, įrašant "Pictures" man buvo svarbiausia dainų melodija ir jų žodžiai.

– Prisimenant tai, kad esi kilusi iš Gruzijos, tavo laimėjimai įspūdingi. Kodėl palikai gimtinę?

– Į Didžiąją Britaniją atvykau būdama aštuonerių. Kai išvykome 1994-aisiais, Gruzijoje vyko pilietinis karas. Gyvenimas ten tikrai nebuvo lengvas. Galimybė išvykti atsirado, kai tėtis gavo darbą Šiaurės Airijoje, Belfasto mieste. Jei būčiau likusi Gruzijoje, dabar turbūt būčiau ištekėjusi ir namie auginčiau vaikus. Apie karjerą nebūtų jokių minčių.

– Ar tapti dainininke svajojai nuo vaikystės?

– Širdies gilumoje – taip. Bet visada abejojau, ar tai kada nors išsipildys. Juk esu kilusi iš Gruzijos! Žinoma, ten visi dainuoja. Bet gimtinėje iš muzikos nebūčiau uždirbusi. Dar vaikystėje svajojau būti istorikė arba politikė. Bet dabar galvoju, kad negalėčiau politikuoti. Geriau daryti įtaką žmonių emocijoms kuriant muziką.

–Turbūt dėl to esi patenkinta savo gyvenimu?

– Žinoma! Svarbiausia neprisirišti prie sėkmės. Muzikos industrija labai trapi: muzikantai ateina ir išeina. Tu turi tris minutes, ir per tą laiką gali pasakyti viską, ką nori. Be to, mano profesija leidžia keliauti po pasaulį, pažinti įvairias kultūras, sutikti įvairius žmones.

– Kai keliauji, lankai ne tik pasiturinčius pasaulio regionus. Dalį pelno už parduotus albumus skiri Afrikos vaikams. Kodėl tau tai atrodo būtina?

– Esu tarptautinio aljanso "Gelbėkit vaikus" ambasadorė. Prieš kelerius metus vykau į Šri Lanką ir žiūrėjau, kaip dirba socialiniai darbuotojai. Ten sutikau mergaites, kurioms vos aštuoneri. Jos buvo atskirtos nuo savo šeimų, prievarta įtrauktos į sukilėlių grupuotes ir mokomos naudotis ginklais. Tai baisu! Buvau liudininkė, kaip šios mergaitės laimingai grįžo į savo namus. Be to, dalyvavau Nelsono Mandelos kampanijoje prieš AIDS Pietų Afrikoje. Jei galiu, noriu padėti žmonėms.

– Pastaruoju metu labai kruopščiai slepi savo asmeninį gyvenimą. Bet spaudoje vis pasirodo žinučių, kad artimai bendrauji su žvaigždžių fotografe lesbiete Lara Bloom. Kaip reaguoji į tokias kalbas?

– Žmonės gali galvoti, ką nori. Viešumoje noriu išlikti paslaptinga. Kuo mažiau pasakosiu – tuo geriau. Kažkada padariau klaidą pradėjusi kalbėti apie buvusį širdies draugą Luką (Luke'ą Pritchardą – red. past.). Dabar stengiuosi nekalbėti apie savo draugus. Jie nenori tapti garsūs dėl to, kad mane pažįsta.

K.Melua vizitinė kortelė

Gimimo data. Ketevan Melua gimė 1984 m. rugsėjo 16 d. netoli Tbilisio. Aštuonerių ji išvyko gyventi į Šiaurės Airiją, Belfastą. Vėliau šeima persikraustė į Didžiąją Britaniją.
Albumai. Pirmą solinį albumą "Call Off the Search" išleido būdama devyniolikos. Debiutinis darbas parduotas didesniu nei 3,5 mln. kopijų tiražu. Vėliau sekė keturiskart platininis darbas "Piece by Piece". Su 2007 m. išleistu albumu "Pictures" 24-erių atlikėja vėl šturmuoja pasaulio scenas.

Laimėjimai. Atlikėja turi Pasaulio muzikos apdovanojimų statulėlę, du Vokietijos "Echo" prizus, Auksinės kameros apdovanojimą, du Britų muzikos apdovanojimų prizus.

Meilė. Su Luke'u Pritchardu, grupės "The Kooks" vokalistu, dainininkė susitikinėjo trejus metus. Poros santykius 2005-aisiais sužlugdė Katie populiarumas. Dabar muzikantės širdis laisva.

Laisvalaikis. Atrakcionai, parasparniai, parašiutai – K.Melua mėgsta adrenaliną.
Rekordai. 2006 m. pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip giliausiai po vandeniu koncertavusi atlikėja. Mergina grojo 303 m žemiau jūros lygio, Šiaurės jūros naftos platformoje.

Mėgstamiausi atlikėjai. Eva Cassidy, Paul Simon, Leonard Cohen, grupė "Led Zeppelin", "Queen".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų