Pereiti į pagrindinį turinį

Šiuolaikinė muzika nedomina kauniečių?

2010-11-10 10:25
Nesudomino: į festivalio "Iš arti" koncertą, nors į jį viliojo ir "Auros" šokėjai, publikos susirinko nedaug.
Nesudomino: į festivalio "Iš arti" koncertą, nors į jį viliojo ir "Auros" šokėjai, publikos susirinko nedaug. / Tomo Raginos nuotr.

Pasižvalgius šiuolaikinės muzikos festivalio "Iš arti" koncertuose, susidaro įspūdis, kad Kauno publika bijo šio žanro muzikos.

Nesudomino nė šokėjai

Kauniečių nesudomino ir festivalio organizatorių sugalvotos papildomos intrigos. Koncerto "Algirdas ir jo svita", kuriame skambėjo Algirdo Martinaičio ir kitų jo kartos lietuvių kompozitorių muzika, atliekama Šv.Kristoforo kamerinio orkestro su artistiškuoju Donatu Katkumi priešakyje, o menamą svitą Algirdui sudarė įspūdingos didžiosios lėlės iš Kauno valstybinio lėlių teatro, klausėsi pustuštė Kauno valstybinės filharmonijos salė. Ne ką daugiau klausytojų susirinko į koncertą "Sintetinė pelkė", kuriame vietoje traumą patyrusios kviestinės žvaigždės – trombonininko iš Vokietijos Mike'o Svobodos – koncertavo lietuviai: trombonininkas Marius Balčytis, perkusininkas Saulius Astrauskas ir kontrabosininkas Arnoldas Gurinavičius. Publikai pritraukti į šį koncertą buvo mestos šokėjų pajėgos – skambant Stepheno Montague "Sintetinei pelkei", mistinę nuotaiką kūrė Kauno šokio teatro "Aura" šokėjai. Peršasi išvada: gal ir gerai, kad garsusis M.Svoboda neatvyko – juk kaip prieš užsienio žvaigždę su pustušte sale užsirekomenduotų Kaunas ir festivalio organizatoriai? Tačiau festivalio direktorė, Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkė Zita Bružaitė provokacijai nepasidavė: "Šiuolaikinės muzikos koncertuose – kad ir kur jie vyktų, ar Lietuvoje, ar Austrijoje, Suomijoje, Lenkijoje – salės nebūna sausakimšos. Viskas priklauso nuo to, kas, kur ir kada koncertuoja."

Rimtoji muzika – snobams?

Z.Bružaitė taip apibūdino dabarties publikos skonį: "Jei negroja simfoninis orkestras, jei nėra solisto žvaigždės, pilnos salės neverta tikėtis. Man kolegos juokaudami pataria: pastatyk scenoje populiarų ir per televiziją išreklamuotą solistą Liudą Mikalauską, jam nė dainuoti nereikės, o pilna salė susirinks." Žinomas choras publikai irgi tinka – štai į visame pasaulyje garsaus Latvijos jaunimo choro "Kamer…" koncertą bilietai visai neblogai perkami.

Festivalio koncertų paprastai siekianti nepraleisti menotyrininkė, žiniasklaidos analitikė Nomeda Repšytė įsitikinusi, kad šiuolaikinė muzika ir Lietuvoje, ir užsienyje kelią į publikos širdis sunkiai randa dėl netinkamo, neadekvataus šiandienai jos įvaizdžio. "Ne pačioje muzikoje ir jos atlikime, bet būtent populiariuose stereotipuose, pasak kurių klasikinė ir rimtoji muzika yra tik snobams, savimi patenkintiems intelektualams ir vyresnio amžiaus žmonėms, reikėtų ieškoti atsakymo, kodėl rimtoji ir klasikinė muzika stovi nuošaliau", – pastebėjo N.Repšytė.

Nekepk žąsies – paspringsi

"Festivaliui nekenktų pasvarstyti, ar jis labiau nori būti rimtas, ar šiuolaikiškas, nes pastaruoju atveju programinė festivalio "Iš artI" dalis galėtų įdomiai plėtotis, – patarimų festivalio organizatoriams negailėjo N.Repšytė. – Žinia, Kauno kultūra garsėja atsainiai, gana provincialiai vykdoma informacijos sklaida, ir "Iš arti", mano manymu, šios ligos taip pat kol kas neišsigydo. Juk jei nesugebi pakviesti svečių, tai nekepk ir tos įdarytos žąsies, kuria paskui tik pats springsi."

Tačiau, Z.Bružaitės teigimu, šiemetė festivalio informacinė sklaida buvo aktyvesnė nei pernai. "Pakartosiu – ir čia esame ribojami biudžeto. Ką galime, tą darome", – teigė Z.Bružaitė.

Ji priminė, kad festivalis dažnai suteikia sceną lietuvių kompozitorių kūriniams, parašytiems kameriniam ar simfoniniam orkestrui, kitiems tam tikrų reikalavimų uždaros erdvės reikalaujantiems kūriniams. "Taigi, prie tam tikro kameriškumo liksime ir ateityje. Bet labai akademiški nebūsime – festivalyje gali glaustis ir kiti menai", – užsiminė festivalio direktorė.


Kas: baigiamasis festivalio "Iš arti" koncertas Kaune – Lietuvos obojų kvinteto kompaktinės plokštelės pristatymas.

Kur: Kauno J.Gruodžio konservatorijoje (J.Gruodžio g. 6).

Kada: lapkričio 10 d. 17 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų