Pereiti į pagrindinį turinį

Šiuolaikiniame šokyje susikaus šviesa ir tamsa

2010-12-06 08:10
Idėja: per subtilią šokio stilistiką "Tamsiojoje pusėje" kalbama apie žmogaus vidines problemas.
Idėja: per subtilią šokio stilistiką "Tamsiojoje pusėje" kalbama apie žmogaus vidines problemas. / "Muzikos festivalių paramos fondo" archyvo nuotr.

"Priimk savo tamsiąją pusę, ir kova pasibaigs", – tikina šiuolaikinio šokio projekto "Tamsioji pusė" kūrėjos.

Spektaklis gimsta Vilniuje

Projekto idėjos autorė Audronė Molytė tęsia tradiciją per šokį gilintis į žmogaus vidų. Šokio, kuriame turėtų atsiskleisti šviesiojo ir tamsiojo žmogaus pradų kova, repeticijos vyksta sostinėje – kaunietė A.Molytė šokiui subūrė vilniečių moterų komandą. Subtilią šokio stilistiką "Tamsiojoje pusėje" kuria choreografė Edita Stundytė, kuri projekte ir pati šoka, bei šokėjos Erika Vizbaraitė ir Agnė Ramanauskaite.

"Kodėl vilnietės? Todėl, kad daugelis profesionalių šiuolaikinio šokio šokėjų intensyviu grafiku dirba "Auroje". Su jais sunku susiderinti, norint pastatyti šokį per trumpą laiką", – teigė A.Molytė.

Šokio projektas "Tamsioji pusė" gims po pusantro mėnesio repeticijų. "Dabar, kai sukurtas šokio karkasas, dirbti daug lengviau. Šokio tema – labai plati. Dėl to kūrybinio proceso pradžioje daug diskutavome, kol radome bendrą sutarimą, kokios idėjos ir kaip šokyje turėtų būti išreikštos. Tada prasidėjo išraiškos paieškos", – kūrybinio proceso pradžią prisiminė E.Stundytė. Žinoma Lietuvos choreografė svarbiausius šokio projektus yra sukūrusi bendradarbiaudama su režisieriumi Oskaru Koršunovu.

Gilinasi į psichologiją

Šiuo projektu A.Molytė tęsia šokių ciklą, skirtą žmogaus prigimčiai ir amžinosioms tiesoms apmąstyti. Meno projektas "Stotys" siekė iššifruoti, kokių žmogiškų ir daugiau nei žmogiškų pastangų reikėjo Jėzui Kristui, kad jis ryžtųsi priimti savąjį kryžių; projektu "Taip" kalbėta apie Dievo karalystę mūsų pačių viduje. Šio rudens premjeroje "Na-mai" pasakota konceptuali vidinių namų ieškojimo istorija. Šokis "Tamsioji pusė" grindžiamas nardymu psichologinėse žmogaus prigimties gelmėse.

"Šokyje kalbame apie tuos psichologinius dalykus, kurie, jei žmogus jų neįsisavina, nepriima, pradeda kurti vidinius demonus. Visos problemos kyla iš žmogaus vidaus. Atsigręžę į jį, suprantame, kad už liūdesio slepiasi baimė, pyktis, už pykčio – bevertiškumo jausmas, už jo – nepatenkintas meilės poreikis ir nepakankama meilė sau, – psichologinę šokio potekstę aiškino A.Molytė. – Šokiu mes norime paskatinti žmones atsigręžti į save, susidraugauti su savo tamsiąja puse. O tai padarius, paaiškės, kad už visų tamsių dalykų slepiasi šviesa."

Pasitelkė vaizdo projekcijas

Atskleisti šokio koncepcijai bus pasitelktos vaizdo projekcijos, sukurtos Vytauto Narbuto, meno pasaulyje geriau žinomo Vyto Realtime pseudonimu. Vyras, dažnai kuriantis vaizdo projekcijas vakarėliams ir renginiams naktiniuose klubuose, nustebino šokio kūrybinę komandą, savitu giliu žvilgsniu pažvelgęs į šviesiojo ir tamsiojo pradų kovą.

"Anksčiau sulaukdavome žiūrovų pastabų, esą mūsų šokiai pernelyg abstraktūs, žmonės nesupranta, apie ką juose kalbame. Ryškių siužetinių linijų ir šiame šokyje nebus, konkretumo turėtų suteikti būtent vaizdo projekcijos", – užsiminė A.Molytė.

Muziką šokiui sukūrė kompozitorė Rita Mačiliūnaitė, šviesų dailininkas Vladimiras Šerstabojevas.


Kas: šiuolaikinio šokio "Tamsioji pusė" premjera.

Kur: Kauno valstybinio dramos teatro Parketinėje salėje (Laisvės al. 71).

Kada: gruodžio 9 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų