Pereiti į pagrindinį turinį

Šiuolaikinio šokio pavasaris

2009-05-14 09:00
Kalba: spektaklio "Bala žino" kūrėjai įsitikinę, kad žiūrovai nustebs pamatę, kokį įspūdį kai kurie frazeologizmai kelia mažiesiems.
Kalba: spektaklio "Bala žino" kūrėjai įsitikinę, kad žiūrovai nustebs pamatę, kokį įspūdį kai kurie frazeologizmai kelia mažiesiems. / Organizatorių archyvo nuotr.

Viena šiuolaikinio šokio šventė Vilniuje keičia kitą. Pasibaigusį "Naująjį Baltijos šokį" savotiškai tęsia renginys vaikams ir jaunimui – antrąkart vyksiantis festivalis "Dansema".

Tiesa, rengėjai pabrėžia, kad jų pristatomi profesionalūs šiuolaikinio šokio spektakliai kupini staigmenų ir atradimų ne tik jaunajai auditorijai, bet ir visai šeimai.

Šiemet bus pristatytos dvi premjeros: pirmasis Lietuvoje šiuolaikinio šokio spektaklis 12–14 metų paaugliams – švedų choreografės Claire Parsons ir "Dansemos" festivalio koprodukcija "Visiškas dvynys" ir garsios lietuvių choreografės Birutės Banevičiūtės šokio spektaklis 3–6 metų vaikams "Bala žino".

Spektaklyje "Visiškas dvynys" du šokėjai – švedas Niklas Valenti ir lietuvis Tautvilas Gurevičius – įsijaus į gerojo ir blogojo dvynių, kurių tarpusavio konfliktai asmenybės viduje ypač išryškėja paauglystėje, vaidmenis. Choreografė C.Parsons spektaklyje tyrinėja svarbų paauglystėje identiteto klausimą – kas aš, o kas tu; ar mes panašūs, ar skirtingi, ir ką tie skirtumai reiškia?

Šokio spektaklis "Bala žino" pakvies pačius mažiausius žiūrovus pažaisti žodžiais ir judesiais. Lietuvių kalboje vartojami frazeologizmai "man šovė mintis", "nukabinau nosį" ar "žiūrėjau pro pirštus" suaugusiesiems gana aiškūs. O kaip juos supranta vaikai, paaiškės po žaismingo šokėjų Giedrės Subotinaitės ir Editos Stundytės spektaklio "Bala žino".

Taip pat festivalyje apsilankys svečiai iš užsienio: šiuolaikinio šokio trupė iš Olandijos "De Stilte" ir Vakarų bei Rytų estetiką savo kūryboje sujungusios vokiečių choreografės Sabine'os Seume trupė.

Trupės "De Stilte" spektaklis vaikams nuo 4 metų "Nenuoramos" atskleidžia žaidimo reikšmę vaikų kūrybiškumui ir draugystei. "Nenuoramos" – žaidžiantys vaikai. Žaidžiant vaikų draugystė patiria išbandymus ir juos įveikiant stiprėja, vaikams žaidžiant kuriamas nuotykių kupinas pasaulis, kuriame vaikai išmoksta pažinti save ir aplinką. Vokiečių choreografės S.Seume spektaklis "Sielos paukštis" pakvies vaikus nuo 4 iki 94 metų į magišką šokio, judesio, emocijų ir spalvų kelionę. Kiekvieno mūsų viduje gyvena Sielos paukštis, atsakingas už mūsų jausmus. Apie tai, kaip pažinti mus užvaldančius jausmus ir kaip susikalbėti su Sielos paukščiu, ir bus bandoma kalbėti šokio spektaklyje.


VIETA: Menų spaustuvė, Šiltadaržio g. 6.

LAIKAS: gegužės 15–17 d.

KAINA: 12 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų