Pereiti į pagrindinį turinį

Šokančios meno dienos

2008-11-25 09:00
Šokančios meno dienos
Šokančios meno dienos

Kaip prabyla tylūs šokiai ir ką jie gali mums pasakyti, Menų spaustuvėje vyksiančiame spektaklyje vilniečiams ketina atskleisti jauni šokio kūrėjai.

Bus parodytos dvi šokio miniatiūros – Jonės Dambrauskaitės "Homo sum" bei Petro Lisausko ir Tautvilo Gurevičiaus "Sankryža".

"Homo sum" – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) studentės J.Dambrauskaitės choreografinis debiutas profesionalioje scenoje. Šios merginos meilė šokiui ir teatrui gimė dar mokykloje. Aplinkinius stebino jos tvirtas noras tapti profesionalia aktore. Įstojusi į LMTA, mergina su dar didesniu įkarščiu ėmėsi kurti šokio miniatiūras. Vieną jų ir pristatys plačiajai publikai.

20 minučių šokio solo spektakliui "Homo sum" J.Dambrauskaitė pasirinko populiarią temą – toleranciją, tačiau tikino ją atskleisianti savitai ir netikėtai. Anot autorės, tolerancija gali būti varžantis ir įkalinantis reiškinys, o mėginantys slėpti jausmus ir nuomonę tampa visuotinių nuostatų kaliniais. Spektaklyje stiklo gaubliai, scenoje lašantis vanduo ir trapi šokėjos figūra atskleidžia priešybes: vandens jėgą ir trapumą, virsmą ir pastovumą, prisitaikymą ir gebėjimą nepakisti.

J.Dambrauskaitė juokavo atradusi būdą, kaip vaidinant nepratarti nė žodžio ar nepradėti juoktis. Pasirodo, kol vaidini, reikia save įsivaizduoti aukštesnį už visus kitus – "pasikėlusį".

Antrasis šokančiųjų dienos spektaklis – debiutinis P.Lisausko ir T.Gurevičiaus darbas "Sankryža" – gerai pažįstamas netradicinio meno mėgėjams. Prieš trejus metus "Atviros erdvės" programoje debiutavę autoriai per 18 minučių stengiasi išgvildenti asmenybės laisvės ir pasirinkimo temą. Žiūrovams juodu palieka atvirus klausimus: ar noras skubėti ir išbandyti viską, ką siūlo šiuolaikinis pasaulis, nepražudys; kaip pasirinkti vieną ir teisingą kelią, kai kiekvienas atrodo viliojamas, daug žadantis ir žavus?

Jaunieji menininkai stebina eksperimentais. Tai ir mįslinga muzika, ir artistiško šokėjo atkartojami gyvūno judesiai, čia pat besitransformuojantys į antikinę raumeningo atleto figūrą, tai ir žaismas vaizdo projekcijomis. Vaizdo instaliacijos ir specialus apšvietimas spektaklyje įtaigiai sukuria plonytės ribos tarp sielos ir kūno įspūdį. Su šiuo netradiciniu spektakliu jaunieji menininkai jau atstovavo Lietuvai šokio festivaliuose Rusijoje, Italijoje bei Didžiojoje Britanijoje.

Vieta: Menų spaustuvės Kišeninė salė.
Laikas: lapkričio 25, 26 d. 19 val.
Kaina: 10 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų