Pereiti į pagrindinį turinį

Šv. Valentino dieną – ne vien raudonos rožės

2009-02-14 09:00
Šv. Valentino dieną – ne vien raudonos rožės
Šv. Valentino dieną – ne vien raudonos rožės / Nerijaus Jankausko nuotr. Universalu: į stiklo karoliukais dekoruotą širdies formos karkasą galima įmerkti vis kitokį gėlės žiedą.

Šiandien būtų sunku pasakyti, kodėl šimtmečių ištakas turinti Šv. Valentino diena apaugo vienokiomis ar kitokiomis tradicijomis.

Įvairių pasaulio šalių įsimylėjėliams šia proga jau tapo įprasta siuntinėti vieni kitiems slaptus meilės prisipažinimus, dovanoti širdelių formų suvenyrus ar saldėsius. Ir, be abejo, daugelis vasario 14-osios neįsivaizduoja be raudonų rožių žiedų.

Žinomas uostamiesčio fitodizaineris Sigitas Kaminskas pripažino, jog būtent tokios spalvos gėlės Šv. Valentino dieną – pačios populiariausios ir tai neturėtų stebinti, mat raudoną galima laikyti klasikine spalva, simbolizuojančia meilę, aistrą. Tačiau, anot klaipėdiečio, šventės išvakarėse raudonų rožių kaina gėlių aukcionuose šokteli maždaug trigubai.

„Tarptautiniuose pristatymuose ši diena laikoma piku, tad ir kainos automatiškai gerokai aukštesnės. Tačiau tai anaiptol negarantuoja geros kokybės – iki Valentino dienos po 2–3 savaites raudonos rožės laikomos specialiame tirpale, kad būtų sukauptas reikiamas jų kiekis“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak S.Kaminsko, viena iš legendų byloja, jog ant Valentino kapo kaip dėkingumo, pagarbos ir meilės ženklą jo mokinė pasodino migdolą. Tad oranžiniais žiedais pražystantis medis su raudona spalva tarsi ir neturi nieko bendra, o šią dieną nevertėtų traktuoti vien kaip įsimylėjėlių.

„Tai tiesiog yra puiki proga savo artimiems, mylimiems, gerbiamiems žmonėms parodyti dėmesį. Galima pasveikinti mamą, pamaloninti bendradarbį ir ką tik nori. O kam dėmesio per daug – ypač šiais laikais? Dėmesys – nuostabus dalykas ir visiems jo reikia“, – įsitikinęs klaipėdietis.

Nebijantiems eksperimentuoti, norintiems išsiskirti iš minios floristas siūlo rinktis originalias progines kompozicijas – tai galėtų būti kad ir gėlės žiedu papuoštas širdies formos karkasas ar šio motyvo puokštė.

S.Kaminskas pasakojo, jog kompozicijas, skirtas Valentino dienos proga, pradėta kurti apie 1936-uosius JAV. Ilgainiui puokštėms imta naudoti ne tik širdelės motyvą – atsirado paukščių, angelų puošmenos.

Pasak floristo, nereikėtų pamiršti, kad Šv. Valentino diena – ir pirmasis artėjančio pavasario ženklas. „Nebūtina pirkti brangiai kainuojančių raudonų rožių, šiai progai puikiai tiks ir visos pavasarinės gėlės – tulpės, hiacintai, narcizai ar kitos“, – vardijo pašnekovas.

Vazonėliuose suvešėjusius augalus panorėjus nesudėtinga padekoruoti ir simboliškomis „valentiniškomis“ detalėmis – įsmeigti į žemę kotelį su širdele, apjuosti indą raudonu kaspinu ar apklijuoti jį lipniomis širdutėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų