Pereiti į pagrindinį turinį

Šventyklų krašte gyvenantiems žmonėms rojus toli

2013-01-06 16:09
Šventyklų krašte gyvenantiems žmonėms rojus toli
Šventyklų krašte gyvenantiems žmonėms rojus toli / Asmeninio archyvo nuotr.

Kai kas šį kraštą įsimyli iš pirmo žvilgsnio ir visam gyvenimui, tačiau kitiems didelio skurdo grimasos užgožia nuostabiausius vaizdus ir potyrius. 14 dienų Indijoje ir Nepale praleidusi pora bent jau galėtų pripažinti, kad viešnagės metu nepritrūko nei pikantiškų, nei aštrokų įspūdžių.

Išvydo ryškių pokyčių

Jei klaipėdiečiui Algimantui Žičkui tektų lakoniškai įvardyti, kas šioje kelionėje jam paliko didžiausią įspūdį, pašnekovas pripažino, kad tai padaryti būtų labai sunku.

„Žavi viskas – nuostabi gamta, ypač Nepalas su gausybe aukštikalnių, senovinės šventyklos, įdomu stebėti ir žmonių santykius, sužinoti apie politinius, socialinius dalykus, – vardijo klaipėdietis. – Apskritai visada traukė egzotika, gerai, kad jos dar yra. Tad kol nevėlu, reikia važiuoti į tokias šalis, kurios nėra komercializuotos, kuriose dar galima surasti nemažai autentikos.“

Per septynetą dienų, praleistų Indijoje, Algimantas su žmona Danute turėjo galimybę pasigrožėti garsiausiais architektūros paminklais, daugelis kurių įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Daugiau nei prieš 20 metų pirmąkart Indijoje lankęsis A.Žičkus įžvelgė, jog kai kurie pokyčiai šioje šalyje matyti plika akimi.

„Anuomet pagrindinės transporto priemonės buvo triračiai, tuktukai, automobilių – vos vienas kitas. Šiandien situacija visai kitokia, gatvėse – gausybė mašinų, nors, žinoma, netrūksta ir triračių, ir tuktukų“, – pastebėjo pašnekovas.

Išgyventi už 2 dolerius

Vis dėlto klaipėdietis pripažino, jog bet kuris tautietis čia galėtų pasijusti turtuoliu – nepastebėti baisaus skurdo, ypač kaimo vietovėse, neįmanoma.

Pasak A.Žičkaus, Nepalo gyventojai gyvena dar skurdžiau nei indai. Kadangi ši šalis ribojasi tik su Indija bei Kinija, jos ekonominis, politinis gyvenimas priklauso būtent nuo šių valstybių.

Klaipėdietis skaičiavo, jog Nepale galima puikiai pavalgyti ir už 2–3 dolerius. Tačiau tai, kas svetimšaliams atrodo be galo pigu, vietiniams – didžiulis turtas. Už mažiau nei 2 dolerius per dieną priversti išgyventi daugiau nei 80 proc. nepaliečių.

Nepalas pirmiausia garsėja kaip šalis, į kurią turistus iš viso pasaulio vilioja Himalajų kalnynas. Šioje šalyje yra net 9 iš 13 pasaulio kalnų, kurių aukštis siekia daugiau nei 8 tūkst. m. Būtent čia stūkso ir legendinių Everesto ar Anapurnos viršukalnės.

Pasak A.Žičkaus, turistai šioje šalyje neretai viliojami ypatinga atrakcija – skrydžiu virš Pasaulio lizdo, kurį sudaro keturios viršukalnės. Už tokią pramogą prašoma 167 dolerių.

Mirtis ir gyvenimas šalia

Nepalo sostinė Katmandu įsikūrusi Himalajų tarpukalnės slėnyje, Bagmati upės pašonėje. Sakoma, jog šiame mieste tokia gausybė šventyklų, kad čia gyvena daugiau dievų nei žmonių.

Istoriniai šaltiniai byloja, jog Katmandu klestėjimo laikais XIII–XVIII a. iškilo įstabiausi pastatai, žavintys savita architektūra ir prabangiais dekoro elementais.

Margaspalvį šio miesto rūbą kuria ne tik statiniai, bet ir žmonės – apsirėdę ryškiais drabužiais, plačiai besišypsantys, energingai gestikuliuojantys ir bendraujantys vieni su kitais ar, priešingai, susikaupę maldai.

Lankantis Nepalo sostinėje tiesiog privalu išvysti svarbiausią dievo Šivos – Pašuptinatho šventyklą, į kurią įleidžiami tik induistai. Netoli jos plytintys laiptai laikomi pagrindine mirusiųjų kremavimo vieta Katmandu slėnyje.

A.Žičkaus teigimu, daugeliui turistų čia vykstančios velionių deginimo ceremonijos taip pat tampa savotiška atrakcija, tačiau klaipėdietis pripažino, jog jam ši ceremonija paliko slogų įspūdį.

Kaip nori, taip ir vairuoja

Vieni garsiausių ir miesto svečių labiausių lankomų objektų – ir Bodhunatho bei Bhaktapuro stupos, taip pat legendomis apipintas Kasthamandapas – teigiama, kad šis pastatas vien iš medžio.

Keliautojų iš Lietuvos įspūdžių kraityje išliko ir keisti buitiniai vaizdeliai – tūkstančiai elektros laidų šiame mieste nusvirę kone iki žemės, tačiau dėl saugumo čia, regis, sau niekas galvos nesuka.

„Įdomus faktas ir tai, kad Nepale mūsų pinigais tereikia užmokėti 50 litų ir tuo tavo vairavimo egzaminas baigiasi. Tavo paties reikalas, ar tu moki vairuoti ir kaip tu tą darysi“, – šypsojosi pašnekovas.

Nors kelionės metu dienomis įšildavo ir iki 26–28 laipsnių karščio, popietę oro temperatūra nukrisdavo vos iki 10–12 laipsnių šilumos.

„Saulė čia pateka greitai ir pasislepia taip pat staiga. Nemažai mūsų viešnagės dienų taip pat tvyrojo rūkas“, – sezoninius rudeninės kelionės ypatumus prisiminė pašnekovas.

Dėl geografinių ypatumų Nepalas pasižymi turtinga gamtine įvairove ir klimato sąlygomis. Šioje šalyje aptinkama daugiau nei 1,2 tūkst. gyvūnų rūšių.

Garsėja kašmyru

A.Žičkus pasakojo, jog prieš keliautojų akis kas žingsnį atsiveria įprasta vietos gyventojų kasdienybė: sunkias naštas ant savo pečių gabenantys vyrai, laikraščius pavėsio atokaitoje skaitantys senoliai, laukuose triūsiantys kaimiečiai, moterys, plušančios ties javų derliumi ar audimo staklėmis.

Nagingų nepaliečių darbo vaisių galima įsigyti įvairiose krautuvėlėse, spalvingose prekyvietėse po atviru dangumi.

Ne vienas turistas susivilioja lauktuvėms ar prisiminimui įsigyti pusbrangių akmenų papuošalų, prieskonių, išskirtinės kokybės kašmyro gaminių.

Kaip prisipažino pašnekovas, jam šios kelionės prisiminimus žadins ne tik unikali jos metu įsigyta skulptūrėlė. Įkvėptas įspūdžių kūrybingas vyras nutapė penkias drobes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų