Pereiti į pagrindinį turinį

Tautodailininkai rodys ir mokys

2009-03-03 09:00
Tautodailininkai rodys ir mokys
Tautodailininkai rodys ir mokys / Paveldas: išausti tautinę juostą ar rankšluostį senovėje mokėjo kone kiekviena lietuvaitė. Dabar tas tradicijas puoselėja tautodailininkai.

Žemaitijos ir Vakarų Lietuvos regiono tautodailininkai Klaipėdos dailės parodų rūmuose rengia apžvalginę parodą, kurioje liaudiškos kūrybos subtilybes pristatys gintaro, metalo, keramikos, tekstilės, tapybos bei medžio drožybos meistrai.

Žemaitijoje suskaičiuojama beveik 500 liaudies menininkų, tačiau parodoje „Gyvosios tradicijos“ savo darbus pateiks tik dešimtadalis atstovų iš Palangos, Kretingos, Gargždų, Šilutės ir Tauragės. Bus eksponuojama tik nedidelės dalies meistrų kūryba, kurioje užkoduotas specifinis, unikalus tautos dvasinės raiškos būdas, senųjų liaudies amatų paslaptys.

Patys tautos paveldo puoselėtojai teigia, kad liaudies menas – turtas, kurį būtina saugoti. Tai kūrybinis palikimas, kurį esame paveldėję iš savo protėvių, todėl mes turime jį puoselėti ir perduoti savo vaikams. Vienas iš būdų – tautodailę integruoti į švietimo sistemą, kad būtų užtikrintas lietuvių tautos tradicijų, pasaulėjautos, gyvenimo būdo perimamumas.

Klaipėdiečiai turės progą ne tik aplankyti tautodailės parodą, bet ir ten pat susipažinti su liaudies amatų subtilybėmis, išmokti jas panaudoti ir pritaikyti savo kasdieniniame gyvenime, dalyvauti kūrybiniame procese, pabendrauti su garsiais Žemaitijos tautodailininkais, kurie ves edukacinius praktinius užsiėmimus.

Tautodailės parodos atidarymas – rytoj, trečiadienį, 16 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2). Paroda veiks iki kovo 23 d.


Edukaciniai praktiniai tautodailės užsiėmimai

Kovo 12 d. 15–17 val. – medžio drožyba su Juozu Rimkumi ir Kostu Penziu.

Kovo 18 d. 14–17 val. – audimas su Rita Lygutiene.

Kovo 19 d. 15–17 val. – keramika su Danute Sungailaite ir Jadvyga Skripūnaite.

Kovo 25 d. 14–17 val. – gintaro apdirbimas su Viliumi Butvila ir Danute Tikužiene.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų