Alkoholio gamintojai siekia išugdyti naują stipriųjų gėrimų, vynų ir kokteilių vartojimo kultūrą. Bendradarbiauti ir remti Barmenų mokymo centrą – vienas iš būdų šią siekiamybę paversti realybe. Tokį kelią pasirinko ir Taline (Estijoje) veikiančios alkoholio gamyklos LIVIKO, Baltijos šalyse žinomos kaip likerio „Vana Tallinn" gamintoja, vadovai.
Barmeno profesija – jau gerbiama
1898-aisiais įkurtos gamyklos patalpose pernai duris atvėrė Barmenų mokymo centras „BarProf", Taline veikiantis nuo 2002-ųjų. Būsimieji barmenai čia praeina specialius kursus, mokosi gaminti įvairiausius kokteilius, juos patiekti, tinkamai aptarnauti klientą, patarti ir padėti baro lankytojui išsirinkti tinkamiausią gėrimą. Ir tik išklausę patyrusių barmenų vedamų paskaitų, praktinių užsiėmimų, naujai iškepti barmenai gali eiti į barus demonstruoti meistriškumo.
Tačiau Estijoje taip buvo ne visada. Anksčiau daugumoje Talino barų, kaip ir Lietuvoje, per atostogas ar laisvesniu metu dirbdavo studentai, kuriems tai buvo tik papildomas užsiėmimas ir uždarbis.
Estijos barmenų asociacijai įsteigus mokymų centrą ir bendradarbiaujant su LIVIKO, pradėjo formuotis kitokia alkoholio vartojimo kultūra šalyje ir kitoks požiūris į barmeno darbą. Tad šiandien Estijoje, juolab Taline vis mažiau manančiųjų, kad stoti už baro gali bet kas.
„Priešingai, dabar barmenas yra laba vertinama, daug žinių reikalaujauti profesija", – tvirtino bendrovės LIVIKO Lietuvoje rinkodaros skyriaus vadovė Eiva Pocienė.
Sukūrė autentišką aplinką
Pirmąkart užsukusieji į Barmenų mokymo centrą, įsikūrusį LIVIKO gamyklos kieme, gali susipainioti ir pagalvoti, kad pateko į kokteilių barą, kurie šiuo metu Europoje sparčiai populiarėja ir formuoja savitą alkoholio vartojimo kultūrą.
Derinant klasikinį ir modernų stilius, šios patalpos buvo įrengtos kaip kokteilių baras. Dominuoja jaukumo suteikiančios interjero detalės, aksesuarai, suderintos spalvos, baldai. Pastarieji yra kiek kitokie, nei įprasta matyti tradiciniuose kokteilių baruose. Pavyzdžiui, visi stalų paviršiai šiame Barmenų mokymo centre yra balti. Tai ypač svarbu, norint įvertinti ne tik kokteilių, bet ir vyno spalvą bei atspalvius.
E.Pocienės teigimu, įrengiant skoningą interjerą ir kuriant autentišką kokteilių barų aplinką, siekta, kad besimokantieji barmeno profesijos iškart pratintųsi dirbti.
Užsuka ir partneriai
Kartais šis Barmenų mokymo centras veikia ir kaip baras. Bet taip būna retai – atvykus svečiams ar kompanijos partneriams iš užsienio. Tuomet profesionalūs barmenai svečius moko kokteilių ruošimo paslapčių ar pasiūlo ir patiems išbandyti darbą už baro. Iš Talino centro pasėdėti į kokteilių barą primenančią vietą nevažiuojama.
E.Pocienės teigimu, LIVIKO bendradarbiavimas su Estijos barmenų asociacija ir Barmenų mokymo centru, visuomenės švietima, mokymai, kaip saikingai vartoti alkoholinius gėrimus, yra tarsi savotiškas atsakas į valdžios institucijų priekaištus stipriųjų alkoholinių gėrimų gamintojams, kad jie neva skatina gyventojus vartoti kuo daugiau tokių gėrimų.
Kaip pavyzdį ji pateikė Lietuvoje taikomą alkoholio rinką išbalansuojančią akcizų sistemą bei kitus nutarimus, skatinančius vartoti pigius alų ir sidrą, nors jaunimas būtent nuo šių gėrimų ir pradeda.
Lietuvos alkoholio rinkoje įsitvirtinti norintys gamintojai žada ir čia žengti analogišku keliu – skatinti visuomenę labiau domėtis alkoholio vartojimo kultūra.
MUSONAS
Vana Tallinn 20 ml
Amareto sirupas 5 ml
Greipfruktų sultys
Ledo kubeliai
Paruošimas: komponentus supilti į stiklinę, įdėti ledo ir išmaišyti. Papuošti greipfrukto skiltele.
Gaivus, pikantiškas ir netikėtas derinys. Nežymų Vana Tallinn kartumą išryškina greipfrutai, amareto aromatas ir likerio bei sirupo saldumas jį švelnina, o Vana Tallinn prieskoniai sukuria įdomų skonį.
VILIOKĖ
Vana Tallinn 20 ml
Putojantis vynas
Paruošimas: į atšaldytą taurę įpilti likerio Vana Tallinn ir užpilti putojančius vynus. Svarbu nemaišyti – šis kokteilis nėra maišomas!
Stiklinėje atsiras žaismingi burbuliukai. Pirmieji gurkšniai gaivesni, labiau jaučiasi romas, kadangi burbuliukai dar nėra pasiskirstę visoje likererio taurėje. Po keletos minučių skonis tampa kitoks – pajuntamas citrusų ir prieskonių skonis.
Naujausi komentarai