Pereiti į pagrindinį turinį

V.Grikšaitė-Česnauskienė: „Šeima turi būti kartu“

2008-10-25 09:00
V.Grikšaitė-Česnauskienė: „Šeima turi būti kartu“
V.Grikšaitė-Česnauskienė: „Šeima turi būti kartu“ / V.Grikšaitės–Česnauskienės asmeninio archyvo nuotr.

Liepą sūnaus susilaukusi V.Grikšaitė-Česnauskienė kelis mėnesius mėgavosi namų jaukumu ir bendravimu su artimaisiais gimtojoje Klaipėdoje. Moteris iš anksto buvo nusprendusi, kad po gimdymo neskubės grįžti į Škotiją.

Edinburgo futbolo klubo „Hearts“ saugui D.Česnauskiui teko sukaupti visą kantrybę. Dėl įtempto treniruočių ir varžybų grafiko jis galėjo tik keletą kartų parskristi į Lietuvą, kad aplankytų žmoną ir mažylį. Būnant toli pasijusti šeimos įvykių sūkuryje vyrui padėdavo ilgi pokalbiai telefonu ir elektroninis paštas, į kurį plaukdavo vis naujos sūnaus nuotraukos.

V.Grikšaitė–Česnauskienė tvirtino, kad nebuvo laiko sielotis – pirmagimis reikalavo daug dėmesio. Visgi spalį moteris jau ėmė skaičiuoti dienas, likusias iki kelionės į Edinburgą. „Šeima turi būti kartu“, – neabejoja žinomo futbolininko gražuolė žmona.

Kūdikį pakrikštijo namie

Pora nutarė, kad į Škotiją išskris išsyk po sūnaus krikštynų. Praėjusį šeštadienį Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje Klaipėdoje įvyko kukli ceremonija. Mažylio krikšto tėvais tapo Česnauskių vestuvių liudininkai – Vaidos brolis Vilius ir Deivido sesuo Lijana.
Sunkiausia V.Grikšaitei-Česnauskienei buvo atsisveikinti su tėvais, kurie ypač daug padėjo gimus mažyliui: „Žinau, kad tėvams dabar be mūsų liūdna“. Artimieji ir draugai porai yra pažadėję, kad stengsis kuo dažniau lankytis Škotijoje.

Rengdamasi su sūnumi į Edinburgą apie sentimentalius niekučius ir lietuviškų uogienių atsargas Vaida negalvojo. Svarbiausi pirkiniai Lietuvoje buvo vaistai mažyliui, jaunoms mamoms skirtos knygos. Kad sūnui būtų jauku, į Edinburgą skrido ir jo patalynė, ir mėgstami žaislai.

Vyrui sauskelnės nebaisios

Pirmąsias savaites Škotijoje su mažyliu leidžianti V.Grikšaitė-Česnauskienė prisipažino, kad visiems trims tenka mokytis būti kartu.

„Gimus mažyliui, vyras nuolat nebuvo šalia, todėl jam dar reikia įsivažiuoti, pajusti sūnaus diktuojamą ritmą. Sūnus pagal horoskopą yra Liūtas. Vaiko gydytoja išsyk įspėjo, kad valgymo ir miego grafikus jis nusistatys savarankiškai“, – juokėsi jauna mama.

Atrodo, kad klubo „Hearts“ saugui tėvystės egzaminus laikyti sekasi lyg gliaudyti riešutus – D.Česnauskis jau moka ir sauskelnes kūdikiui pakeisti, ir mišinėlį paruošti.
Permainos negąsdintų

Ar ilgam Edinburge nuleistas šeimos inkaras, pora dar neapsisprendusi. „Viskas priklauso nuo vyro, jo darbo. Futbole visko pasitaiko – visad išlieka galimybė pakeisti komandą arba šalį. Edinburge jau spėjome priprasti, turime draugų. Persikrausčius kitur vėl viskas būtų iš pradžių. Kita vertus, tai įdomu. Kol esame jauni – tik pirmyn!“, – tryško entuziazmu V.Grikšaitė–Česnauskienė.

Įsigyti būsto Škotijoje pora kol kas neplanuoja dėl neaiškios situacijos nekilnojamojo turto rinkoje. Eidinburgo centre Česnauskiai nuomojasi butą su trimis miegamaisiais.
Suktis namuose „Mis Lietuvai“ kol kas patinka. Prieš išeidama motinystės atostogų V.Grikšaitė-Česnauskienė dirbo „Ūkio banko“ filiale Edinburge ir ketina ten sugrįžti sūnui ūgtelėjus. Teisę ir valdymą Mykolo Riomerio universitete baigusi klaipėdietė tvirtino esanti patenkinta, kad pasirinko gan universalią profesiją.

Kas V.Grikšaitei–Česnauskienei nepatinka Škotijoje?

Legendinės škotų eilės
 Iš pradžių Vaidą erzino specifinis škotiškas akcentas, tačiau pavyko persilaužti. Vaida prisipažino, kad Edinburge teko pasimokyti kantrybės ir gerų manierų lūkuriuojant eilėse. „Jos škotams – šventas dalykas. Nervindavausi matydama, kad žmonės absoliučiai neskuba ir vis stengdavausi prasmukti į priekį, bet kartą vienas nepažįstamasis mane garsiai pamokė. Nuo to laiko stengiuosi prisitaikyti prie vietinių tempo. Ne visada pavyksta“, – šypsojosi energinga moteris.

Vėjai ir drėgmė
V.Grikšaitė-Česnauskienė apgailestavo, kad Edinburge dažnai būna drėgna ir vėjuota. Vasarą lietuvė pasigenda šilumos, o žiemą – skruostus rausvinančio šaltuko. Tai, kaip vietiniai renkasi apdarus eidami į gatvę, moteriai ir dabar sukelia šoką – užsigrūdinę miestiečiai niekada nesigūžia nuo žvarbos. „Baisiausia matyti mažus vaikus be kepuryčių ir kojinių, kai lauke taip šalta“, – šiurpo emigrantė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų