Pereiti į pagrindinį turinį

Viena namuose – viena scenoje

2010-05-27 09:23
Istorija: Marija turi viską – karštos kavos puodelį, meilužį, vaikus, šaldytuvą ir netgi šautuvą.
Istorija: Marija turi viską – karštos kavos puodelį, meilužį, vaikus, šaldytuvą ir netgi šautuvą. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno kameriniame teatre paskutinė šio sezono premjera – nuolankios žmonos, aistringos meilužės, rūpestingos mamos, geismo objekto ir kantrios slaugės istorija monokomedijoje "Viena namuose".

Viena tarp keturių sienų

Italija. Balkonuose, languose ir tarp namų – skalbinių virvės. Ant jų – mediniais segtukais pritvirtintos moteriškos apatinės kelnaitės, vyriški marškiniai.

"Sveiki, senjora. Džiaugiuosi, kad čia apsigyvenote", – rankoje laikydama metalinį dubenį su skalbiniais, itališka greitakalbe naująją kaimynę sveikino herojė Marija – aktorė Asta Steponavičiūtė. Pastaroji spektaklyje pasakos jaunos ištekėjusios moters, kuri savo namų rojuje tarp keturių sienų turi viską, ko reikia laimingai namų šeimininkei, istoriją.

"Turiu šaldytuvą, skalbyklę su 24 programomis, virtuvinį kombainą, kuris smulkina, minko, – žvelgdama į rankas, savo žodžiais įtikėjo Marija. – Mėgstu garsiai klausyti muzikos. Ji man palaiko draugiją."

Marijos vyras pasirūpino, kad pastarajai nieko netrūktų, todėl išeidamas į darbą nuolat užrakina namų duris. Kaip paaiškės vėliau, kalinė vienutėje nėra vieniša. Įsuktas į baltus vystyklus, parištus mėlynu kaspinu, vežimėlyje miega sūnus.

"Kakalius" – taip jį vadina Marija. Kitame kambaryje tūno sugipsuotas svainis – patologinė asmenybė. Telefono skambučiais ramybės jai neduoda seksualinis priekabiautojas, pro langą įkyriai spoksantis iškrypėlis, į vidų mėginantis patekti meilužis, situaciją nuolat kontroliuojantis vyras ir jau minėta, kaimynė, kuriai Marija pasakoja savo gyvenimo istorijas.

Užuomina apie tęsinį

"Kai aktorių daug – viskas paprasčiau. Su vienu lengviau randi bendrą kalbą, su kitu užtrunki. Čia viskas kitaip – aktorius ir geras, ir blogas, nes jis – vienintelis", – atviravo spektaklio "Viena namuose" režisierius Aleksandras Rubinovas.

Monospektaklis, pasak teatralo, lyg realybės šou – nuo žiūrovo niekur nepasislėpsi. Čia nėra kolegos nugaros, už kurios galėtum pasitaisyti atsisegusį kelnių užtrauktuką, išsipūsti nosį.

"Aktorius dingsta kelioms sekundėms iš scenos, o ryšys juk negali nutrūkti", – apie žanro subtilybes kalbėjo režisierius.

"Vienas namuose" – valandos ir dešimties minučių įvykių kupinas monologas, kuris galbūt turės tęsinį. Pjesės autoriai – italų aktorius, režisierius dramaturgas Dario Fo ir jo žmona Frankos Rame aprašė daugiau nei dešimtį šmaikščių moteriškų monologų, kuriuos, A.Rubinovo manymu, galėtų pasakoti ir kitos aktorės. "Būtų diptikas, vėliau triptikas", – juokavo spektaklio režisierius.

Komedija skirta visiems

"Užeikite į bet kurį teatrą prieš spektaklio pradžią. Salėje sėdės apie 70–80 proc. moterų. Vyrai tuo metu žiūrės krepšinį arba gers alų, – paklaustas ar Marijos istorija bus įdomi vyrams, vaikinams ir berniukams, atsakė A.Rubinovas. – Spektakliai negali būti skirstomi į vyriškus, moteriškus, vaikiškus arba skirtus šeimai. Visgi vyrai čia ypač laukiami."

Kodėl? Režisierius šyptelėjo. Monokomedija, pasak jo – apie vyrus, tiksliau, apie tai, kaip juos mato moterys.

"Ar žiūrovai juoksis? Nežinau. Kai tuščios salės kėdės – reakciją labai sunku nuspėti. Juk čia bus ne tik komiškų, bet ir graudžių situacijų", – kalbėjo A.Rubinovas. Tiesa, vienu režisierius neabejojo: išėjus iš spektaklio, neatsakytų klausimų žiūrovams neliks.


KAS: premjera "Viena namuose".

KUR: Kauno kamerinis teatras, Kęstučio g. 74 A

KADA: gegužės 28–29 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų