Pereiti į pagrindinį turinį

Žvilgsnis į knygą – kitu rakursu

2009-05-06 09:00
Pasirengę: leidyklos „Druka“ vadovė R.Būdvytienė neabejojo, kad konferencija pažers įdomių atradimų.
Pasirengę: leidyklos „Druka“ vadovė R.Būdvytienė neabejojo, kad konferencija pažers įdomių atradimų. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną Klaipėdoje pažymės solidi konferencija. Žinomų visuomenės veikėjų, menininkų pranešimai suteiks aktualios informacijos apie knygos estetiką bei įkvėpimo ieškant naujų formų.

Dėmesys įvaizdžio niuansams

Leidybos grupės „Druka“ organizuojama konferencija „Leidybos kompetencija rytdienos sėkmei“ ketvirtadienį pakvies į Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešąją biblioteką.

Pranešėjai sieks aktualizuoti leidinių sudarymo ir poligrafijos kokybės būtinumą, kalbės apie leidybos ir įvaizdžio kūrimo paraleles.

Dalyviams bus pateikta lietuviškų leidinių - kaip Lietuvos įvaizdžio subjektų - apžvalga Europos kontekste, priminti knygos meno pagrindai, lauks trumpa istorinė apžvalga. Lektoriai pažers daug patarimų, kaip sudaryti įvairių tipų leidinius, kad pasirinktas leidybos objektas būtų pristatytas kuo patraukliau ir maksimaliai teisingai. Įvaizdžio palaikymo ir šiandienos rinkodaros sistemų kūrėjai patars, kaip efektyviai per leidybą atkreipti į save dėmesį.

Triuškins senas nuostatas

Rengėjai džiaugėsi, kad pirmąkart Klaipėdos miesto bei apskrities auditorija turės progą į šiandienos leidybą pažvelgti naujai. „Programa – rimta ir švietėjiška. Į konferenciją kvietėme visus, neabejingus knygai bei jos ateičiai. Norėtume, kad išklausius išskirtinės kompetencijos lektorių pranešimus pasikeistų autorių, pačių leidėjų, kai kurių dizainerių požiūris. Knygą verta regėti kaip meno kūrinį. Ji neturėtų tapti tik „nuogu“ autoriaus valios išpildymu“, – kalbėjo leidyklos „Druka“ vadovė Renata Būdvytienė.

Klaipėdietė apgailestavo, kad atotrūkis tarp pajūrio ir sostinės kol kas yra gana ryškus: „Neretai provincialumo štampus kuriame patys, tačiau reikia pripažinti, kad kartais stinga žinių, supratimo apie knygą bei jos estetiką – juk visai nebūtina kiekvieną kvadratinį centimetrą popieriaus užpildyti spalvomis ar taškais“.

Garbių vardų lietus

Pranešimus auditorijai skaitys profesorius Leonidas Donskis, rinkodaros strategijų ir sistemų patarėjas Raimundas Vaitiekūnas, įvaizdžio kūrimo grupės „Made in LT“ direktorius, redaktorius Saulius Gudeliauskas. Daug praktinės medžiagos pateiks dailininkas Bronius Leonavičius, pirmininkavęs vertinant leidinius daugelyje Lietuvos knygos meno konkursų, Lietuvos dailininkų sąjungos leidyklos „Artseria“ direktorė, menotyrininkė ir leidinių sudarytoja Danutė Zovienė.

Renginį vainikuos eseistas, Klaipėdos universiteto docentas Rolandas Rastauskas. Įvertinęs autoriaus ir skaitytojo santykį su knyga, jis dovanos meninio skaitymo „Mano mažoji XX a. poezijos antologija“ valandėlę.

Konferenciją moderuos R.Būdvytienė ir I.Simonaitytės bibliotekos direktorius, rašytojas Juozas Šikšnelis.

Kultūrinės linijos nepaleidžia

Sumanymas miestui dovanoti kultūrinį renginį Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga gimė bendrovei „Druka“ įsteigus atskirą leidybos padalinį. Pernai pavyko surengti savaitę trukusį keturių renginių ciklą apie senąsias Klaipėdos spaustuves. „Pranešimai buvo istoriniai, tad ir auditorija – siauresnė“, – pažymėjo R.Būdvytienė.

Į rytoj vyksiančią konferenciją jau pareiškė norą atvykti apie 70 klausytojų. Leidykla „Druka“ suteikia galimybę renginyje dalyvauti nemokamai. „Be abejonės, mums tai kainuoja. Tačiau esame nusibrėžę aiškią kultūrinę liniją. Ieškome resursų, kad miestui galėtume padovanoti gražią dovaną“, – šypsojosi R.Būdvytienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų