Pereiti į pagrindinį turinį

Emigrantės sriuba gardžiuojasi Lietuvos įžymybės

2014-08-24 16:30
Edita Nyork Edita Nyork Edita Nyork Edita Nyork

Nenuleidžiam galvos, net jeigu mums nesiseka devynis kartus iš eilės. Šiuos iki skausmo žinomus Lietuvos krepšinio himno žodžius klaipėdietė Edita Nyork, ko gero, galėtų pavadinti ir savo gyvenimo moto. "Esu gyvas pavyzdys, kad svajonės gali pildytis, svarbiausia – nenuleisti rankų", – šypsosi beveik 10 metų Airijoje gyvenanti lietuvė.

Nuo redaktorės iki stilistės

Svečioje šalyje Edita tvirtai įleido šaknis – čia ne tik gimė abu jos vaikai, bet ir nuosavas verslas. Prieš daugelį metų moteris Dubline įkūrė ir vadovauja renginių organizavimo kompanijai.

Džordana Butkutė, Kostas Smoriginas, Gytis Paškevičius, Vytautas Šapranauskas, Kastytis Kerbedis, "Naktinės personos", "Kitas kampas" – tai tik kuklus sąrašas Lietuvos aktorių ir atlikėjų, kurių pasirodymus Airijoje organizavo Edita.

Būtent klaipėdietės sumanymu Dubline pradėtos rengti ir plačiai išgarsėjusios Kaziuko mugės, kuriose linksminasi ne tik Airijos lietuviai, bet ir patys airiai.

Be viso to, kaip įvaizdžio stilistė, moteris dalyvauja įvairiose fotosesijose, dirba redaktore vietiniame laikraštyje "Lietuvis", o prieš pusantrų metų išleido debiutinę savo knygą – novelečių rinkinį "Pasaulis kavos puodelyje".

Nemėgstu šio žodžio – į pastebėjimą, kad ją būtų galima pavadinti kone vietos bendruomenės žvaigžde, šypteli pašnekovė.

"Tačiau jei Airijoje būtų leidžiama kažkas panašaus į "Žmonių" žurnalą, turbūt nuolatos būčiau ant jo viršelio ir vis su kitokiu užrašu", – šmaikštavo Edita, pripažinusi, kad kitų dėmesį traukiančio aktyvumo ir idėjų jai nestinga.

Laikinai tapo nuolat

Edita save vadina meilės emigrante: į Londoną, vėliau – į Dubliną kartu su mylimuoju klaipėdietė išvyko vos baigusi mokyklą.

"Nuo mažumės norėjau studijuoti žurnalistiką, tačiau neįstojau. Nusprendžiau kažkur išvažiuoti padirbėti, maniau, kad po poros metų grįšime ir kibsiu į studijas. Tačiau kartais planai keičiasi. Airijoje gimė dukra Saulė, ir kai jai buvo 9 mėnesiai, Klaipėdoje įstojau į kultūrinės veiklos organizavimą. Taip ketverius metus ir skraidžiau tarp Airijos ir Lietuvos, studijavome kartu su Saule", – prisiminusi šypteli Edita.

Šiandien moteris yra sukūrusi naują šeimą ir prieš metus susilaukė sūnelio. Kaip prisipažino pašnekovė, apie savo šeiminį, asmeninį gyvenimą ji atvirauti nelinkusi.

"Kai buvau jaunesnė, teko ne kartą nusvilti dėl savo patiklumo ir naivumo, – teigė Edita. – Juokinga, kai manęs asmeniškai nepažįstantys žmonės kalba nebūtus dalykus – kažkas kažką nugirdo, dar savo pridėjo, tenka išgirsti neva esu arogantiška, "pasikėlusi". Nors išties nenoriu duoti peno apkalboms ir nesu linkusi veltis į dideles draugystes su kitais. Neturiu labai daug draugų. Geriausia mano draugė – sesuo, kuri taip pat gyvena Dubline. Mano tvirtovė – mano šeima, mano namai."

Lietuviai ir VIP fenomenas

Moteris nevynioja žodžių į vatą: susirasti tikrų draugų tarp emigracijoje gyvenančių tautiečių – sunki misija.

"Žinoma, yra daug gerų, kūrybingų žmonių. Apskritai lietuviai yra labai protingi, išmanūs, jie galėtų kalnus nuversti. Bet tas baisus pavydas nužudo visas svajones, norus, ambicijas. Mes patys sau trukdome. Kai pradėjau organizuoti renginius, į mane iš lietuvių daug kas žiūrėjo kreivai. Tačiau esu labai ambicinga, užsispyrusi ir perfekcionistė – jei sakau, kad padarysiu, vadinasi, padarysiu. Labai tikiu savo svajonėmis, nes žinau, kad jos pildosi", – šypsojosi pašnekovė.

Lygindama airius ir lietuvius moteris juokavo, kad esame panašūs nebent tuo, kad, kaip ir jie, mėgstame alų, bulves ir gerai pasilinksminti.

"Airiai yra kur kas šiltesni, labai draugiški ir bendruomeniški. Jie nuoširdžiai vertina kitų darbą – jei organizuoji renginius airiams, jie visada pasidžiaugs kiekviena smulkmena", – patyrė Edita.

Ne vienerius metus šou versle besisukanti moteris prisipažino, jog ją glumina ir daugelio tautiečių stipriai išreikštas poreikis būti svarbesniems už kitus, išskirtiniams.

"Organizuojant renginius neretai skambina lietuviai ir sako – norime VIP vietų. Atsakau, kad pas mus tokių nėra, nes visi žmonės yra vienodi. Pasiūlau atvykti anksčiau ir užsiimti geresnes vietas. Tačiau kai balandį teko organizuoti "Naktinių personų" turą, grupės vadybininkas primygtinai pageidavo VIP zonos. Aišku, joje buvo ribotas kiekis vietų. Nepatikėsite, kai kurie atėjusieji į koncertą siūlė po 100 eurų, kad tik galėtų pateikti į VIP zoną", – stebėjosi pašnekovė.

Pirmas blynas už 4000 eurų

Nors Edita su šeima įsikūrė erdviame name, anot pašnekovės, gyvendama svetur didelių turtų nesusikrovė. O ir asmeninis būstas neretai tarnauja kaip apgyvendinimo vieta į klaipėdietės organizuojamus renginius atvykstantiems Lietuvos atlikėjams.

"Gaminu jiems valgyti, verdu sriubas, – šypteli moteris. – Faktiškai nebuvo nė vieno, su kuriuo neliktume draugai. Tačiau bene labiausiai susibičiuliavome su Dž.Butkute ir jos vyru Elegijumi, taip pat K.Kerbedžiu."

Editos teigimu, gal dabar Airijoje daug kas ir atrodo paprasčiau, nei vos atvykus į svečią šalį, tačiau verstis, išgyventi lengva nebuvo nei anuomet, nei dabar.

"Jei nori išgyventi, turi dirbti, suktis, pinigai iš dangaus nekrinta. Noriu, kad tai suvoktų ir mano vaikai. Pats pirmasis renginys man "uždirbo" 4000 eurų minusą. Kitas mano vietoje būtų nuleidęs rankas – gyvenime daugiau nieko nedarysiu. O aš sau pasakiau: ne, tai tik pirmas kartas. Ir iš didžiųjų Kaziuko mugių nebuvo nė vienos, kuri duotų pelną – arba išeidavome lygiosiomis, arba turėdavome nuostolių. Tiesiog kartais dirbi vien iš idėjos. Nors daugelis mano, kad rengdama šias muges uždirbu milijonus ir važinėju "Porsche". Aš išvis nevairuoju, važinėju viešuoju transportu", – juokėsi Edita.

Kad prisidurtų papildomų pinigų, moteris savaitgaliais nesibodėdavo padirbėti ir padavėja bare. Pašnekovės teigimu, nėra neprestižinių ar negarbingų darbų – negarbė yra nesugebėti išlaikyti savęs ir savo vaikų.

Įkvėpė Niujorkas

Edita neneigia – šeimos biudžetą nuo šiol simboliškai papildo ir už debiutinę knygą gaunami honorarai, nors tai anaiptol nebuvo motyvas griebtis plunksnos.

"Visada mėgau rašyti ir dabar išsipildė svajonė suguldyti savo mintis į vieną knygą. Tai trumpos istorijos apie skyrybas, rūkymą, madą, feisbuką – apie viską ir skirtos visiems. Visos jos tikros, iš pasakojimų, iš mano pačios stebėjimų ir išgyvenimų. Man labai svarbu, kad skaitytojas surastų bent sakinį, kuris jį įkvėptų gyventi, įkvėptų tikėti stebuklais ir svajonėmis. Nes jei išsipildė mano svajonė, vadinasi, gali išsipildyti ir kitų", – kalbėjo neseniai savo knygos pristatymą gimtojoje Klaipėdoje surengusi kūrėja.

Neseniai Edita įgyvendino dar vieną savo seną svajonę – aplankė Niujorką.

"Visada įsivaizdavau, kad norėčiau gyventi Niujorke. Mano mintyse jis iškildavo kaip didelių galimybių ir ambicijų miestas. Ir nuvykusi nenusivyliau. Anaiptol – jausmas toks, lyg būčiau ten gyvenusi praeitame gyvenime. Arba manęs ten kažkas dar laukia", – šypsojosi Edita.

Apie meilę šiam miestui byloja net klaipėdietės pasirinktas pseudonimas – Nyork. Edita atskleidė, jog galbūt jau netolimoje ateityje jis ženklins ir jos kuriamus rūbus, pirmai pradžiai – kepurių ir marškinėlių kolekcijas, kurias ji regi savo vardo drabužių parduotuvėje su gyva didžėjaus muzika ir stilistų konsultacijomis.

Kas dar? Šiuo metu Edita rašo romaną apie emigrantus. Kūrinys gimsta neskubriai, pamažu – šiam sumanymui įgyvendinti ji turi ateinančius penkerius metus. "Žinau, kad parašysiu bestselerį", – pusiau rimtai, pusiau juokais pažadėjo klaipėdietė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų