Pereiti į pagrindinį turinį

JAE dirbantys lietuviai: litras degalų – 70 euro centų, bet vieno dalyko trūksta labiausiai

Lietuviai vis dažniau renkasi keliauti į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) ir ne tik į Dubajų. Nuo rudens iki pavasario, esant tiesioginiams skrydžiams iš Vilniaus, pernai į Dubajų skrido apie 30 tūkst. lietuvių.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Freepik.com nuotr.

Pernai tiesioginiams lėktuvams pradėjus skraidyti iš Vilniaus į Dubajų, lietuviai masiškai ėmė keliauti į JAE.

„Labai smarkiai padidėjo srautai, bet apskritai lietuviai atrado JAE – atvažiuoja ne tik turistauti, bet ir gyventi“, – teigė privatus gidas JAE Kęstutis Urbonas.

Gidas pabrėžia vieną dažniausiai lietuvių daromų klaidų – prieš atvykdami nepasidomi ypač apie Dubajuje kasdien susidarančius milžiniškus automobilių kamščius.

„Jeigu išsinuomosite mašiną, jau bus problema, nes Dubai Marinoje yra siauros gatvės, labai didelis gyventojų skaičius, todėl kasdien turėsite didelius kamščius. Kitas panašus atvejis yra su Džumeiros Palme“, – aiškino gidas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Turistų iš Lietuvos ypač padaugėja rudenį, maždaug nuo lapkričio, kai prasideda tiesioginiai skrydžiai. Skaičiuojama, kad pernai į Dubajų skrido 28 tūkst. keleivių iš Lietuvos.

Anot kelionių organizatoriaus, Dubajus nėra pigi kryptis, nors vis daugiau lietuvių renkasi ir Abu Dabį, taip pat kitus Emyratus. 

„Pačiame Abu Dabyje, Dubajuje gyvenimas brangesnis, todėl kartais pasirenkamas kitas Emyratas, labiau nutolęs nuo centro, bet visos pramogos, lankomos vietos yra prieš tai paminėtose vietose. Galima nuvažiuoti ir sąlyginai su mažesniu biudžetu – iki 2 tūkst. asmeniui galima tilpti į visai geras atostogas“, – skaičiais dalinosi „Novaturo“ grupės pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis.

Skrydžius iš Lietuvos organizuoja tik viena oro bendrovė – „Air Baltic“. Šį rudenį į rinką turėjo prisijungti ir kita – „Fly Dubai“, kuri skrydžių į Dubajų skaičių turėjo padidinti nuo dviejų iki penkių kartų per savaitę.

„Tai įvyko dėl orlaivių trūkumo – „Boeing“ nespėja gaminti pažadėtų orlaivių. Tikimės, kad oro bendrovė vėliau pradės šiuos skrydžius Tikėtina, kad kitą žiemos sezoną“, – sakė T. Zitikis.

Ambasados skaičiavimais, JAE gyvena iki 2 tūkst. lietuvių. Čia 11 metų gyvenantis K. Urbonas įsitikinęs, lietuvių gali būti kur kas daugiau. 

„Gyvena žmonės, kurie čia gyvena dalį metų, tada nesitvarko dokumentų, nes yra čia galimybė tris mėnesius gyventi be jokių dokumentų. Manau, kad gyvena daugiau, nes bendraujame ir socialiniuose tinkluose“, – pasakojo vyras.

Pirmąkart prieš septynerius metus į JAE iš Vilniaus Gintas Valuntonis atvyko laikinai dirbti šviesų dizaineriu. Prieš trejus metus grįžo ilgam, kai gavo pasiūlymą dirbti vienuose didžiausių Emyratų parodų rūmų – EXPO.

„Pabuvau šešis mėnesius, tada grįžau į Lietuvą, tada atskridau trumpam projektui, tada vėl grįžau, vėl atskridau. Buvau laisvai samdomas ir taip gavau pasiūlymą dirbti, kur dabar ir dirbu“, – savo istorija dalijosi šviesų dizaineris, projektų vadovas Dubajuje G. Valuntonis.

Anot lietuvio, gyventi JAE nėra brangiau nei Lietuvoje.

„Nėra čia taip viskas brangu, kaip visi galvoja. Vienas draugas kažkada pasakė, kad Dubajus yra brangus tiek, kiek tu leisi jam būti brangiam“, – teigė G. Valuntonis. 

„Maistas yra panašios kainos, automobiliai pigesni čia, dujos, elektra pigiau negu Lietuvoje, kuras smarkiai pigiau negu Lietuvoje“, – sakė privatus gidas.

Anot Kęstučio, šį mėnesį Jungtiniuose Emyratuose litras degalų kainuoja mažiau nei 70 euro centų. Tačiau kai kurių dalykų kainos žymiai didesnės.

„Internetas brangus – namuose moku 100 eurų per mėnesį“, – akcentavo vyras.

Vasarą Emyratuose kepina ir 50 laipsnių siekiantis karštis, nors lietuviai sako, kad prie jo priprantama. Tačiau pasigenda vieno dalyko. 

„Žaluma yra tai, ko trūksta labiausiai. Ypač Dubajus, jis – visai ne žalias“, – pripažino lietuvis.

Kalbinti lietuviai kaip pagrindinį šalies privalumą išskiria saugumą. Abu sutaria ir dėl pagrindinio trūkumo – glaudaus Emyratų bendradarbiavimo su Rusija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų