Pereiti į pagrindinį turinį

Ambasadorius E. Bajarūnas sako tapęs politinės kovos įrankiu

Lietuvos ambasadorius Londone Eitvydas Bajarūnas sako tapęs politinės kovos įrankiu, Užsienio reikalų ministerijos (URM) inspektoriams siūlant atlikti jo tarnybinės veiklos vertinimą ir spręsti dėl tinkamumo vadovauti ambasadai.

 Eitvydas Bajarūnas
Eitvydas Bajarūnas / P. Peleckio / BNS nuotr.

„Kodėl iki šiol tylėjau, manau, kad suprantate – rūpinuosi valstybės interesais ir jos prestižu, situacija kenkia ir valstybės prestižui ir ambasadai. Tai yra situacija neadekvati, pirmą kartą naudojamas politinėje kovoje ambasadorius“, – per spaudos konferenciją Vilniuje trečiadienį pareiškė diplomatas.

Jis sakė iki šiol nekomentavęs žiniasklaidoje skelbiamos, anot jo, nutekintos informacijos apie galimą mobingą ir finansinius pažeidimus, nes iki pirmadienio nematė jokios su metamais kaltinimais susijusios informacijos.

Kodėl iki šiol tylėjau, manau, kad suprantate – rūpinuosi valstybės interesais ir jos prestižu, situacija kenkia ir valstybės prestižui ir ambasadai.

E. Bajarūnas neįvardino, kieno politinėje kovoje jis atsidūrė.

„Esu Lietuvos diplomatas, statutinis pareigūnas, tai aš išsakau, ką aš supratau. Pirmą kartą prieš mane naudojami ne statutiniai metodai“, – teigė diplomatas.

Naujienų portalas „Delfi“ rugpjūtį pranešė, kad Užsienio reikalų ministerija gavo darbuotojų nusiskundimų dėl galimo E. Bajarūno mobingo bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dėl to atliekamas tyrimas.

Į kaltinimus mobingu jis atsakė esantis reiklus ir aktyvus vadovas, veikiantis ir darbo dienomis, ir savaitgaliais, tad tokie jo darbo principai gali nepatikti, taip pat teigė, jog finansinių pažeidimų naudojant reprezentacines lėšas ambasadoje nenustatyta.

Jungtinėje Karalystėje ir savaitgaliais reikia susitikti su lietuviais (...) ir natūralu, kad mano aktyvumas ir reiklumas peržengia standartines ribas“, – teigė ambasadorius.

Dėl kaltinimų sutuoktinei režisierei Giedrei Žickytei, kad ji naudojasi ambasados transportu, duoda darbuotojams pavedimus, ambasadorius atsakė, kad ji yra oficialiu statusu valstybei atstovaujantis asmuo, gaunanti oficialų atlyginimą kaip ambasadoriaus žmona ir jai priklauso atlikti tam tikras funkcijas.

„Valstybė tikisi, (...) kad ji atliks tas funkcijas. Toms funkcijoms atlikti mano žmona kartais ir paprašydavo transporto ar personalo pagalbos. Tai neviršijo įgaliojimų ir piktnaudžiavimo padėtimi nebuvo“, – teigė E. Bajarūnas.

Naujienų portalas „Delfi“ trečiadienį paskelbė URM inspektorių vertinimą, kad E. Bajarūnui trūksta vadovui reikalingos kompetencijos, jis piktnaudžiauja suteiktais įgaliojimais ir netinkamai bendrauja su ambasados darbuotojais.

„Delfi“ žiniomis, rugsėjo 18–21 dienomis ambasadoje lankėsi URM Generalinė inspekcija ir atliko situacijos vertinimą, apklausė 13 ambasados darbuotojų: diplomatų, specialiųjų atašė, valstybės tarnautojų, darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis.

Inspektoriai nustatė, kad E. Bajarūnas nekorektiškai ir nemandagiai bendrauja su darbuotojais, daugelis patyrė viešo įžeidinėjimo, patyčių, žeminančios kritikos, žodinės agresijos apraiškų. Darbuotojai nurodė, kad ambasadorius nesugeba privačių interesų atriboti nuo viešųjų, galimai piktnaudžiauja tarnybine padėtimi.

Kaip anksčiau skelbė „Delfi“, tyrimai buvo pradėti dėl dviejų galbūt netinkamo Lietuvos diplomatų elgesio – taip pat ir Lietuvos atstovo NATO Deivido Matulionio, jis esą galėjo nesilaikyti valstybės institucijų suteikto mandato ir savo veikla susilpninti Lietuvos derybines pozicijas derybose dėl NATO viršūnių susitikimo Vilniuje dokumentų.

Prezidentas rugsėjo pradžioje teigė šiuo metu pasitikintis minėtais diplomatais.

Ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų