Pereiti į pagrindinį turinį

Apeliacinis teismas skelbs nuosprendį Panevėžio mero piktnaudžiavimo byloje

2024-10-24 07:16

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį skelbs nuosprendį piktnaudžiavimu kaltinamo Panevėžio miesto mero Ryčio Mykolo Račkausko ir jo buvusios patarėjos byloje.

Rytis Mykolas Račkauskas
Rytis Mykolas Račkauskas / P. Židonio/BNS nuotr.

Tai BNS patvirtino Apeliacinio teismo atstovė Venta Valčackienė.

Ji negalėjo įvardyti, ar kaltinamieji dalyvaus posėdyje – proceso šalys nei privalo to daryti, nei turi pranešti teismui apie savo dalyvavimą arba nedalyvavimą skelbiant sprendimą.

Nuosprendį planuota skelbti spalio pirmoje pusėje, tačiau paskelbimas buvo atidėtas dėl didelės baudžiamosios bylos apimties ir sudėtingumo, didelio teisėjų kolegijos užimtumo.

R. M. Račkauskas ir jo buvusi patarėja Gintarė Maskoliūnienė Šiaulių apygardos teismo 2022-aisiais buvo pripažinti kaltais dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Pirmosios instancijos teismas tuomet nusprendė, kad Panevėžio meras per G. Maskoliūnienę davė neteisėtus nurodymus savivaldybės tarnautojams, taip siekdamas, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

R. M. Račkauskui už nusikaltimą buvo skirta 30 tūkst. eurų bauda ir konfiskuota 5,4 tūkst. eurų, G. Maskoliūnienei skirta 25 tūkst. eurų bauda. Jiems abiem taip pat atimta teisė penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Apeliacinis teismas pernai sausį kaltinamuosius išteisino konstatavęs, kad pirmoji instancija R. M. Račkausko ir G. Maskoliūnienės veiksmus neteisingai įvertino kaip nusikalstamus ir nepagrįstai priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

Prokuratūrai nuosprendį apskundus, pernai gruodį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas gražino bylą nagrinėti Apeliaciniam teismui, nustatęs, kad kaltinime nurodytos aplinkybės pasitvirtino, tačiau apeliacinės instancijos teismas konstatavo, jog mero ir jo patarėjos veiksmais nebuvo padaryta didelė žala valstybei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų