Pereiti į pagrindinį turinį

A. Armonaitė: LSDP atsitraukus nuo partnerystės, Civilinės sąjungos priėmimas nebeįmanomas

2024-09-05 09:40

Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) atsisakius siekio priimti vienos lyties partnerystę įteisinantį įstatymą, Civilinės sąjungos įstatymo projekto priėmimas yra nebeįmanomas, sako Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / P. Peleckio / BNS nuotr.

„Situacija tapo neįmanoma, net Tėvynės sąjungai radus du balsus, jeigu socialdemokratai sako, kad mes dabar jau prieš Civilinę sąjungą, nors 30 metų Lietuvoje pavieniai politikai, paskui ir partijos programoje atsirasdavo Civilinė sąjunga ir partnerystė, dabar jau atsitraukė nuo tų idėjų“, – ketvirtadienį Žinių radijui kalbėjo A. Armonaitė.

Socialdemokratų rugpjūčio pabaigoje pristatytoje 2024 metų Seimo rinkimų programoje numatyta kovoti „prieš diskriminaciją dėl lytinės orientacijos“.

„Valstybė turi pripažinti lygias teises visiems žmonėms sukurti ir palaikyti bendro gyvenimo poroje santykius. Skirsime deramą dėmesį kovai su neapykantos nusikaltimais nukreiptais prieš LGBT asmenis, taip pat su kitomis socialinės ir institucinės diskriminacijos šių asmenų atžvilgiu formomis. Vykdysime šalies europinius įsipareigojimus kovoti su bet kokia diskriminacija dėl lytinės orientacijos“, – rašoma dokumente.

Vis tik 2020 metais socialdemokratai žadėjo priimti partnerystės įstatymą, leidžiantį vienalytėms poroms įteisinti savo šeimyninius santykius.

Anot A. Armonaitės, reikėtų stebuklo, kad Civilinės sąjungos įstatymas būtų priimtas dar šioje Seimo kadencijoje.

„(...) dabar visi žiūri kaip pataikauti kažkodėl jų įsivaizdavimu homofobiškesnei valstybės daliai, nors Lietuva nėra tokia homofobiška ir tokia tamsi, kaip jie įsivaizduoja“, – sakė Laisvės partijos lyderė.

Civilinės sąjungos projektui Seimas yra pritaręs po svarstymo, jis įvestų lyčiai neutralią partnerystę. Teikti projekto priėmimui nenorima, nes tam gali pritrūkti balsų.

Lietuvoje šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties porų partnerystė. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas numato, kad ją sudarę partneriai kurtų bendrą dalinę nuosavybę, tačiau turėtų galimybę atskiru susitarimu nustatyti ir kitokį turto teisinį režimą, paveldėtų pagal įstatymą ir nemokėtų paveldėjimo mokesčių, turėtų galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovautų vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, galėtų gauti su sveikata susijusią informaciją.

A. Armonaitė: „laisviečiai“ būtų vaivorykštės koalicijoje

Ginant žmogaus teises, demokratines vertybes nuo radikalių jėgų, Laisvės partija matytų save vaivorykštės koalicijoje, sako šios politinės jėgos lyderė A. Armonaitė.

„Lietuvos interesas absoliutus, gyvybinis yra laisvė, stipri Europa, transatlantiniai ryšiai su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. Tai yra mūsų išlikimo garantas ir jis nėra savaime aiškus. Mes giname vertybes, ne tik teritorijas. Giname tas pačias žmogaus teises, privačią nuosavybę, rinkos ekonomiką“, – ketvirtadienį Žinių radijui kalbėjo A. Armonaitė.

„Tai jeigu į tai yra kėsinamasi, tai, matyt, gal ras jėgų Lietuvoje politinės partijos, prodemokratiškai nusiteikusios, pasikalbėti. Ne tik mėtytis antraštėmis vieni su kitais. Ir tada Laisvės partija save matytų plačioje vaivorykštės koalicijoje“, – pabrėžė ji.

Pasak jos, politinėms jėgoms gali tekti atsitraukti nuo „raudonųjų linijų“ siekiant, jog Lietuvoje valdžios neperimtų „valstybės pamatus ardančios jėgos“.

Socialdemokratai kiek anksčiau yra sakę, kad koalicija su dabar valdžioje esančiais konservatoriais būtų neįmanoma.

Idėją burti provakarietišką koaliciją, siekiant užtikrinti, jog valdžioje po Seimo rinkimų neatsidurtų radikalai, iškėlė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Jis radikalia jėga įvardino Remigijų Žemaitaitį ir jo partiją „Nemuno aušra“. Konstitucinis Teismas yra pripažinęs R. Žemaitaitį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją dėl antisemitinių pareiškimų. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

„Gal labai stipriai skamba, bet kaip vertinti tai, jeigu kandidatas sako, jog reikia išstoti iš NATO arba Europos Sąjungos. Kitas, vėlgi labai populiarus partijos pirmininkas sako, labai gerai, kad Alternatyva Vokietijai laimėjo savivaldos rinkimus, o jie iš esmės irgi deklaruoja europinės struktūros iškonstravimą“, – sakė ji.

Taip „laisviečių“ vadovė kalbėjo paklausta, ar Laisvės partija matytų save koalicijoje su dabartine reitingų lydere socialdemokratų partija.

Rugpjūčio pradžioje paskelbta „Delfi“ užsakymu atlikta „Spinter tyrimų“ apklausa rodė, jog už valdančiojoje daugumoje esančius „laisviečius“ balsuotų 3,2 proc. respondentų.

„Man atrodo, mano atsakymas yra labai nuoširdus, (...) jeigu koalicija priimtų Laisvės partijos prioritetus ir programą, aš norėčiau pabaigti, pavyzdžiui, tuos darbus, tai yra priimti civilinę sąjungą. Bet jeigu jie šiandien deklaruoja, kad reikia atsitraukti nuo tų idėjų, tai aš manau, jei tą deklaruoja“, – sakė A. Armonaitė.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
ddd

zydelka ar nubaude policija tavo draugeli pe....eiuka kuris per bjaurias eitines muse senyvo amziaus vyra? turrbut ji pati apgynei nes matesi kaip apsikabinai ir glebesciavotes, tai uz tokius balsuot iskrypelius.....
0
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų