Pereiti į pagrindinį turinį

D. Jauniškis: G. Nausėda neprašė VSD patikrinti jo aplinkos

2023-02-28 19:01

Tuometis kandidatas į prezidentus Gitanas Nausėda neprašė žvalgybos patikrinti jo aplinkos, sako Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis.

Darius Jauniškis
Darius Jauniškis / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš kategoriškai galiu pasakyti: niekas manęs neprašė – nei pats Nausėda, nei jo štabo nariai. Tokio tiesiog veiksmo nebuvo“, – antradienį TV3 laidoje „Dėmesio centre“ sakė VSD vadovas.

Paklaustas, ar šalies vadovas tokį prašymą galėjo pateikti VSD pavaduotojui, D. Jauniškis sakė: „Kiek žinau, ne.“

Vasarį išleistoje žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ pateikiamas aukštas pareigas VSD užėmusio pareigūno liudijimas, jog jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis popieriaus lapus su daugybe pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Nors VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikė raštą, kad buvo tikrintos visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, žurnalistai savo knygoje cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtina, jog tikrintas buvo tik G. Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Pranešėjas taip pat knygai liudijo, jog VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis patvirtino, kad sąrašai buvo gauti iš paties G. Nausėdos.

VSD vadovas antradienį dar kartą pakartojo, jog buvo tikrinti visi kandidatai į prezidentus.

Aš kategoriškai galiu pasakyti: niekas manęs neprašė – nei pats Nausėda, nei jo štabo nariai.

„Aš negaliu teigti, ar pranešėjas meluoja. Bet aš manau, kad tai yra tiesiog žmogaus susidarytas vaizdas“, – teigė žvalgybos vadas.

„Visi galime turėti tam tikrų įtarimų ar pastebėjimų, kad kažkas vykdo neteisėtą veiklą. Tada tu susikuri kažkokią teoriją ir imiesi tam tikrų veiksmų. Čia turbūt turėtų pranešėjas paaiškinti, kaip jam atrodė“, – kalbėjo D. Jauniškis.

„Bet jeigu mes vadovausimės principu „man atrodo“, tai aš nežinau, kur šita valstybė nueitų“, – pridūrė jis.

VSD vadovas akcentavo, kad tikrinti kandidatus yra žvalgybos prievolė.

„Nebuvo daromi jokie žvalgybiniai tyrimai, žmonės nebuvo sekami“, – sakė D. Jauniškis.

Jis pabrėžė, kad kiti kandidatai buvo seniai politikoje žinomi žmonės, o G. Nausėda – „visiškai terra incognita, nežinomas žmogus“.

„Tai automatiškai, be jokio abejonės, reikia pasitikrinti, aišku, kad labai įdomu, kas yra aplinka, ar nėra tam tikrų rizikų“, – sakė žvalgybos vadovas.

Knygoje taip pat teigiama, jog VSD vadovas pranešėjo paprašė patikrinti informaciją apie moterį, kurią vėliau žiniasklaidoje pastarasis pamatė pozuojant šalia D. Jauniškio draugo.

Šią informaciją VSD vadovas antradienį patvirtino: „Aš nenoriu pasakoti aplinkybių, bet bendraujant su žmonėmis man kartais reikia pasitikrinti. (...) Čia buvo mano prašymas tiesiog, taip.“

Komentuodamas knygą „Pranešėjas ir Prezidentas“, D. Jauniškis teigė, kad jį liūdina situacija, susidariusi po knygos pasirodymo. Dalis politikų dėl žurnalistų pateiktos informacijos mano, kad reikėtų pradėti parlamentinį tyrimą.

„Aš negaliu vertinti politinių sprendimų. (...) Vienas faktas, kuris iš tikrųjų mane liūdina, tai kad knyga, kurioje nebuvo pateikta kažkokių, mano pastebėjimais, faktų, įrodančių kažkokią neteisėtą veiką, gali sukelti tokį ažiotažą. Ir tas pereina į tokį politinį lygmenį, kur bandoma vėl inicijuoti tyrimus, kelti senas istorijas“, – sakė VSD vadas.

„Aš vertinu neigiamai, nes tai atsiliepia VSD“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų