Quantcast

„Vardan Lietuvos“ patvirtino kandidatus į Seimą: trejetuke – S. Skvernelis, L. Savickas, J. Rojaka

Ketvirtadienį Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ valdyba patvirtino kandidatų, dalyvausiančių spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, sąrašą.

Jo lyderiu tapo politinės jėgos pirmininkas Saulius Skvernelis. Toliau sąraše – partijos rinkimų štabo vadovas Lukas Savickas, parlamentarą Aurelijų Verygą Seime pakeisianti Jekaterina Rojaka, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, ekspremjeras Algirdas Butkevičius.

Toliau – Seimo nariai Algirdas Stončaitis, Domas Griškevičius, Tomas Tomilinas, Rima Baškienė.

„Patvirtinome didžiąją daugumą vienmandačių apygardų – dar ne 100 proc., bet didžiąją daugumą – daugiau nei 90 proc. Ir turime iš esmės preliminarų sąrašą daugiamandatėje (apygardoje – ELTA). Jis taps galutiniu, kuomet bus gauti sutikimai ar nesutikimai žmonių būti tame sąraše. Tą formalumą turime išlaikyti“, – po „Vardan Lietuvos“ valdybos posėdžio žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Kandidatų sąraše esama ir naujokų – kartu su „Vardan Lietuvos“ į Seimą kandidatuos Kauno muzikinio teatro direktorius Benjaminas Želvys (kels kandidatūrą Kauno Centro-Žaliakalnio apygardoje), Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, Vilniaus miesto tarybos narė Nijolė Jagelavičienė, Žvėryno bendruomenės pirmininkė Rasa Pavarienė.

„Turime ir ne partijos narių, kurie su mumis dalyvaus rinkimuose. Bet, aišku, dominuojanti absoliuti dauguma – partijos nariai“, – patikino jis.

Pats S. Skvernelis, kandidatuosiantis sostinės Lazdynų apygardoje, nurodė, jog partijos sėkmės atveju jis taikytųsi į premjero pozicijas.

„Yra tokia pozicija, kad natūralu, jog sąrašo numeris 1, sėkmės atveju, pretenduotų į ministro pirmininko poziciją“, – kalbėjo jis.

Yra tokia pozicija, kad natūralu, jog sąrašo numeris 1, sėkmės atveju, pretenduotų į ministro pirmininko poziciją.

Kandidatų sąraše įtrauktas ir politinės jėgos keltas kandidatas į prezidentus Giedrimas Jeglinskas. Jis savo kandidatūrą kels Pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje.

V. Sinkevičius sąraše – paskutinis: sėkmės atveju būtų Vyriausybės narys

Į Europos Parlamentą (EP) išrinktas kadenciją baigiantis eurokomisaras Virginijus Sinkevičius – taip pat tarp kandidatų. Jis sąraše įrašytas paskutiniuoju numeriu – 141. Partijos pirmininkas S. Skvernelis pabrėžė – jeigu V. Sinkevičiui rinkimai bus sėkmingi, „Vardan Lietuvos“ jį norės matyti Vyriausybėje – tai reiškia, jog EP mandato politikas atsisakytų.

„Virginijus Sinkevičius, kadangi yra komandos ir partijos narys, dalyvaus, būdamas 141 pozicijoje. Jeigu rinkimai bus sėkmingi ir mes būsime valdančiojoje daugumoje, turėsime vieną iš ministrų portfelių, didelė tikimybė, kad tokiu atveju Virginijus taps Vyriausybės nariu ir tokiu atveju grįš į Lietuvą“, – aiškino „Vardan Lietuvos“ pirmininkas.

Jis nesutiko su mintimi, jog taip Demokratų sąjunga elgiasi nesąžiningai rinkėjų atžvilgiu.

„Tai būtų rinkėjų apgaudinėjimas, jeigu mes jį įtrauktume antru numeriu į sąrašą, jis tikrai gerai pasirodytų rinkimuose ir paskui sakytų „soriukas, lieku Briuselyje“, – kalbėjo politikas.

Anot S. Skvernelio, svarstant apie galimą V. Sinkevičiaus politinę ateitį Ministrų kabinete, svarbu, jog jis turėtų ir parlamentaro mandatą. Jis pabrėžė – taip darbas su Seimu tampa visiškai kitoks.

P. Peleckio / BNS nuotr.

„Jeigu tokios sąlygos išsipildys, nieko tragiško neįvyks. Tiesiog jis dirbs Vyriausybėje, būdamas tuo pačiu ir Seimo nariu. O Europos Parlamente – kas nors kitas“, – pridūrė jis.

Tai būtų rinkėjų apgaudinėjimas, jeigu mes jį įtrauktume antru numeriu į sąrašą, jis tikrai gerai pasirodytų rinkimuose ir paskui sakytų „soriukas, lieku Briuselyje“.

Bendro darbo su konservatoriais nemato: potencialūs koalicijos partneriai – socialdemokratai

Svarstydamas apie galimas koalicijas po Seimo rinkimų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis teigė nematantis galimybių dirbti kartu su konservatoriais. Pasak jo, potencialus valdančiosios koalicijos partneris yra Vilijos Blinkevičiūtės vedama Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

„Nežinau, kas Lietuvoje turėtų įvykti, kad būtų buriama tokio tipo koalicija – socialdemokratai, konservatoriai ir, pavyzdžiui, mes“, – žurnalistams po partijos valdybos posėdžio sakė politinės jėgos lyderis.

„Pirmiausia, kaip centro kairės politinė jėga, atstovaujanti socialinę ekonominę politiką, tikimės su tomis politinėmis jėgomis ir bendradarbiauti. Turbūt nėra paslaptis, kad socialdemokratai taip pat yra potencialūs koalicijos partneriai“, – teigė jis.

Nepaisant politinės praeities, S. Skvernelis neatmetė galimybės bendradarbiauti ir su Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

„Su valstiečiais frakcijoje sėkmingai darbuojamės, nematome jokių problemų. Pasirodys, kaip pas juos toliau dėliosis politinė virtuvė“, – svarstė politikas.

„Tik norėtųsi, kad tie žmonės, kurie yra politikoje, ir būtų politikoje“, – kalbėdamas apie bendro darbo su „valstiečiais“ galimybę pridūrė jis.

Siektų atšaukti valstybės tarnybos reformą

Tuo metu pristatydamas patvirtintą Seimo rinkimų programą, partijos vicepirmininkas Tomas Tomilinas pažymėjo, jog Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ dar iki rinkimų sieks atšaukti Valstybės tarnybos reformą.

„Dar iki rinkimų inicijuosime pokalbius su svarbiausiomis opozicinėmis partijomis dėl Valstybės tarnybos reformos atšaukimo arba korekcijos, nes dabar ji orientuota į vadovų algų didinimą, bet eiliniai tarnautojai to padidėjimo nejaučia“, – akcentavo jis.

Kaip skelbta anksčiau, ši reforma numatė naują valstybės tarnautojų atlyginimo kėlimo tvarką.

Pasak T. Tomilino, po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų partija užsiims ir realios konkurencijos skatinimu būtiniausių produktų rinkoje, kainų monitoringo sistemą sieks apibrėžti įstatymiškai.

„Mes ta jėga, kuri socialinę politiką orientuos į šeimos statutą. Pirmas sprendimas, kurį padarysime – nemokamas maitinimas visiems vaikams. Mūsų prioritetas yra švietimo politika, ambicinga miškų politika, dėmesys kultūrai. Taip pat jeigu mes būsime valdančioji partija Lietuvoje atsiras teismų institutas“, – partijos programos prioritetus dėstė jis.

ELTA primena, kad rinkimai į Seimą vyks jau šių metų spalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Balsuosim

Balsuosim portretas
už DS "Vardan Lietuvos" ! Nušluosim dabartinius valdančiuosius - konservatnykus ir liberalus...

Tauta

Tauta portretas
Vedami ssr miliciniko sąjunga kurs gal iš komunistu

Pučiama

Pučiama portretas
Skvernelio partijos migla surinkta iš visų pakampių, kad tik išlikti prie lovio, bet atsiras debiloidų kurie balsuos
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių