Pereiti į pagrindinį turinį

F. Jansonas: prezidentas yra įvardijęs premjerei, kurių ministrų darbas kelia klausimų

2024-07-16 09:26

Prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas sako, kad šalies vadovas yra įvardijęs premjerei, kurių ministrų darbas kelia klausimų, tačiau tvirtina, jog detaliau Vyriausybės sudėties pokyčiai bus aptariami tvirtinant kabinetą po įgaliojimų grąžinimo.

Ž. Gedvilos, I. Gelūno / BNS nuotr.

„Kalbantis prezidentui ir premjerei pavardės ministrų, kurių darbo rezultatai galėtų būti geresni, (...) įvardytos buvo, o kiek tai reikia viešai deklaruoti ir aiškinti – nežinau“, – antradienį Žinių radijui sakė Gitano Nausėdos patarėjas.

„Prezidentas ir patarėjai per penkerius metus yra ne kartą įvardiję, kokias mato atskirų ministrų veiklos klaidas ar ką buvo galima padaryti geriau“, – pridūrė jis.

G. Nausėda dar rinkimų kampanijos metu sakė norėsiantis matyti pokyčių Vyriausybės kabinete, jeigu būtų perrinktas prezidentu, tačiau iki šiol konkrečių ministrų neįvardijo.

Seimas antradienį iš naujo tvirtins premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūrą po vadinamojo „mandagumo atsistatydinimo“, kai G. Nausėdai praėjusią savaitę prisiekus antrajai kadencijai Vyriausybė pagal Konstituciją grąžino jam įgaliojimus.

F. Jansonas sakė, kad sutarus dėl ministrų keitimo, kandidatų užimti pareigas turėtų atsirasti nepaisant to, jog iki Seimo rinkimų liko keli mėnesiai.

„Kai keitėsi pastarieji du ministrai, matėme du būdus. Tai gali būti iš ministerijos vidaus žmogus arba, kaip Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atveju, tai gali būti politinės atsakomybės prisiėmimas“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

Nėra nepakeičiamų žmonių.

„Tai tų galimybių, kas ką galėtų pakeisti, iš tiesų yra. Nėra nepakeičiamų žmonių“, – kalbėjo jis.

Patarėjas pridūrė, kad prezidentas nesies galimų pokyčių Vyriausybėje su artėjančiu Europos Komisijos nario delegavimu.

Kritikuoja A. Dulkį

Prezidentūra antradienį taip pat pratęsė kritiką sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui, nors šis sako, kad G. Nausėdos parašai ant sveikatos sistemos reformų rodo šalies vadovo paramą.

F. Jansonas tokį pareiškimą atmetė.

„Reformų įstatymai yra vienas dalykas, reformų įgyvendinimas yra kitas dalykas. (...) Reikėtų to nepainioti“, – sakė prezidento patarėjas.

Pasak jo, pastabų dėl pertvarkų sveikatos apsaugos sistemos srityje turi tiek pats prezidentas, tiek visuomenė.

F. Jansonas sukritikavo ir A. Dulkio svarstymus dėl privalomojo sveikatos draudimo įmokų didinimo. Patarėjas stebėjosi, jog diskusijos šia tema ministras nekėlė gerokai anksčiau.

„Jeigu jau ministras mato taip situaciją, tai turbūt galėjo pamatyti ir šiek tiek anksčiau ir su tuo racionaliu pasiūlymu išeiti 2020 ar 2021 metais, svarstant visą mokesčių reformą, gauti Vyriausybės pritarimą“, – kalbėjo F. Jansonas.

„Dabar labai sunku pasakyti, ar čia jo asmeninė nuomonė, ar Vyriausybės požiūris“, – pridūrė jis.

Opoziciniai socialdemokratai prezidentą ragina pakeisti A. Dulkį kitu ministru atnaujinant Vyriausybės sudėtį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)