Pereiti į pagrindinį turinį

G. Landsbergis: Rusijos nusikaltimų sąrašas tik ilgėja

2024-10-02 16:37 diena.lt inf.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį Prancūzijoje, Europos Tarybos (ET) Parlamentinės asamblėjos rudens sesijoje, aptarė ET pastangas užtikrinti Rusijos atsakomybę dėl vykdomos agresijos.

Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

Lietuvos diplomatijos vadovas aptarė įsteigtą ir jau 10 tūkst. paraiškų priėmusį Žalos registrą, Vilniuje vykusios ET teisingumo ministrų neformalios konferencijos metu patvirtintą būtinybę steigti Specialų tribunolą agresijos nusikaltimui prieš Ukrainą tirti, taip pat ET prisijungimą prie Ukrainos vaikų grąžinimo koalicijos.

Vis tik, ano jo, dabartinių priemonių negana.

„Vis garsiau skambant „taikos“ kurantams, Rusijos nusikaltimų sąrašas tik ilgėja, nes Rusijos vadovybė vis dar jaučiasi nebaudžiama“, – pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Ministras taip pat atkreipė ET parlamentinės asamblėjos narių dėmesį į tai, kad net apie 80 proc. Ukrainos elektros energijos gamybos buvo nutraukta dėl nuolatinių Rusijos atakų.

„Prieš 90 metų ukrainiečiams teko patirti Holodomorą – tyčinį Rusijos vykdytą marinimą badu. Jei nerasime būdų sustabdyti Rusijos agresijos prieš Ukrainą, trečioji karo žiema gali įeiti istorijon kaip Cholodomoro, nepakeliamų sąlygų, žiema“, – sakė G. Landsbergis.

Jei nerasime būdų sustabdyti Rusijos agresijos prieš Ukrainą, trečioji karo žiema gali įeiti istorijon kaip Cholodomoro, nepakeliamų sąlygų, žiema.

Kreipdamasis į Parlamentinę Asamblėją, ministras taip pat pristatė kitus svarbius Lietuvos pirmininkavimo pasiekimus – liepos mėnesį įvykusios aukšto lygmens konferencijos dėl Europos socialinės chartijos metu priimtą Vilniaus deklaraciją dėl socialinių teisių stiprinimo bei rugsėjį pasirašytą „Vilniaus konvenciją“ – pirmąjį dirbtinį intelektą reglamentuojantį dokumentą.

Be kita ko, Strasbūre Lietuvos diplomatijos vadovas susitinka su Europos Tarybos generaliniu sekretoriumi Alainu Bersetu.

G. Landsbergis taip pat dalyvaus darbiniuose pietuose su ET Parlamentinės asamblėjos pirmininku Theodorosu Rousopoulosu (Teodoru Rusopolu), susitiks su Europos Žmogaus Teisių Teismo prezidentu Marko Bošnjaku (Marku Bošnjaku).

Lietuva pirmininkavimą ET Ministrų komitetui perėmė nuo gegužės 17 dienos.

Tai antrasis Lietuvos pirmininkavimas ET Ministrų komitetui.

Šios Strasbūre įsikūrusios 46 valstybes jungiančios tarptautinės organizacijos tikslas yra ginti žmogaus teises, demokratiją ir teisės viršenybę Europoje.

Pradėjus plataus masto karinę invaziją į Ukrainą, iš jos buvo pašalinta Rusija.

Daugiau naujienų