Pereiti į pagrindinį turinį

Moldovoje viešintis G. Nausėda: Lietuva gali dalintis integracijos į ES patirtimi

2024-08-27 06:36 diena.lt inf.

Moldovai rudenį referendume spręsiant dėl narystės Europos Sąjungoje (ES), šioje šalyje antradienį viešintis prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog Lietuva yra pasirengusi padėti Kišiniovui integracijos į Bendriją kelyje.

„ES integracijos kelias nėra lengvas, bet vertas pastangų. Lietuva yra pasirengusi padėti Moldovai šiame kelyje dalindamasi patirtimi, ekspertinėmis žiniomis ir parama įgyvendinant reformas“, – Baltijos šalių vadovų susitikime su Moldovos premjeru Dorinu Receanu (Dorinu Rečanu) kalbėjo šalies vadovas.

„Esame sukaupę vertingą patirtį užkardydami hibridines grėsmes – dirbdami su strategine komunikacija ir atremdami dezinformaciją. Šioje srityje mūsų šalys galėtų sėkmingai bendradarbiauti“, – teigė jis.

Pasak Prezidentūros, G. Nausėda susitikime akcentavo, kad derybų dėl Moldovos narystės ES pradžia yra svarbus pasiekimas ir šalies pastangų įgyvendinti reformas įvertinimas.

Jis akcentavo, kad artėjant rinkimams ir referendumui dėl narystės ES, Rusija Moldovoje neabejotinai skleis dezinformaciją ir propagandą bei kitomis priemonėmis sieks sabotuoti tolesnę šalies europinę integraciją.

Šalies vadovas pabrėžė, kad šiuo laikotarpiu Moldovai yra itin svarbi demokratiško pasaulio parama.

Moldova paraišką įstoti į Bendriją pateikė iškart po to, kai 2022 metų vasarį Rusija įvykdė plataus masto invaziją į Ukrainą. Užpernai jai suteikus kandidatės statusą, šių metų vasarą ES šalys pradėjo derybas dėl Moldovos ir Ukrainos stojimo.

G. Nausėda akcentavo, kad Moldovai svarbu siekti visiškai įgyvendinti reformas teisės viršenybės, pamatinių teisių ir laisvių užtikrinimo srityse, perkelti ES teisės aktus į nacionalinę teisę, skirti didelį dėmesį instituciniams ir administraciniams gebėjimams stiprinti.

Lietuvos vadovas taip pat išreiškė paramą ES ir Moldovos Saugumo ir gynybos bendradarbiavimo partnerystei, skirtai stiprinti Moldovos atsparumą ir gebėjimą užtikrinti saugumą šalyje.

G. Nausėda su Latvijos ir Estijos prezidentais dalyvauja Moldovos nepriklausomybės minėjimo renginiuose, jie taip pat susitiks su šalies vadove Maia Sandu (Maja Sandu).

Referendumas dėl narystės ES Moldovoje vyks spalio 20 dieną.

Jei balsavimas bus sėkmingas, Konstitucijos papildyme bus paskelbta, kad integracija į ES yra „strateginis Moldovos Respublikos tikslas“, ir bus įtrauktas atskiras skirsnis apie šį procesą.

Referendumo data patvirtinta tam pritarus šalies parlamentui, kuriame M. Sandu proeuropietiška centro dešiniųjų partija turi daugumą.

Balsavimas vyks kartu su prezidento rinkimais, kuriuose dalyvaus ir dabartinė šalies vadovė. Dėl šios priežasties data sulaukė opozicinių partijų kritikos. Anot jų, tokiu būdu siekiama sustiprinti M. Sandu pergalės perspektyvas.

Pasirašė deklaraciją

Prezidentas G. Nausėda vizito Moldovoje metu kartu su Latvijos ir Estijos prezidentais pasirašė bendrą deklaraciją, remiančią šios šalies stojimą į Europos Sąjungą.

Deklaracijoje akcentuojamas palaikymas Moldovos eurointegracijai, pabrėžiama Moldovos svarba regiono saugumui ir stabilumui bei reiškiamas pasirengimas plėtoti dvišalius ryšius su šia šalimi, pranešė Lietuvos Prezidentūra.

„Moldova padarė reikšmingą pažangą eurointegracijos kelyje. Pažymime Moldovos žmonių pastangas ir politinės vadovybės lyderystę įgyvendinant demokratines reformas, stiprinant teisės viršenybę ir siekiant užtikrinti žmogaus teises“, – pranešime cituojama deklaracija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų