Pereiti į pagrindinį turinį

I. Šimonytė sureagavo į F. Jansono ketinimus kreiptis į teismą

2024-10-02 11:51

Reaguodama į konservatorių lyderių antisemitizmu kaltinamo prezidento vyriausiojo patarėjo Frederiko Jansono ketinimus kreiptis į teismą, premjerė Ingrida Šimonytė leidžia suprasti, jog nemato tam pagrindo.

Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / P. Peleckio / BNS nuotr.

„Iš pono patarėjo pasisakymų neaišku, dėl ko konkrečiai jis planuotų ar galvotų kreiptis į teismą. Tad bendriausias komentaras būtų toks, kad gyvenimas teisės viršenybės šalyje tuo ir puikus, kad kiekvienas turi neginčijamą teisę kreiptis į teismą netgi tais atvejais, kai tam nelabai matosi objektyvaus pagrindo“, – Eltai raštu perduotame atsakyme teigė I. Šimonytė.

Praėjusią savaitę interviu Eltai F. Jansonas teigė, jog po Seimo rinkimų dėl kaltinimų antisemitizmu ketina kreiptis į teismą. Patarėjas leido suprasti, jog dėl viešų pareiškimų jo atžvilgiu pasiaiškinti gali tekti premjerei.

„Ponas Landsbergis yra tiek protingas, kad pavardės prie melagingų kaltinimų neprideda ir galvoja, kad taip išvengs kažkokių galimų teisinių bėdų. Bet buvo žmonių, ta pati premjerė Ingrida Šimonytė – ji buvo mažiau atsargi ir pavardę prie melagingų faktų pridėjo“, – sakė F. Jansonas, pažymėdamas, kad tokius kaltinimus turi lydėti arba konkretūs faktai, arba viešas paskleistų melagienų paneigimas.

„Kadangi buvo pasakyta, suprantu, spaudos konferencijoje, tai tikiuosi, kad anksčiau ar vėliau, lygiai tokiu būdu bus ir paneigta“, – sakė jis.

ELTA primena, kad rugsėjį vykusio Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) suvažiavimo metu, partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pareiškė, jog, jo nuomone, prezidento Gitano Nausėdos patarėjų komandoje yra žmonių, kurie slapčia tikisi antisemitiniais pareiškimais Seimo nario priesaiką sulaužiusio Remigijaus Žemaitaičio vedamos „Nemuno aušros“ sėkmės spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Klausiama apie konservatorių lyderio pasisakymus, ministrė pirmininkė I. Šimonytė antrino ministrui ir tikino pasigendanti aiškios Prezidentūros pozicijos dėl R. Žemaitaičio. Jos vertinimu, kyla pagrįsti klausimai dėl šalies vadovo patarėjo F. Jansono pozicijų.

„Prezidento vienas iš patarėjų praeityje viename leidinyje yra parašęs (...) paskvilių, kurie savo turiniu taip pat buvo akivaizdžiai antisemitiniai. Ir aš pripažįstu žmonių teisę klysti, atsiprašyti, kažkaip pakeisti savo nuomonę ir per gyvenimą taisytis. Bet aš nesu kažkaip to niekaip viešai mačiusi“, – tuomet kalbėjo premjerė.

„Kita vertus, reikia suprasti, kad ponas Jansonas tikrai nėra eilinis Prezidentūros patarėjas, nes jo pozicija labai dažnai viešumoje girdime. Gal kartais iki galo ir nežinome, ar čia jo pozicija, ar čia Respublikos Prezidento pozicija“, – pridūrė politikė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų