Pereiti į pagrindinį turinį

I. Šimonytė: Vyriausybės dalyvavimas svarstant kai kuriuos klausimus EVT būtų praktiškesnis

2021-02-10 15:21

Premjerė Ingrida Šimonytė sureagavo į išsiskyrusias konservatorių ir Prezidentūros nuomones dėl to, kas Lietuvai turėtų toliau atstovauti Europos Vadovų Taryboje (EVT). Ministrė pirmininkė teigia, kad EVT pastaruoju metu yra svarstoma nemažai klausimų, kurie priskirtini vykdomajai valdžiai, todėl, pasak jos, Vyriausybės dalyvavimas tarybos posėdžiuose būtų praktiškesnis. Visgi premjerė akcentuoja asmeninės didelės ambicijos atstovauti Lietuvai EVT neturinti.

Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / O. Posaskovos / Seimo kanceliarijos nuotr.

„Europos Vadovų Taryba dabar svarsto gana daug klausimų, kurie priskirtini vykdomajai valdžiai, ir daug tų susitarimų vėliau turi būti įgyvendinama Vyriausybės lygmeniu. Tai akivaizdu, kad Vyriausybei tos diskusijos yra labai aktualios, ypač tos, kurios yra susijusios su vakcinavimu, vakcinų tiekimu“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį teigė I. Šimonytė.

„Tikrai asmeninės kažkokios didelės ambicijos būtinai sėdėti aplink Europos Vadovų Tarybos stalą aš neturiu, bet manau, kad yra ne viena tokia tema, kai Vyriausybės dalyvavimas tiesiog būtų praktiškesnis dėl tų svarstomų klausimų turinio“, – pridūrė ji.

Visgi ministrė pirmininkė atkreipia dėmesį, kad EVT sprendžiami klausimai neretai apima įvairius klausimus. Pasak jos, vieni iš jų yra prezidento prerogatyva, kiti – Vyriausybės. Todėl I. Šimonytė mano, kad šioje situacijoje galima rasti ir kitokių, lankstesnių sprendimų, tačiau premjerė akcentuoja, kad jos prerogatyva nėra kažkaip susidariusią situaciją keisti.

„Bet, žinoma, yra ir tie klausimai, kurie pagal tradiciją ir pagal Konstituciją yra prezidento prerogatyva, Lietuvoje tai nėra toks labai paprastas klausimas, nes yra klausimų, kurie sprendžiami kartu su Vyriausybe, yra klausimų, kuriuos sprendžia Vyriausybė, o Europos Vadovų Taryba sprendžia visus klausimus toje pačioje taryboje“, – sakė premjerė.

„Bet manau, kad sprendimų galima, matyt, rasti ir kitokių. Tradiciškai jų yra buvę kitokių, tačiau tai nėra kažkokia mano prerogatyva kažkaip šią situaciją keisti ar kažkoks reikalavimas situaciją keisti. Manau, kad visą laiką reikia dirbti taip, kaip yra geriausia Lietuvai“, – taip pat akcentavo ji.

ELTA primena, kad Seime toliau keliamas klausimas dėl to, kas turėtų atstovauti Lietuvai EVT. Nepaisant to, kad Prezidentūra teigia nesiruošianti keisti susiklosčiusios Lietuvos atstovavimo EVT tradicijos, kai kurie konservatorių frakcijos atstovai kelia klausimą, ar nereikėtų iš Prezidentūros perimti šiuo metu Prezidentūrai priklausančios funkcijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų