Pereiti į pagrindinį turinį

J. Sabatauskas: Seimo pirmininkė turi teikti prokurorų kreipimusis dėl imuniteto

2013-10-30 14:03 diena.lt inf.
Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas / Š. Mažeikos/BFL nuotr.

Seimo pirmininkė turi teikti parlamentarams svarstyti generalinio prokuroro kreipimusis dėl Seimo narių neliečiamybės panaikinimo, ir tai pagal tradiciją daroma gana greitai po tokio teikimo gavimo, BNS sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Kita vertus, jo teigimu, reikėtų baigti svarstyti Seime klausimus dėl imuniteto panaikinimo administracinėse bylose.

"Pagal Seimo statutą, Seimo pirmininkas artimiausiame posėdyje informuoja, kad gautas toks kreipimasis. Bet tradicija buvo tokia, kad gana greitu metu jį teikia Seimui svarstyti", - BNS teigė J.Sabatauskas.

Anot jo, tai daroma iš pagarbos institucijai, kurią įstatymas įpareigoja kreiptis dėl Seimo nario neliečiamybės atėmimo.

"Iš principo turėtų būti teikimas. Bet manyčiau, kad reikia užbaigti su tais teikimais dėl administracinės atsakomybės", - pabrėžė J.Sabatauskas.

Komiteto pirmininko įsitikinimu, parlamentarai turi baudžiamąjį imunitetą, bet neturi administracinio.

"Administracinė byla gali būti pradėta nagrinėjama ir be Seimo sutikimo. Tik tada, kai teismas manys, kad reikia taikyti griežčiausią nuobaudą - areštą, tada turėtų kreiptis dėl imuniteto panaikinimo", - tvirtino J.Sabatauskas.

Seimo pirmininkė "darbietė" Loreta Graužinienė trečiadienį pranešė, kad neteiks parlamentui generalinio prokuroro prašymo panaikinti "Drąsos kelio" partijos frakcijos atstovo Algirdo Vaclovo Patacko teisinę neliečiamybę. Ji pareiškė taip daranti dėl šio Seimo nario prastos sveikatos būklės ir indėlio į nepriklausomybės atkūrimą.

Tuo metu J.Sabatauskas pabrėžė, kad parlamento vadovė turėtų vadovautis patikimais duomenimis.

"Apie sveikatos būklę objektyvių duomenų nėra, tik žiniasklaidoje pateikti duomenys. Ar juos galima laikyti objektyviais? Turbūt kad ne", - teigė TTK pirmininkas.

"Seimas negali perimti teismo ar ikiteisminio tyrimo funkcijų, negali spręsti asmens kaltumo ar nekaltumo klausimo", - priminė J.Sabatauskas.

Paklaustas, ką Seimas turėtų daryti, jeigu L.Graužinienė jau nuo spalio 3 dienos į plenarinio posėdžio darbotvarkę netraukia generalinio prokuroro prašymo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn jos bendražygį Viktorą Uspaskichą, J.Sabatauskas sakė, kad Seimas turėtų priimti sprendimą šį klausimą įtraukti į darbotvarkę.

Trečiadienį dalyvaudama naujienų portalo 15min.lt konferencijoje L.Graužinienė pareiškė, kad generalinio prokuroro prašymų dėl imuniteto panaikinimo Seimas imsis, kai bus priimtas šių metų biudžetas.

"Tai yra svarbesnis klausimas nei šturmuoti neliečiamybės klausimus, jie bus svarstomi vėliau. Net ir ponas Viktoras manęs klausė, kada tai padarysiu, jis norėjo, kad būtų padaryta anksčiau. Prašymas pateiktas senokai, tad jis tuo pasidomėjo", - teigė "darbietė".

Tuo metu į kitos savaitės Seimo posėdžio darbotvarkę įtrauktas Seimo nutarimo projektas, kuriuo siūloma prezidentei iš pareigų atleisti generalinį prokurorą Darių Valį.

Generalinis prokuroras D.Valys į Seimą su prašymu panaikinti A.V.Patacko teisinę neliečiamybę kreipėsi antradienį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato prašymu dėl administracinio teisės pažeidimo bylos. Bylos medžiagoje nurodyta, kad šių metų rugsėjo 2 dieną Seimo narys praėjo pro prekybos centro kasas nesusimokėjęs už vieną elektros lemputę ir vieną saulėgrąžų pakelį, kurių bendra vertė - 10,28 lito.

Tuo metu Seime nuo spalio 3-osios guli neteikiamas generalinio prokuroro prašymas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn "darbietį" V.Uspaskichą dėl nepagarbos teismui.

Pagal Lietuvos Konstituciją, Seimo narys negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ir kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo sutikimo. Seimas turi panaikinti teisinį imunitetą ir tais atvejais, kai teisme sprendžiama byla dėl administracinio pažeidimo, už kurį kaip viršutinė baudos riba numatytas areštas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų