Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl G. Landsbergis kelia aistras?

2024-08-05 15:07 diena.lt inf.

Lietuvai netrukus reikės pateikti jau penktąjį savo kandidatą į eurokomisarus. Bet dar niekada šis postas nebuvo aptarinėjamas taip plačiai, su tiek rietenų, jaudulio ir aistrų. Galbūt todėl, kad anksčiau kandidato pavardė nebuvo Gabrielius Landsbergis. Kodėl būtent dabar prezidentą, koalicijos partnerius, opoziciją ir visuomenę taip ėmė jaudinti ši kėdė Briuselyje? Plačiau apie tai – LNK reportaže.

Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / P. Paleckio/BNS nuotr.

Kai Lietuva įstojo į Europos Sąjungą, Europos komisijos pirmininkas Romanas Prodis dešimties būsimųjų narių paprašė nurodyti kandidatus į eurokomisarus. R. Prodis pageidavo, kad mažiausiai trys iš jų būtų moterys.

Premjeras Algirdas Brazauskas pasirinko savo vyriausybės finansų ministrę Dalią Grybauskaitę. Prezidentas nesipriešino. D. Grybauskaitė tapo pirmąją Lietuvos eurokomisare su finansinio programavimo ir biudžeto portfeliu ir maždaug 65 tūkst. litų alga.

Kai D. Grybauskaitę išrinko prezidente, į jos vietą premjeras Andrius Kubilius pasiūlė savo finansų ministrą Algirdą Šemetą.

Trečias Lietuvos eurokomisaras – už sveikatos ir maisto saugą atsakingas Vytenis Andriukaitis. Sveikatos apsaugos ministrą pateikė tuometis socialdemokratų premjeras Algirdas Butkevičius.

„Mane patį šokiravo. Ir kai manęs klausė, kaip ten tu gyvensi su tuo atlyginimu, keistas klausimas, juokaujant galima pasakyt, teks priprast“, – 2014 m. kalbėjo V. Andriukaitis.

Ketvirtas Lietuvos eurokomisaras – už vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Virginijus Sinkevičius. 29-erių politiką į Europos komisiją išsiuntė Valstiečių premjeras Saulius Skvernelis. Prezidentas Gitanas Nausėda pritarė.

Tai vykdavo kitaip nei dėl būsimo – penktojo – Lietuvos atstovo. Dabartinio kandidato vardas – G. Landsbergis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Manau, čia įtaką turi tai, kad visi žino, jog tai turėtų būti gerbiamas G. Landsbergis, bet Konservatorių partija apie tai nieko nesako“, – teigė Seimo narys Algirdas Sysas.

„Jeigu apie jį čia būtų kalba, o apie jį ir yra kalba, tegu konservatoriai nesimaivo, jis yra labai kontraversiškai visuomenėj vertinamas. Kaip žinome, vienas nepopuliariausių politikų“, – kalbėjo Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Taip pat aistras žadina artėjantys rinkimai.

„Mane nustebino E. Gentvilo toks kritiškas pasamprotavimas, kad kažkokie priekaištai, kad trūksta pasikalbėjimų. Matyt, visiems yra įdomu paneršti toj rinkėjų erdvėj, kurie yra neigiamai nusiteikę G. Landsbergio atžvilgiu“, – sakė Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

Tiesa, rinkimai artėjo ir kai A. Brazauskas teikė D. Grybauskaitę, bet, priešingai nei G. Landsbergis, ji nebuvo partijos lyderė. Politikai mano, jog tai dar viena priežastis susijaudinti – pridėjus rinkimus, tai sprogstamasis mišinys.

Dar vienas dirgiklis – prezidentas Gitanas Nausėda.

Man atrodo, G. Landsbergio gyvenimą apsunkina Landsbergio pavardė, bet tai yra mažai racionalus apsunkinimas.

„Prezidentas labai pretenzingai iš karto pasakė, nebandykit manęs apeiti, aš žinau labai gerų kandidatų. Anksčiau tokių dalykų tikrai nebūdavo“, – akcentavo J. Razma.

G. Nausėda teigė, kad už G. Landsbergį mato geresnių kandidatų, kad Lietuvai reikėtų su ekonomika susijusio portfelio, o G. Landsbergis ir ekonomika – nesusiję.

Pirmoji Lietuvos eurokomisarė D. Grybauskaitė prieš kelias savaites pareiškė, kad Lietuva vėluoja, kad geriausi postai jau išdalinti. O kas G. Landsbergio gyvenimą apsunkina, yra pasisakiusi ir premjerė.

„Man atrodo, G. Landsbergio gyvenimą apsunkina Landsbergio pavardė, bet tai yra mažai racionalus apsunkinimas“, – teigė Ingrida Šimonytė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų