Pereiti į pagrindinį turinį

A. Kubilius: Seimo pirmininkė turėtų paskaityti statutą apie savo galias

2013-10-30 09:17 diena.lt inf.
Vyginto Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Seimo pirmininkė "darbietė" Loreta Graužinienė turėtų paskaityti Seimo statutą prieš darydama pareiškimus, kad neteiks generalinio prokuroro kreipimosi dėl parlamentaro Algirdo Vaclovo Patacko imuniteto panaikinimo, sako parlamento opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Jis neatmetė galimybės, kad tokiu būdu norima sukurti precedentą ir neteikti beveik prieš mėnesį Seimą pasiekusio, bet niekaip plenariniam posėdžiui neteikiamo generalinio prokuroro prašymo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn L.Graužinienės bendražygio "darbiečio" Viktoro Uspaskicho.

"Man atrodo, Seimo pirmininkei reikėtų labai atidžiai įsiskaityti Seimo statutą ir gal net padaryti diskusiją Seimo valdyboje, ką gali ir ko negali Seimo pirmininkė. Seimo pirmininkė pagal statutą atstovauja Seimui ir vadovauja Seimo darbui. Daugiau jokių jos ypatingų galių nėra. Todėl man ir jos atsiprašymai už tai, kad prezidentė nebuvo įtraukta ir neatėjo į COSAC posėdį, atrodo yra nesupratimas Seimo pirmininkės įgaliojimų ir funkcijų", - trečiadienį žurnalistams sakė A.Kubilius.

Jo tvirtinimu, Seimo vadovas neturi išimtinės teisės spręsti, kurį generalinio prokuroro kreipimąsi dėl imuniteto panaikinimo teikti Seimo nariams svarstyti, o kurio - ne.

"Tai nėra Seimo pirmininkės prerogatyva, ji turi labai aiškiai Statute aprašytas funkcijas ir čia nėra jos diskretinė teisė pačiai spręsti, ar ji gali tai daryti, ar negali daryti, kiek nebūtų gaila kurio nors žmogaus dėl tam tikrų aplinkybių", - tvirtino opozicijos vadovas.

Kadangi jau beveik mėnesį parlamentui nepateikiamas generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn V.Uspaskicho, A.Kubiliaus teigimu, taip gali būti siekiama sukurti precedentą, kad Seimo pirmininkė pagal savo norą teikia imuniteto klausimus.

"Matyt, pagrindinė priežastis - kad guli kreipimasis dėl V.Uspaskicho", - sakė opozicijos vadovas.

Jis teigė, kad L.Graužinienės elgesį reikėtų apsvarstyti Seime.

Seimo pirmininkė trečiadienį pranešė, kad neteiks parlamentui generalinio prokuroro prašymo panaikinti "Drąsos kelio" partijos frakcijos atstovo A.V.Patacko teisinę neliečiamybę. Ji pareiškė taip daranti dėl šio Seimo nario prastos sveikatos būklės ir indėlio į nepriklausomybės atkūrimą.

Generalinis prokuroras D.Valys į Seimą su prašymu panaikinti A.V.Patacko teisinę neliečiamybę kreipėsi antradienį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato prašymu dėl administracinio teisės pažeidimo bylos. Bylos medžiagoje nurodyta, kad šių metų rugsėjo 2 dieną Seimo narys praėjo pro prekybos centro kasas, nesusimokėjęs už vieną elektros lemputę ir vieną saulėgrąžų pakelį, kurių bendra vertė - 10,28 lito.

Tuo metu Seime nuo spalio 3-osios guli neteikiamas generalinio prokuroro prašymas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn "darbietį" V.Uspaskichą dėl nepagarbos teismui.

Pagal Lietuvos Konstituciją, Seimo narys negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ir kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo sutikimo. Seimas turi panaikinti teisinį imunitetą ir tais atvejais, kai teisme sprendžiama byla dėl administracinio pažeidimo, už kurį kaip viršutinė baudos riba numatytas areštas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų