Pereiti į pagrindinį turinį

L. Kasčiūnas su JAV oro pajėgų sekretoriumi aptars pajėgumų stiprinimą, naujus įsigijimus

2024-08-21 06:40 diena.lt inf.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas trečiadienį susitiks su JAV oro pajėgų sekretoriumi Franku Kendallu (Frenku Kendelu).

L. Kasčiūnas.
L. Kasčiūnas. / E. Ovčarenkos/BNS nuotr.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), per dvišalį susitikimą ministras su Jungtinių Valstijų pareigūnu aptars saugumo situaciją regione, JAV karinį buvimą kaip efektyvų atgrasymo signalą Rusijai, oro gynybos pajėgumų stiprinimą, karinius įsigijimus bei situaciją Ukrainoje.

F. Kendallas taip pat susitiks su Lietuvos kariuomenės atstovais.

Šiuo metu Lietuvoje rotuojamas JAV pajėgas sudaro du batalionai, o Vašingtonas yra priėmęs sprendimą dėl nepertraukiamo amerikiečių rotacinių pajėgų dislokavimo Baltijos regione.

Lietuva jau kurį laiko prašo NATO sąjungininkų rotuoti antžemines oro gynybos sistemas įgyvendinant pernai sutartą regioninį rotacinį oro gynybos modelį.

Tokią galimybę Lietuva yra aptarusi su JAV, Vokietija, Švedija, Nyderlandais, Italija, Graikija, kitomis valstybėmis.

Nyderlandai liepą kelioms savaitėms atsiuntė į Lietuvą ilgojo nuotolio oro gynybos sistemas „Patriot“.

Dėl rotacinio oro gynybos modelio NATO šalys sutarė pernai birželį, taip atsakydamos į Baltijos valstybių raginimus sustiprinti šiuo metu vykdomą oro policijos misiją.

Liepą vykusiame NATO viršūnių susitikime Vašingtone sutrata, kad rotacine oro gynyba Baltijos jūros regione turėtų rūpintis ir Aljanso karinė vadovybė, o ne tik pavienių šalių politikai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų