Pereiti į pagrindinį turinį

JAV pareigūnė: smerkiame Baltarusijos mėginimus migrantais nukreipti dėmesį nuo pažeidimų

Jungtinės Valstijos smerkia Baltarusijos režimo bandymus neteisėta migracija nukreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį nuo pažeidimų, daromų prieš savo žmones, pareiškė JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) pavaduotoja civilių apsaugos, demokratijos ir žmogaus teisių klausimais Uzra Zeya (Urza Zėja).

Scanpix nuotr.

„Mes smerkiame Lukašenkos režimo mėginimus žiauriai ir nežmoniškai organizuoti neteisėtos migracijos srautus per sieną, taip siekiant nukreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį nuo siaubingų pažeidimų, kuriuos jis ir toliau atlieka prieš baltarusius“, – per spaudos konferenciją Vilniuje penktadienį sakė U. Zeya.

„Pripažįstame Lietuvos valstybės ir kitų Baltarusijos veiksmų paveiktų šalių pareigą saugoti savo sieną“, – pridūrė ji.

Po dvišalio susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sakė su JAV sekretoriaus atstove aptaręs situaciją pasienyje, Lietuvai, Latvijai ir Lenkijai jau pusę metų gyvenant, ministro teigimu, „apgulties sąlygomis“.

„Esu labai dėkingas pirmiausia Jungtinėms Amerikos Valstijoms, kad išreiškė labai aiškią, nedviprasmišką paramą tiek Lietuvai, tiek kitoms valstybėms, kurios susiduria su šia neeiline situacija mūsų pasienyje“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Remia kovą už žmogaus teises

JAV pareigūnė gyrė Lietuvą už „dosnią paramą“ Baltarusijos demokratiniam judėjimui ir pagalbą šalies disidentams bei išreiškė paramą Baltarusijos žmonių siekiui kurti „demokratišką, laisvą ir klestinčią ateitį“.

Ji pasmerkė Minsko režimą už žmogaus teisių pažeidimus bei politinių kalinių sulaikymus bei paragino juos paleisti į laisvę.

U. Zeya taip pat atkreipė dėmesį, jog pasaulyje vėl stiprėja antisemitinės nuotaikos ir pabrėžė kovos su jomis svarbą.

„Nėra šalies, kurios istorijoje nebūtų sunkių momentų ir nepamirštamų tiesų. Tik atvirai tyrinėdami savo praeitį mes galime užtikrinti, kad ateitis būtų be neapykantos ir nusistatymo“, – teigė ji, pabrėždama, jog jai didelį įspūdį paliko Lietuvos Holokausto metinių minėjimai.

U. Zeya parėžė ir LGBTQI žmonių teisių svarbą ir sakė esanti įkvėpta šios bendruomenės aktyvistų ir jų drąsos, keliant seksualinių mažumų problemas ir kovojant už jų teises Lietuvoje, paminėdama rugsėjį vykusį „Kaunas Pride“ renginį.

Pabrėžė demokratijų svarbą

G. Landsbergis sakė su JAV pareigūnę aptaręs Lietuvos Vyriausybės tikslus megzti artimesnius ryšius su demokratiniais Indijos, Ramiojo vandenyno kraštais.

Vienas iš šios išraiškos elementų, pasak G. Landsbergio, yra šią savaitę Vilniuje atverta Taivaniečių atstovybė, bei Lietuvos planai tokią atstovybę įkurti Taibėjuje.

U. Zeya Vilniuje dalyvaus URM organizuojame tarptautiniame aukšto lygio forume „Demokratijos ateitis“.

„Demokratijos pagrindinį išbandymą patiria tuomet, kai susilpnėja ryšiai tarp demokratinių valstybių, kuomet mes mažiau padedame vieni kitiems, kuomet nustoja galioti sutartiniai, prigimtiniai ryšiai, kuriuos turime dar nuo tada, kai mūsų valstybės buvo dar labai jaunos ar kūrėsi. Ši konferencija yra proga sutvirtinti šiuos ryšius“, – teigė G. Landsbergis.

JAV pareigūnė pabrėžė, kad demokratijos šiandien susiduria su „precedentų neturinčiais iššūkiais“.

„Drauge su sąjungininkais, tokiais kaip Lietuva, mes galime parodyti, kad demokratijos iš tiesų gali įveikti iššūkį. Demokratijos suteikia savo piliečiams geresnius gyvenimus“, – pabrėžė U. Zeya.

Forume bus aptariami svarbiausi pasaulyje kylantys iššūkiai demokratijai ir galimi praktiniai sprendimai bei atsakas į didėjantį autoritarinių režimų spaudimą.

JAV atmeta bandymus kištis į Lietuvos sprendimą gilinti ryšius su Taivanu

JAV atmeta kitų šalių bandymus kištis į Lietuvos sprendimą gilinti ryšius su Taivanu, sako Vilniuje viešinti JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) pavaduotoja civilių apsaugos, demokratijos ir žmogaus teisių klausimais Uzra Zeya (Urza Zėja).

Taip ji komentavo aštrią Kinijos kritiką Vilniui dėl Taivaniečių atstovybės atidarymo.

„Mes dar kartą patvirtiname savo paramą mūsų vertinamai NATO ir ES partnerei bei sąjungininkei. Atmetame kitų šalių bandymus kištis į Lietuvos savarankišką sprendimą gilinti bendradarbiavimą su Taivanu“, – penktadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė U. Zeya.

Ji taip pat teigė, kad Taivano atstovybės atidarymą Vilniuje mato kaip galimybę plėsti „reikšmingą Taivano dalyvavimą tarptautinėje erdvėje“.

„Mes sveikiname Taivaną ir Lietuvą su Taivano atstovybės atidarymu Vilniuje ir Lietuvos planus atidaryti analogišką atstovybę, kaip mes girdėjome, kitų metų pradžioje. Mes tai matome kaip galimybę plėsti Taivano reikšmingą dalyvavimą tarptautinėje erdvėje. Manome, kad šių atstovybių atidarymas taip pat išplės Taivano ir Lietuvos ekonominį bei technologinį bendradarbiavimą“, – kalbėjo JAV atstovė.

Klausiama, ar remia Lietuvos sprendimą leisti atstovybei atsidaryti Taivano vardu, U. Zeya atsakė, kad šį klausimą ji referuoja į Lietuvos Vyriausybei, nes tai buvo jos politinis sprendimas.

Kinija ketvirtadienį dar kartą pasmerkė Lietuvos sprendimą leisti Taivano atstovybei šalyje veikti šios salos vardu ir pareiškė ginsianti savo teritorinį vientisumą, kurį, anot Pekino, Vilnius pažeidė.

Tokį pareiškimą išplatino Kinijos užsienio reikalų ministerija po to, kai Vilniuje duris atvėrė Taivaniečių atstovybė.

„Šis žingsnis kenkia Kinijos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui ir juo šiurkščiai kišamasi į Kinijos vidaus reikalus. Kinijos vyriausybė reiškia griežtą protestą ir tvirtą prieštaravimą šiam nepaprastai baisiam poelgiui ir imsis visų būtinų priemonių nacionaliniam suverenitetui ir teritoriniam vientisumui apginti. Už visas iš to kilusias pasekmes atsako Lietuvos pusė“, – teigiama pareiškime.

Anot Pekino, leisdama veikti atstovybei tokiu pavadinimu Lietuva atsisakė politinio įsipareigojimo, prisiimto komunikate dėl diplomatinių santykių su Kinijos Liaudies Respublika užmezgimo, ir pažeidė „vienos Kinijos“ principą.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Lietuva pabrėžia, kad Taivaniečių atstovybei nėra suteiktas diplomatinis statusas, o ji rūpinsis išimtinai ekonominių, kultūrinių ryšių plėtojimu. Pati atstovybė savo pranešime nurodė, kad teiks ir konsulines paslaugas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų