Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvoje surengta N. Savčenko palaikymo akcija

Reuters aociatyv. nuotr.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia teismo nuosprendį įkalinti Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnę Nadiją Savčenko ilgiems metams kalėjimo. Į Ukrainos pilotės N. Savčenko teismo procesą Rusijoje reaguoja ir lietuviai.

Nedidelis būrelis protestuotojų, šiandien susirinkęs prie Rusijos ambasados Vilniuje, kvietė išlaisvinti Ukrainos pilotę N. Savčenko.

„Norime prisijungti prie visame pasaulyje vykstančios N. Savčenko palaikymo akcijos, mes tikrai nepasiduosime tol, kol teisingumas bus pasiektas ir kol neteisėtai Kremliaus rankomis įkalinta Ukrainos pilotė bus išlaisvinta“, – teigia akcijos dalyvė Gintarė Narkevičiūtė.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad ukrainiečių lakūnės įkalinimas gali tapti svariu argumentu Europos Sąjungai birželį pratęsti sankcijas Rusijai.

„N. Savčenko yra Ukrainos Žana Dark. Išsilaisvinimo, kovos prieš agresiją, Rusijos imperializmo simbolis, daug žmonių nešioja net marškinėlius su jos atvaizdu, ji įprasmina jiems ir jų kovą, ir Maidano aukas. Aš manau, kad Rusija šovė sau į koją, tiek Europos kontekste dėl sankcijų pratęsimo, tiek ir dėl Ukrainos žmonių suvienijimo“, – sako G. Landsbergis.

Prezidentės patarėjas Donecke vykusį Ukrainos lakūnės teismą vadina surežisuotu. Anot jo, parodomasis teismo procesas skirtas Rusijos gyventojams.

„Visas teismo procesas yra surežisuotas ir kaltinimai pateikti N. Savčenko neatitinka tikrovės, apie tai viešai kalba tiek tarptautiniai stebėtojai, tiek ekspertai, kurie aiškiai sako, kad pateikti kaltinimai neatitinka tikrovės, o tai, ką mes matome dabar, yra tam tikras cirkas“, – sako prezidentės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Renaldas Vaisbrodas.

Teismo procesą Donecke stebėjęs Lietuvos ambasados Rusijoje atstovas teigia, kad viskas vyko ramiai.

„Pačioje pabaigoje teisėjas pasakė, ar jums suprantamas nuosprendis, tada ji pradėjo giedoti kažką, paskui tai peraugo į Ukrainos himną, prie jos prisijungė stebėtojai ir kadangi aš buvau kitoje salėje, kur žiūrėjau per televizorių, mums jį išjungė“, – pasakoja Lietuvos ambasados Rusijoje atstovas Marius Petrušonis.

N. Savčenko palaikantis protestas vakar surengtas ir Gruzijos sostinėje Tbilisyje, kur su Ukrainos vėliavomis pasirodė Gruzijos nacionalinio baleto trupė.

Daugiau naujienų