Pereiti į pagrindinį turinį

M. Sinkevičius sako nenorintis eiti į Seimą būdamas dviprasmiškoje situacijoje dėl teismų

2024-05-20 13:51

Pirminiame Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatų į Seimą sąraše lyderiaujantis už piktnaudžiavimą teisiamas Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius teigia nenorintis rinkimuose į parlamentą dalyvauti būdamas dviprasmiškoje situacijoje su teisėsauga.

Mindaugas Sinkevičius
Mindaugas Sinkevičius / E. Ovčerenko / BNS nuotr.

Iki teisėsaugos įtarimų itin perspektyviu partijoje laikytas politikas teigia, kad įtakos sprendimui dėl dalyvavimo spalį vyksiančiuose rinkimuose turės teisinių procesų rezultatai.

M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019-2023 metais būnant tarybos nariu ir meru savivaldybės administracijai galimai padarytos 1487 eurų dydžio turtinės, taip pat neturtinės žalos pakirtus pasitikėjimą mero institucija.

Socialdemokratas dabar teisiamas pirmos instancijos – Kauno apygardos – teisme, bet priimtas nuosprendis nebus įsiteisėjęs ir jį bus galima skųsti.

„Nuoširdžiai atsakysiu, kad šiandien tikrai nežinau“, – BNS pirmadienį sakė M. Sinkevičius, paklaustas, kokį sprendimą dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose priimtų, jei iki jų nebus galutinio teismo verdikto.

„Aš pirmiausia laukiu to pirmojo teismo verdikto, o vėliau matysime, kaip procesai sparčiai ar lėtai judės. Atitinkamai priimsiu vienokį ar kitokį sprendimą, bet tikrai nenoriu aš dalyvauti rinkimuose dviprasmiškoje situacijoje būdamas, tai čia yra faktas“, – pridūrė jis.

Aš pirmiausia laukiu to pirmojo teismo verdikto, o vėliau matysime, kaip procesai sparčiai ar lėtai judės.

Paklausus, ar buvimas dviprasmiškoje situacijoje reiškia tai, kad teisiniai procesai vis dar nebus pasibaigę, politikas atsakė teigiamai.

„Taip, dviprasmiška situacija, kaip liaudyje yra sakoma, nei paleistas, nei pakartas“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Jis yra teisiamas dėl padarytos žalos galimai neteisėtai naudojus kanceliarines išmokas savivaldybių politikams. Įtariama, kad M. Sinkevičius už pareigoms vykdyti skirtas savivaldybės lėšas išsimokėtinai pirko asmeniniam naudojimui skirtą turtą bei sumokėjo už sutuoktinės naudotas mobilaus ryšio paslaugas.

M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ir turto pasisavinimo, politikas neigia nusikaltęs.

Vertindamas pirminį LSDP kandidatų į Seimą sąrašą, jis teigė besidžiaugiantis kolegų išreikštu pasitikėjimu ir palaikymu.

„(...) Reikia atkreipti dėmesį, kad tas sąrašas, kaip ir buvo išplatinta, yra preliminarus. Tai neabejotinai jis bus koreguojamas sąrašo lyderės Vilijos Blinkevičiūtės ir rinkimų štabo“, – kalbėjo Jonavos rajono meras.

Pirmoje vietoje LSDP rinkimų į Seimą sąraše M. Sinkevičius atsidūrė po skyrių reitingavimo.

Naujienų agentūros BNS matyto sąrašo dešimtuke atsidūrė keturi mažiau žinomi politikai iš regionų, o nacionalinėje politikoje matomi partijos veikėjai rikiuojasi žemiau.

Sąrašas dar bus koreguojamas pagal kvotas dėl lyties, amžiaus. Taisyti sąrašą įgaliojimus turi ir pati LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė. Jos sąraše nėra, tačiau pagal vidines taisykles partijos pirmininkas reitingavime nedalyvauja, o pati politikė savo apsisprendimą dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose žada paskelbti birželį.

Partijos elitas pirminių rezultatų nesureikšmina

Antroje vietoje po M. Sinkevičiaus atsidūrė dabartinė Seimo narė Orinta Leiputė, o po jos – Marijampolės savivaldybės tarybos narys Tadas Prajara, Prienų rajono vicemerė Jūratė Zailskienė.

Penktuoju numeriu partijos skyriai išreitingavo parlamentarą Gintautą Palucką, šešta liko Kauno rajono vicemerė Raminta Popovienė, septintoje vietoje yra Vilniaus tarybos narys Juozas Olekas, po jo – LSDP garbės pirmininkas Vytenis Andriukaitis, Ukmergės rajono tarybos narė Indrė Kižienė. Dešimtuką užbaigia buvęs susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Į dešimtuką nepateko tokie LSDP politikai kaip Seimo nariai Rasa Budbergytė (11 vieta sąraše), Linas Jonauskas (14), Julius Sabatauskas (23), Dovilė Šakalienė (13), Eugenijus Sabutis (24), Algirdas Sysas (21), Tomas Bičiūnas (55).

Parlamentarai R. Budbergytė ir A. Sysas BNS teigė nesureikšminantys šių rezultatų.

„Aš absoliučiai nesureikšminu (rezultato – BNS), visiškai nesureikšminu. Vienas dalykas, tikrai mes nežinome, koks bus galutinis sąrašas, dar ir kvotos moterų, viskas. Šiandien apie ką kalbame, tai yra tas pirminis, visiškai žalias sąrašas“, – pirmadienį sakė R. Budbergytė.

„Aš labai nustebau, kad pakankamai aukštai (esu sąraše – BNS). Vadinasi, kai kurie susitarimai neveikia ir dalis žmonių balsuoja pagal simpatiją, darbus, įdirbį“, – sakė A. Sysas.

Jis taip pat kalbėjo nesitikintis galutiniame sąraše pakilti aukščiau.

„Ne, aš manau, kad aukščiau tikrai nebūsiu, būsiu žemiau dar. Vis tiek mes laikomės kvotų sistemos“, – tvirtino politikas.

Tuo metu R. Budbergytė sakė mananti, kad jos žinomumas rinkimuose socdemams praverstų, tačiau pridūrė, kad galutinį sprendimą dėl sąrašo priims partija.

Politikė taip pat priminė, kad sprendimą dėl to, kas bus Seimo nariais, galiausiai priims rinkėjai.

„Tai yra labai įprasta, kad žmonės, kurie yra patyrę nacionalinėje politikoje, ne pirmą kadenciją Seime, aš turiu omenyje kolegas, pavyzdžiui, (Algirdas) Sysas, (Julius) Sabatauskas, juos visada, kur jie bebūtų, ar toliau, ar arčiau, tikrai visada labai gerai išreitinguoja“, – teigė parlamentarė.

Tiek R. Budbergytė, tiek A. Sysas teigė manantys, kad M. Sinkevičiaus lyderiavimas sąraše rodo partijos palaikymą politikui.

„Juk jis šiandien dieną yra nekaltas, nesvarbu, kad vyksta teisminis nagrinėjimas, bet jis yra nekaltas, yra nekaltumo prezumpcija ir labai aiškiai partiečiai, matyt, palaikydami Mindaugą, morališkai sako, kad jis yra nekaltas“, – sakė R. Budbergytė.

„Čia, matyt, yra politinis pasitikrinimas ir labai geras, teisingas, plius tokie žmonės pritraukia papildomus balsus“, – kalbėjo A. Sysas.

Vis tik jis sakė nežinantis, ar M. Sinkevičius, būdamas Jonavos rajono meru, turėtų dalyvauti Seimo rinkimuose.

Seimo rinkimai vyks spalio 13-ąją..

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų