Pereiti į pagrindinį turinį

Merai: esminiai pokyčiai vyksta

2024-08-23 09:00 diena.lt inf.

Kelių Lietuvos savivaldybių pasiteiravome, kaip sekasi planuoti naująsias regionų plėtros planų priemones, kokius šiuo metu įgyvendinamus ES investicijų projektus jos išskirtų ir kokios kitos aktualijos.

Partnerio nuotr.

Vilniaus rajono savivaldybės meras Robertas Duchnevičius:

Vilniaus rajono savivaldybė yra susiplanavusi projektus pagal beveik visas pažangos priemones. Dalį projektų planuojama įtraukti į Regiono plėtros planą rugsėjo mėnesį per vyksiantį Vilniaus regiono plėtros posėdį. Dalis mūsų projektų (švietimo, sveikatos ir kt. sričių) jau yra vertinimo stadijoje. Projektams „Sveikatos centro įkūrimas Vilniaus rajone“ ir „Tūkstantmečio mokyklos“ patvirtintas finansavimas, o greitai bus teikiama paraiška dėl socialinio būsto vystymo Vilniaus rajone.

Robertas Duchnevičius. Partnerio nuotr.

Džiaugiuosi, kad Vilniaus rajone įgyvendiname projektus įvairiose srityse – nuo švietimo, socialinės rūpybos, kultūros iki ekonomikos srities.

Įrengiame socialinius būstus, pavyzdžiui, Mickūnų miestelyje, įvairiose rajono vietose statome objektus, kuriuose bus teikiamos bendruomeninių apgyvendinimo paslaugos asmenims, turintiems proto ir (arba) psichikos negalią.

 

Statome naujus priestatus Nemėžio Šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje, Nemėžio vaikų lopšelyje-darželyje, Buivydiškių mokykloje-darželyje. Įrengiame socialinius būstus, pavyzdžiui, Mickūnų miestelyje, įvairiose rajono vietose statome objektus, kuriuose bus teikiamos bendruomeninių apgyvendinimo paslaugos asmenims, turintiems proto ir (arba) psichikos negalią. Norėčiau paminėti ir keletą projektų, finansuotų 2014–2020 m. lėšomis, kuriuos sėkmingai pabaigėme: tai Glitiškių dvaro atnaujinimas, pritaikant jį kultūros paslaugoms teikti ir kitoms bendruomenės reikmėms, Rudaminos kaimo turgavietės rekonstrukcija, užtikrinant ūkininkų ir smulkiojo verslo skatinimą.

Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas:

Bronius Markauskas. Partnerio nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybė planuoja dalyvauti įgyvendinant aštuonias pažangos priemones. Dvi iš jų – teritorinės strategijos. Pagrindinis dėmesys įgyvendinant regioninius projektus Klaipėdos rajono savivaldybėje skiriamas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo vietų trūkumo problemai spręsti, stacionarių ir nestacionarių socialinių paslaugų plėtrai. Bendra Klaipėdos rajono savivaldybės planuojamų įgyvendinti regioninių projektų vertė preliminariai siekia 40 mln. eurų, iš jų ES lėšos – 34 mln. eurų.

Iki š. m. rugpjūčio 30 d. planuojama pateikti dar vieną projekto įgyvendinimo planą pagal pažangos priemonę „Pagerinti ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo prieinamumą.

 

Pradėtų įgyvendinti 2021–2027 m. ES finansinio periodo projektų dar nėra. Šiuo metu pagal projektų įgyvendinimo planų pateikimo grafiką yra pateiktas vienas Klaipėdos rajono savivaldybės projektas pagal pažangos priemonę „Pagerinti labiausiai pažeidžiamų socialinių grupių aprūpinimą socialiniu būstu“, kuris dabar vertinimas. Iki š. m. rugpjūčio 30 d. planuojama pateikti dar vieną projekto įgyvendinimo planą pagal pažangos priemonę „Pagerinti ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo prieinamumą“.

Kol kas pradėtų įgyvendinti projektų savivaldybėje dar neturime dėl objektyvių priežasčių – užtruko pažangos priemonių, teritorinių strategijų ir planuojamų įgyvendinti projektų derinimas su Centrine projektų valdymo agentūra ir ministerijomis, nemažai laiko ir dėmesio skirta regiono savivaldybių tarpusavio bendradarbiavimui, siekiant išgryninti visam regionui aktualiausias problemas. Tačiau jau dabar galiu pasakyti, kad didžiausias mūsų dėmesys skirtas švietimui. Esame augantis rajonas, kasmet čia atsikelia gyventi po 3–4 tūkst. žmonių, dažniausiai jaunos šeimos su vaikais, kuriems reikalingi darželiai ir mokyklos. Todėl didelė mūsų investicijų dalis skirta būtent šiems projektams.

Molėtų rajono savivaldybės meras Saulius Jauneika:

Saulius Jauneika. Partnerio nuotr.

Naujas Regiono plėtros plane numatytas priemones įgyvendiname sklandžiai, pagal nusistatytus prioritetus ir patvirtintus veiklos planus. Be abejo, projektų įgyvendinimo eiliškumui įtaką daro ir jų finansavimo gairėse numatytos sąlygos, savivaldybės finansiniai ištekliai.

Šiuo metu įgyvendiname socialinės ir švietimo sričių projektus: tai Socialinio būsto prieinamumo didinimas; Dienos užimtumo centro asmenims, turintiems intelekto ir / ar psichikos negalią, kūrimas; Bendrojo ugdymo įstaigų prieinamumo didinimas (...)

 

Šiuo metu įgyvendiname socialinės ir švietimo sričių projektus: tai Socialinio būsto prieinamumo didinimas; Dienos užimtumo centro asmenims, turintiems intelekto ir / ar psichikos negalią, kūrimas; Bendrojo ugdymo įstaigų prieinamumo didinimas; Ikimokyklinio ugdymo paslaugų prieinamumo didinimas; Visos dienos mokyklos modelio diegimas Molėtų pradinėje mokykloje ir kiti krašto bendruomenei svarbūs projektai.

Molėtų rajono savivaldybė, siekianti kurortinės teritorijos statuso, nori skatinti draugiško aplinkai verslo plėtrą. Tam puikiai tinka kūrybinės industrijos, kurios intelektinę nuosavybę generuoja individualios kūrybos, įgūdžių, talento pagrindu, ekonominės naudos ir darbo kūrimo potencialu ir yra viena iš prioritetinių savivaldybės ekonomikos vystymosi krypčių. Todėl, padedami ES fondų, planuojame įkurti centrą įvairių kūrybos sektorių veiklai vystyti.

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Edmundas Toliušis:

Edmundas Toliušis. Partnerio nuotr.

Panevėžio rajono savivaldybė jau yra susiplanavusi visus 2021–2027 m. ES finansinio laikotarpio regioninės pažangos priemonių projektus, kurie įtraukti į 2022–2030 m. Panevėžio regiono plėtros planą ir 2024–2029 m. Panevėžio regiono funkcinės zonos strategiją. Numatyti projektų vykdymo terminai, veiklos, laukiami rezultatai.

Intensyviai pradedamas įgyvendinti pirmasis 2021–2027 m. ES finansinio laikotarpio regioninės pažangos priemonės projektas, kuriuo siekiama plėtoti įvairialypį švietimą vykdant visos dienos mokyklos veiklą Panevėžio rajono Upytės Antano Belazaro ir Paliūniškio pagrindinėse mokyklose, Naujamiesčio mokykloje ir Dembavos progimnazijoje.

 

Bendra siekiamų įgyvendinti regioninės pažangos priemonių projektų suma kartu su savivaldybės bendrojo finansavimo lėšomis yra daugiau kaip 33 mln. eurų. Šiuo metu vyksta itin aktyvus projektų įgyvendinimo planų rengimo ir teikimo procesas, įtraukiantis kompetentingiausius savivaldybės investicijų, finansų, statybos, architektūros, turto valdymo, sveikatos, švietimo, kultūros, paveldo, sporto, socialinės paramos ir kitų sričių specialistus. Viliamasi, kad šių projektų rezultatai reikšmingai prisidės prie gerėjančių sąlygų kurti verslą, investuoti, gyventi, dirbti, mokytis ir keliauti Panevėžio rajone ir regione.

Intensyviai pradedamas įgyvendinti pirmasis 2021–2027 m. ES finansinio laikotarpio regioninės pažangos priemonės projektas, kuriuo siekiama plėtoti įvairialypį švietimą vykdant visos dienos mokyklos veiklą Panevėžio rajono Upytės Antano Belazaro ir Paliūniškio pagrindinėse mokyklose, Naujamiesčio mokykloje ir Dembavos progimnazijoje. Šiose švietimo įstaigose numatoma remontuoti patalpas, sukurti ar atnaujinti lauko infrastruktūrą, įsigyti priemonių ir įrangos visos dienos mokyklos veikloms užtikrinti. Kiti Centrinei projektų valdymo agentūrai pateikti projektų įgyvendinimo planai šiuo metu yra vertinami, intensyvus jų vykdymo procesas prasidės pasirašius finansavimo sutartis.

Palangos rajono savivaldybės Ekonominės plėtros skyriaus vedėjo pavaduotoja Inga Juozapaitienė:

Palangos miesto savivaldybėje regionų plėtros priemonės ir projektai jau suplanuoti. Palangos miesto savivaldybė pateikė projektinius pasiūlymus sveikatos gerinimo, socialinių paslaugų prieinamumo ir kokybės, ugdymo paslaugų prieinamumo atskirtį patiriantiems vaikams, atliekų tvarkymo ir geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų prieinamumo srityse. Didžiausias dėmesys skiriamas funkcinėms zonoms vystyti, kur numatyta pakrančių turizmo infrastruktūros vystymas Šventosios jūrų uoste.

Kadangi finansavimo periodas dar tik įsibėgėja, projektiniai pasiūlymai pateikti vertinti, tačiau ne visų vertinimo išvadų sulaukta. Tad kol kas pasirašyta tik vieno projekto – „Mobilios komandos teikiamų paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas Palangos miesto savivaldybėje“ – finansavimo sutartis.

 

Kadangi finansavimo periodas dar tik įsibėgėja, projektiniai pasiūlymai pateikti vertinti, tačiau ne visų vertinimo išvadų sulaukta. Tad kol kas pasirašyta tik vieno projekto – „Mobilios komandos teikiamų paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas Palangos miesto savivaldybėje“ – finansavimo sutartis.

Centrinei projektų valdymo agentūrai jau yra pateikti projektų įgyvendinimo planai – „Koordinuotai teikiamų paslaugų specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams plėtra Palangos miesto savivaldybėje“; „Sveikatos centro sudėtyje teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų infrastruktūros modernizavimas Palangos miesto savivaldybėje“ ir „Tūkstantmečio mokyklos I“ (įgyvendinamas nuo 2023 m.). Jie šiuo metu vertinami.

Be naujų projektų, šiuo metu įgyvendinamas labai svarbus ir ambicingas projektas, iš dalies finansuojamas ES, – „Šventosios uosto statyba“. Jau įgyvendintas antrasis statybos darbų etapas – žvejybos infrastruktūros plėtros projektas, kuris iš viso atsiėjo 5,9 mln. eurų. ES šiam projektui skyrė 1,7 mln. eurų, kitos lėšos buvo iš savivaldybės biudžeto.

Visagino savivaldybės meras Erlandas Galaguzas:

Erlandas Galaguzas. Partnerio nuotr.

Utenos regiono plėtros plano priemonės suplanuotos, pradedama jas įgyvendinti. Visagino savivaldybė planuoja įgyvendinti 22 regioninio planavimo projektus. Kartu su Ignalinos ir Zarasų rajono savivaldybėmis įkūrė funkcinę zoną VIZA (Visaginas–Ignalina–Zarasai) ir planuoja darnų bendradarbiavimą kartu sprendžiant kraštui aktualias problemas.

Funkcinės zonos VIZA strategijoje suplanuotas projektas, kurį įgyvendinant bus kuriamas centras visoms trims savivaldybėms, – „Newton Room koncepcijos plėtra, įrengiant STEM kambarius formaliojo ir neformaliojo švietimo paslaugų kokybei gerinti (...)

 

Funkcinės zonos VIZA strategijoje suplanuotas projektas, kurį įgyvendinant bus kuriamas centras visoms trims savivaldybėms, – „Newton Room koncepcijos plėtra, įrengiant STEM kambarius formaliojo ir neformaliojo švietimo paslaugų kokybei gerinti“ (remiantis Skandinavijos pavyzdžiu ir išplėtoto pasaulyje „Newton“ tinklo praktika). Taip pat funkcinės zonos VIZA strategijoje suplanuotas projektas ir bus kuriamas visoms trims savivaldybėms skirtas centras – „Vaikų raidos ir elgesio sutrikimų kompleksinės pagalbos ir paslaugų šeimai centro įkūrimas“.

Visaginas siekia ateityje tapti 15 minučių miestu, t. y. miestu, kuriame automobilių bus minimumas. Tad savivaldybė planuoja toliau įgyvendinti Visagino miesto darnaus judumo planą, sujungti į tinklą dviračių takų sistemą, įrengti dviračių saugojimo erdves, pritaikyti infrastruktūrą miestiečių ir svečių poreikiams (planuojama įgyvendinti projektų „Darnaus ir saugaus judumo vystymas Visagine“ ir „Dviračių ir pėsčiųjų takų infrastruktūros plėtra Visagine“ I ir II etapus).

Visagino savivaldybė siekia geriau išnaudoti turizmo potencialą: pritaikyti gamtos ir kultūros objektus lankyti, sukurti ir modernizuoti viešąją turizmo infrastruktūrą, vystyti bendrus turizmo maršrutus, sukurti bendras rinkodaros priemones ir skaitmeninius sprendimus turizmo plėtrai. Pavyzdžiui, šiuo metu mūsų savivaldybė įgyvendina Interreg V-A Latvia–Lithuania programos projektą „Snow Power“ ir kuria turizmo paketus žiemos turizmui skatinti kartu su Daugpilio savivaldybe (Latvija).

Išsamiau apie jūsų galimybes – www.ESinvesticijos.lt.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų