Pereiti į pagrindinį turinį

P. Auštrevičius: naujoji ES užsienio reikalų vadovė padarė pažangą

2014-10-01 13:27
Reuters nuotr.

Italijos atstovė Federica Mogherini, kandidatuojanti tapti vyriausiąja ES įgaliotine užsienio reikalams ir saugumo politikai, padarė pažangą ir dabar yra vertinama palankiau, teigia europalamentaras, Užsienio reikalų komiteto narys Petras Auštrevičius.

Anksčiau ji smarkiai kritikuota dėl galimai prokremliškų pasisakymų.

Europarlamentaro teigimu, F.Mogherini gerai žinomas arabų regionas, tačiau Rytų Europa jai buvo naujas dalykas, bet ji daro pažangą.

„Visi pripažįsta, kad jos pirmasis vizitas į Rusiją buvo nereikalingas, skubotas ir nebūtinai tinkamas. Tačiau pokalbio metu ji pripažino kai kuriuos pokyčius, kurie kelia optimizmo. Užsienio reikalų vadovė pripažįsta, kad Rusija, kuri yra įrašyta į Rusijos pirmininkavimo programą kaip strateginė partnerė, nebėra strateginė partnerė. Ji pasakė, kad reikia kitaip vertinti situaciją. Toks lankstumas yra sveikintinas. Kiek tas lankstumas taps viena linija, atlaikančia politiką – pamatysime“, – komentavo P.Auštrevičius.

P.Auštrevičiaus įsitikinimu, F.Mogherini tam tikra prasme yra netgi stipresnė už savo pirmtakę.

„F.Mogherini buvo atėjusi pasikalbėti apie Rytų partnerystę pas mus į komitetą, ir bendra nuomonė pasiliko pozivyti. Mano ilgą patirtį turinčių Europos Parlamento (EP) kolegų teigimu, palyginti su Catherin Ashton, ji kalbėjo aiškiau, geriau moka užsienio kalbas. Taip pat diplomatiškiau dėstė nuomones, kurios mums prieš kurį laiką sukėlė tam tikrų abejonių.

Lietuvos atstovas EP pabrėžia, kad aiškus priešiškumas kandidatei būtų nenaudingas: reikės kartu dirbti siekiant Lietuvai tinkamų sprendimų.

P.Auštrevičius per F.Mogherini klausymus, kurie EP vyks spalio 6 d., užduoti jai klausimų nebegalės, nes jau uždavė du klausimus kitiems kandidatams į eurokomisarų postus. Jeigu turėtų tokią galimybę, P.Auštrevičius sakė neturįs abejonių, ko paklaustų: „Klausčiau apie Rytų partnerystės tąsą ir tuos darbus, kuriuos reikia padaryti, bei santykius su Rusija. Šiai komisijai reikės parengti naujas partnerystės strategijas – Rytuose, Pietuose, kitur. F.Mogherini teks paruošti bazinius dalykus, o Lietuvai tai yra labai svarbu, mums reikės patiems tame dalyvauti“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų