Pereiti į pagrindinį turinį

Ministrė pirmininkė Ukrainos sostinėje susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu, premjeru Denysu Šmyhaliu ir Aukščiausiosios Rados pirmininku Ruslanu Stefančuku.

Anot Vyriausybės išplatinto pranešimo, pokalbių metu ir bendroje spaudos konferencijoje su V. Zelenskiu ir Lenkijos prezidentu Andrzejumu Duda (Andžejumi Duda) premjerė teigė, kad iki rugsėjo Ukrainą pasieks naujausias Lietuvos karinės paramos paketas, kuriame yra trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos ir raketos, antidronai, kita karinė technika, ginklai, šaudmenys bei įranga.

I. Šimonytė taip pat pažymėjo, jog iki žiemos Ukraina gaus daugiau kaip 5 tūkst. Lietuvoje gaminamų dronų, o apie 35 mln. eurų bus skiriami pirkti Ukrainai radarus ir išminavimo įrangą.

Lietuva nuo Rusijos karo pradžios Ukrainai iš viso suteikė karinės paramos už daugiau nei 641 mln. eurų. Bendra parama Ukrainai, anot Krašto apsaugos ministerijos, perkopė milijardą eurų.

„Vyriausybė laikysis, o šiemet – tikriausiai ir viršys prisiimtą įsipareigojimą karinei ir saugumo paramai Ukrainai skirti 0,25 proc. BVP (apie 190 mln. eurų). Tokį arba didesnį paramos lygį planuosime ir rengdami kitų metų biudžeto projektą. Raginame ir savo sąjungininkus užsibrėžti ir įgyvendinti analogišką įsipareigojimą“, – sakė I. Šimonytė.

Su Ukrainos vadovais premjerė taip pat aptarė situaciją fronte, galimybes Lietuvai investuoti į Ukrainos gynybos pramonę, karinės pagalbos prioritetus.

Premjerė pabrėžė, kad Lietuva nuolat ragina visus Vakarų sąjungininkus ir pasaulio demokratijas neatidėliojant skirti visą ginkluotę, kurios reikia Ukrainai, kad priešas kuo greičiau būtų nugalėtas mūšio lauke.

I. Šimonytė taip pat pasveikino Ukrainą pradėjus oficialias derybas dėl šalies stojimo į Europos Sąjungą, bei teigė, jog Lietuva yra pasirengusi tęsti ir stiprinti visapusišką, taip pat ir ekspertinę, paramą Ukrainai jos europiniame kelyje, prisidėti toliau įgyvendinant reformas ir stiprinant šios šalies administracinius pajėgumus.

Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad Rusijai nuolat sistemingai ir tikslingai atakuojant Ukrainos energetikos infrastruktūrą, Lietuva ir toliau teiks paramą, būtiną Ukrainos energijos gamybos pajėgumų atstatymui.

Susitikimų metu taip pat kalbėta apie būtinybę stiprinti sankcijas Rusijai ir jos sąjungininkėms – Baltarusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai – bei užkardyti galimybes sankcijų apėjimui, sukurti teisinį mechanizmą konfiskuoti ir Ukrainos reikmėms perduoti dėl sankcijų įšaldytą ir imobilizuotą Rusijos turtą.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis už paramą jo šaliai ir žmonėms I. Šimonytei įteikė vieną iš aukščiausių Ukrainos valstybinių apdovanojimų – Jaroslavo Išmintingojo II-ojo laipsnio ordiną.

Priimdama apdovanojimą premjerė pabrėžė, kad tai yra įvertinimas ne tik Vyriausybei, bet ir visiems Lietuvos žmonėms.

Įvairių laipsnių Jaroslavo Išmintingojo ordinais gali būti apdovanojami valstybių ir vyriausybių vadovai, ministrai, parlamentų nariai ir kiti Ukrainai nusipelnę asmenys.

Ministrė pirmininkė Ukrainoje viešės iki sekmadienio.

D. Šmyhalis: Lietuva – artima ir patikima Ukrainos partnerė

Ukrainos premjeras D. Šmyhalis šeštadienį po susitikimo su Kyjive viešinčia ministre pirmininke I. Šimonyte pareiškė, kad Lietuva yra artima ir patikima jo šalies partnerė.

„Džiaugiuosi galėdamas pasveikinti Kyjive brangią Ukrainos draugę Lietuvos ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę ypatingą mums dieną – Nepriklausomybės dieną“, – socialiniame tinkle „Telegram“ rašė D. Šmyhalis.

Savo žinutę jis iliustravo keliomis nuotraukomis iš susitikimo – abu premjerai buvo pasipuošę ukrainietiškais siuvinėtais marškiniais vyšyvankomis.

Ukrainiečių premjeras sakė per susitikimą su Lietuvos kolege padėkojęs už įvairią pagalbą su Rusijos invazija kovojančiai šaliai.

Jis atkreipė dėmesį, kad lietuvių gamintojai pasiruošę suteikti pagalbą atsiųsdami generatorių ir saulės baterijų.

Jis taip pat sakė vertinantis Lietuvos dalyvavimą įvairiose tarptautinėse koalicijose remiant Ukrainą.

D. Šmyhalis nurodė, kad pakvietė Lietuvą prisijungti prie dar vienos ginkluotės pirkimo iniciatyvos.

„Pakviečiau Lietuvą prisijungti prie iniciatyvos iš mūsų gamintojų įsigyti Ukrainos ginkluotę ir karinę techniką. Taip pat esame suinteresuoti sukurti bendrus inovatyvius gamybos pajėgumus Ukrainoje, kurie dirbtų ginkluotosioms pajėgoms“, – sakė jis.

„Lietuva ir toliau yra artima ir patikima Ukrainos partnerė kovoje už nepriklausomybę ir teisingumą“, – pabrėžė premjeras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų