Pereiti į pagrindinį turinį

Raseinių mero ir tarybos konfliktas kaista

2015-12-23 12:24 diena.lt inf.
Algirdas Gricius
Algirdas Gricius / K. Vanago / BFL nuotr.

 Raseinių rajono savivaldybės Taryboje prieš savaitę suformavus naują koaliciją, prasidėjo rimti konfliktai su meru. Abi pusės viena kitą kaltina neteisėtais veiksmais - naujoji dauguma norėjo pakeisti administracijos direktorių. Meras neleido. Dabar naujoji Raseinių valdžia nori dar daugiau - kitą savaitę ketina atstatydinti ne tik administracijos direktorių, bet ir vicemerę. Kuri, kaip ir meras, yra darbietė. Darbo partija Raseiniuose prarado turėtą daugumą.

Raseinių rajono Taryboje yra 25 nariai. Pavasarį rinkimuose po 7 vietas laimėjo darbiečiai ir socialdemokratai. Jie ir suformavo valdančiąją daugumą, prisijungę 3 tvarkiečius. Mero rinkimus laimėjo darbo partijos atstovas Algirdas Gricius. Tačiau, kaip teigia Raseinių socialdemokratų vadovas Antanas Kilčiauskas, darbiečiai dirbo taip, tarsi partnerių nebūtų. O socdemai savivaldybėje turėjo tik administracijos direktoriaus pavaduotojo postą. Direktoriaus kėdę darbiečiai atidavė vos 3 mandatus turintiems tvarkiečiams. Ją užėmė mero rinkimuose visišką fiasko patyręs Algimantas Mielinis.

Pamatę, kad su darbiečiais dirbti negalės, socialdemokratai pasitraukė iš koalicijos ir subūrė naują valdančiąją daugumą su Liberalų sąjūdžiu, judėjimu “Rasai” ir konservatoriais - apjungė visus likusius 15 tarybos narių. Užribyje liko tvarkiečiai ir darbiečiai.

Turėdami tokias pozicijas naujoji dauguma gruodžio 15 d. nutarė pakeisti administracijos direktorių. Tačiau meras klausimo dėl administracijos direktoriaus keitimo net neįtraukė į Tarybos darbotvarkę. Artėjant naujam Tarybos posėdžiui, kuris vyks gruodžio 29 d., naujoji dauguma nutarė padaryti dar daugiau - pakeisti ne tik administracijos direktorių, bet ir darbietę vicemerę.

Dėl tokio mero veiksmų jau pateiktas skundas Vyriausybės atstovui, taip pat ruošiamasi ir teismui. Naująją daugumą atstovaujanti teisininkė teigia, kad meras neturi tokių teisinių įgaliojimų, kad galėtų ignoruoti Tarybos daugumą sudarančių politikų teikiamus prašymus.

“Kadangi sprendimo projektas dėl administacijos direktoriaus keitimo užregistruotas 24 val. prieš tarybos posėdį, o siūlymą dėl darbotvarkės papildymo pateikė 15 iš 25 posėdyje dalyvaujančių savivaldybės tarybos narių, tai vertinant teisiniu požiūriu, mero veiksmai yra neteisėti. Savivaldybės taryba, vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymu, turėjo balsuoti dėl darbotvarkės papildymo. Mero elgesys, kada pažeidžiama savivaldybės tarybos teisė papildyti darbotvarkę, yra gana pavojingas. Konstitucijoje įtvirtinta, kad savivaldos teisė įgyvendinama per savivaldybės tarybą, kurios veikia laisvai ir savarankiškai. Todėl pirmininkaujantis posėdžiui negali pažeisti savivaldybės tarybos diskrecijos teisės”,- sakė teisininkė Elžbieta Tumko.

Socdemų lyderis A. Kilčiauskas įsitikinęs, kad meras tiesiog vykdo savo partiečių nurodymus. “O tai yra labai blogai - meras ignoruoja teisėtą daugumą turinčią Tarybą, tačiau pataikauja jau valdymo teisę praradusiems darbiečiams ir tvarkiečiams. Keista, kad meras kalba apie išankstinius rinkimus - nejaugi jis mano turintis teisę paleisti Tarybą? Manau, kad darbo partijos atstovai tiesiog nespėjo susivokti, kad jie prarado valdžią rajono Taryboje”, - stebėjosi A. Kilčiauskas.

Liberalų Sąjūdžio atstovas Taryboje Rosvaldas Kunickas teigia, kad jungtis prie naujosios daugumos Liberalų Sąjūdžio Tarybos narius paskatino ne tik stagnuojanti savivaldybės veikla, bet ir pastarųjų dienų mero elgesys. “Meras neturi teisės ignoruoti Tarybos valios. Taryba vis dar yra aukščiausia valdžia savivaldoje, ne meras. O jis mus kaltina neteisėtumu. Tai dar kartą parodo - patekę į valdžią darbiečiai praranda realybės jausmą”,- sakė R. Kunickas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų